VAR zatajio u Dohi: Stare metode pobedile moderne zbog čega će četiri kladivaša na SP dobiti medalju

Ni sudija, ni tehnologija nisu primetile ono što su videli poljski treneri

  • 0
Bence Halaš, kladivo, Doha 2019 Foto: Guliver/Getty Images/Patrick Smith

Slobodno se može reći - skandal u Dohi na Svetskom prvenstvu na finalu u bacanju kladiva za muškarce. Pobednici su proglašeni, a ceremonija dodele medalja je zakazana. Međutim, ona će ipak izgledati nešto drugačije.

Novi-stari šampion sveta u kladivu je Poljak Pavel Fadek. Do svoje četvrte vezane titule stigao je hicem od 80,50 metara. Srebro je osvojio Francuz Kuentin Bigot sa 78,19 metara, dok je za samo jedan centimetar kraći hitac imao Mađar Bence Halaš.

Kladivaši su se nakon završenog finala radovali, fotografisali sa zastavama, trčali počasne krugove, a onda je usledila žalba. Poljski savez je odmah uložio žalbu na ispravnost takmičenja.

Naime, njihov predstavnik Vojsciek Novicki takmičenje je završio na četvrtom mestu sa najdaljim hicem od 77,69 metara. Poljaci su se žalili da je hitac Mađara koji mu je doneo bronzu bio neispravan. Uložili su video snimak kao dokaz.

Vojcječ Novicki, kladivo, Doha 2019 Vojcječ Novicki je na kraju ipak osvojio medalju; Foto: AP/Tanjug

Sporna je bila prva serija u kojoj je Halaš bacio najdalji hitac. Nakon odgledanog snimka sudijska komisija je ustanovila da je došlo do kršenja pravila i da je mađarski atletičar zaista nagazio izvan dozvoljenog kruga.

Iako je tu bilo nekoliko sudija i silne kamere koje pokazuju razne grafičke prikaze i analize od ugla bacanja do brzine, niko nije bio primetio taj prestup.

I dok se sprinteri diskvalifikuju za koji milimetar nagažene linije u krivini, ovde sudije nisu mogle gotovo ništa, jer su sudije podigle belu zastavicu da je hitac ispravan.

Zbog toga su čelnici Svetske atletike odlučili da i Poljaku dodele bronzanu medalju, tako će u četvrtak na ceremoniji dodele medalja najboljim kladivašima sveta dodeliti čak četiri medalje, sve zbog previda sudija, ali i tehnologije.

(Filip Ištvanovič)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA