Armin Sinančević za Telegraf posle ulaska u finale: Malo se spavalo, ali ima vremena za oporavak!

Srpski kuglaš najavljuje nastavak dobrih hitaca i u finalu u subotu

  • 2
Armin Sinančević, Doha 2019 Foto: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein

Armin Sinančević napravio je pravo čudo plasmanom u najjače finale bacanja kugle svih vremena na bilo kom velikom takmičenju. Kugla je letela do neverovatnih 21,51 m, što je drugi rezultat svih vremena u Srbiji i najbolji hitac jednog srpskog kuglaša na velikom takmičenju svih vremena.

- Slabo se spavalo, ali na sreću finale je tek sutra pa ću imati vremena da se odmorim i naspavam do tad - kroz osmeh konstatuje Sinančević.

Ovo je njegovo prvo veliko takmičenje, neračunajući Balkanjade i kupove Evrope.

- Izuzeto mi je drago pre svega što sam uspeo da se pokažem u pravom svetlu na ovako velikom takmičenju. Uspeo sam da zabeležim lični rekord na Svetskom prvenstvu što malom broju uspeva i zbog toga sam jako ponosan - ističe Sinančević.

Da će doći do dobrih hitaca pokazivali su treninzi napravljeni u Dohi, ali i kod kuće.

- Trenirao sam odlično pre dolaska u Dohu, ali i ovde. Tu smo već nekih 10 dana i bacanja na treningu su pokazivala da mogu ovo da bacim, međutim, trening je jedno, a takmičenje drugo - svestan je Sinančević da je teško nekada ponoviti uspešan trening i na takmičenju.

Armin Sinančević, bacanje kugle, Doha 2019 Slavlje posle uspešnog hica; Foto: Guliver/Gety Images/Alexander Hassenstein

Iako bacanje kugle izgleda jednostavno, mora da se napomene da su bacačke discipline sastavljene od niza pokreta koji na kraju daju jednu celinu. Ukoliko se jedna faza ne uradi kako treba, hitac neće biti dobar, ali ako se sve posloži, onda možete da dobijete rekordan hitac.

- Izbačaj i cela tehnika su bili odlični, poklopilo se sve i rezultat toga je ta daljina od 21,51 metara. Iako je ovo fantastičan rezultat mislim da mogu još bolje. Nadam se da će to biti u finalu, ali ako ne bude, sigurno će doći sledeće godine - samouveren je Sinančević pred finale.

Velike vrućine i vlažnost vazduha su veliki problem za sve sportiste, ali to nije najveći problem.

- Jesu vrućine veliki problem, ali najveći je kada se izađe iz zatvorenog ili obrnuto. Na takmičenju se zagrevaš napolju i onda uđeš prvo u "kol rum" gde je prehladno i tamo čekaš nekih pola sata dok ne izađeš na stadion. Tamo je već prijatnije u odnosu na "kol rum", ali opet dosta hladnije, ali i prijatnije, nego na stadionu za zagrevanje.

Atletičari su imali mogućnost odabira da li će se zagrevati napolju na stadionu ili u atletskoj dvorani.

- Ja sam se lično zagrevao napolju. Video sam da su neki išli u dvoranu, ali ne znam, trenirao sam sve vreme napolju pa sam se valjda već i navikao na ovu vrućinu - ističe Sinančević.

Armin Sinančević, Doha 2019 Foto: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein

Nakon bačene norme za finale Sinančević se okrenuo ka tribini i počeo da slavi.

- Tamo su bili svi, cela srpska delegacija i atletičari iz Bosne i Hrvatske sa kojima se najviše družimo ovde.

Nakon velikih uspeha adrenalin je na najvećem nivou i san na oči teško dođe, tako je bilo i Arminu noći između četvrtka i petka.

- Jedva sam zaspao. Prvo mi ljudi ''nisu dali'' da odmorim jer su svi želeli da čestitaju i na tim čestitkama sam im jako zahvalan. Malo smo slavili, u granicama dozvoljenog s obzirom na to da još nije gotovo, da me za 48 sati čeka i finale. Kada sam legao mislio sam da nikada neću zaspati i da ću večno ostati budan. Na sreću u neko doba noći, da ne kažem jutra sam ipak zaspao, ali sve ukupno to nije trajalo dugo - kroz osmeh komentariše neprospavanu noć srpski finalista na Svetskom prvenstvu.

Između kvalifikacija i finala ima dan pauze koji odgovara Sinančeviću.

- Naravno da je bolje i lakše kada imate taj dodatni dan da se odmorite nego da odmah sutradan ponovo bacate. Verujem da i svima ostalima ovo više odgovara. Teško je u dva dana zaredom bacati maksimalno dobro i daleko. Mislim da će mi ovih 48 sati dobro doći i da ću biti spreman da u subotu ponovim hitac iz kvalifikacija - zaključuje Armin Sinančević.

Finale bacanja kugle za muškarce na Svetskom prvenstvu u Dohi je u subotu 5. oktobra sa početkom od 19:05.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cane

    5. oktobar 2019 | 01:32

    I plasman u finale je ogroman uspeh. Cestitam. Bice u buducnosti jos uspeha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA