≫ 

Vreme je da Britanka Mur uzme medalju za Evropu: Terzićeva najavljuje ludo finale na 1500 metara!

Iako je Holanđanka Hasan jedna od favoritkinja, u izostanku Dibale, ipak je Mur jedina koja je rođena na tlu Evrope, a koja po rečima Amele može do medalje

  • 0

Rekorderka Srbije na 1500 metara Amela Terzić veruje da nam predstoji odlična i uzbudljiva finalna trka na Svetskom prvenstvu u ovoj disciplini i pored toga što nema svetske rekorderke Genzebe Dibale.

Imala je Amela normu u ovoj disciplini da se pojavi i na ovom Svetskom prvenstvu, ali nažalost, povreda je bila jače od srpske rekorderke, pa tako šampionat gleda putem TV-a sa svojim suprugom, bivšem reprezentativcem Srbije u dugim prugama Jasminom Ljajićem.

Tendencije u svetu atletike se iz godine u godinu menjaju, pa su tako i trke na 1500 metara postale sprinterske trke gde jak sprinterski finiš odlučuje pobednika.

- Trke na 1500 metara imaju naziv ''kraljevska disciplina'' iz razloga što je to spoj izdržljivosti i brzine - ističe Terzićeva.

Atletski Miting, Serbian Open Indoor Meeting, Atletika

Foto: A. Nalbantjan

Postoje dve vrste atletičarka koje trče ovu disciplinu.

- Finalistkinje imaju veoma izjednačene rezultate ove godine, ali se razlikuju po načinu dolaska do tih rezultata. Neke su brže,  pa dolaze iz 800 metara, dok su druge izdržljivije, pa trče i duže trke.

Amela napominje da će ovo finale biti spektakularno, jer se dugo nije dogodilo da devojke imaju ovako brze rezultate.

- Ovo će biti jedna od najbržih trka u istoriji, jer zaista odavno nisam videla startnu listu gde samo dve devojke imaju rezultat od preko četiri minuta- najavljuje Amela jako brzu trku.

Biće ovo borba Holanđanke i Amerikanke koja će nametnuti svoj ritam. Jednoj odgovara sporija trka dok drugoj brža.

Amela Terzić ispred Atletske dvorane na Banjici

Foto: Printskrin Telegraf

- Nema dve glavne favoritkinje Kaster Semenjove i svetske rekorderke Genzebe Dibale. Holanđanka Sifan Hasan je jedna od favorita, mada je ima trku na 10.ooo metara iza sebe, tako da joj neće biti lako. Ona je tip kojoj odgovara sporija trka, izdržljivija, ali Amerikanka Dženi Simson ne dozvoljava spore trke jer je brza pa bi je u tom slučaju dobile izdržljivije devojke - ističe Amela.

Gubitnica prošlog šampionata bila je Britanka Laura Mur koja je u poslednjim metrima izgubila medalju. Upravo za nju će navijati srpska rekorderka.

- Pretpostavljam da je Britanka Mur ''gladna'' svetske medalje posle Londona gde je zamalo izgubila treće mesto. Volela bih da sada uspe i svim srcem ću navijati za nju.

Evropsko prvenstvo u atletici, Atletika, Beograd, Arena 2017

Laura Mur je prvakinja Evrope, a zlato je osvojila i na EP u Beogradu 2017.; Foto: Tanjug/AP

Po svemu rečeno očekuje nas dobro i uzbudljivo finale trke na 1500 metara od 19:55.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA