≫ 

Maratonsko čudo u Beču: Granicu od dva sata konačno probio neuništivi Kenijac

Ovakav rezultat nije bio očekivan barem u narednih 10 godina

  • 1
Eliud Kipchoge, Elijud Kipčoge

Foto: Tanjug/AP

Svetski rekorder iz Kenije Elijud Kipčoge još jednom je pomerio granice mogućeg ove subote u Beču gde je istrčao maraton sa sat, 59 minuta i 40 sekundi i tako postao prvi čovek koji je 42.195 metara pretrčao za manje od dva sata.

Ovaj rezultat neće biti priznat kao zvenični svetski rekord jer trka u Beču nije trka otvorenog tipa. Naime, Kipčoge je imao podršku tima, koji je pomagao atletičaru da održi ritam tokom cele trke. Zanimljivo, oko sebe imao je i automobile koji su se kretali i tako sprečavali "uadare vetra" na sportistu. Smatra se da su upravo ovi faktori, koji nisu po propozicijama IAAF, i koji su uticali na rezultat.

Eliud Kipchoge, Elijud Kipčoge

Foto: Tanjug/AP

Ipak, sve što je prikazao fantastični Kenijac dokaz je da je pomeranje granica moguće. Takođe, rezultat je utoliko značejniji jer se nije očekivalo da se maraton ispod dva sata istrči, barem u narednih desetak godina.

- Ovo je pokazatelj da ljudsko telo ne poznaje granice, da sve što čovek zamisli može da uradi. Nadam se da će moj uspeh podstaći druge ljude širom planete da se ostvare u onom što najbolje rade - rekao je posle trke Elijud.

Da podsetimo, zvanični svetski rekord, koji je u takođe u vlasništvu kenijskog maratonca, iznosi dva sata, jedan minut i 39 sekundi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA