≫ 

Ona je naše atletsko zlato: Hrvati i Mađari hteli da je "otmu", ali je pobedio Srpski atletski savez

Adriana Vilagoš je tinejdžerka o kojoj ceo svet priča

  • 7

Atletičarka Srbije Adriana Vlagoš je 14. put u svojoj trogodišnjoj atletskoj karijeri postavila novi svetski rekord u bacanju koplja.

Na zimskom prvenstvu Srbije u bacačkim disciplinama koje je održano protekle subote u Sremskoj Mitrovici Adriana Vilagoš je bacila koplje 68,76 metara.

Adriana Vilagoš Foto: ASS

Atletičarka iz Sente obara rekorde sa kopljima od 400 i 500 grama u pionirskom i mlađe juniorskom uzrastu, a sada je uspela da to učini i u juniorskom sa 500-gramskim kopljem.

Ona je sigurno najveći biser srpske atletike, a podsetimo da je veliku bitku Srpski atletski savez (SAS) vodio oko Adriane kako sa rukometnim savezom Srbije tako i sa mađarskim atletskim i rukometnim savezima, ali i sa atletskim savezom Hrvatske.

Od nje se očekuje zlato na Olimpijskim igrama 2024.

Adriana je inače trenirala rukomet i bila je odlična u tome i želela je da se oproba kao rukometašica, ali je jednom priliko bacala koplje i talanat se odmah video i ASS je uspeo da prepozna potencijal i da je ubedi da krene na atletiku.

Takođe, prošle godine Atletski klub Split je pokušao da dovede Adrianu u svoje redove i pokuša da je vremenom ubedi da nastupa za Hrvatsku, ali je pravovremeno reagovao Atletski savez Srbije i OKS, pa su uspeli da spreče taj transfer, jer su Adriani omogućili najbolje uslove.

Direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković upravo govori o ulaganjima u ovog bisera atletike.

- Ona je jedan ozbiljan ekstremni talenat i gde god se pojavi izaziva veliku pažnju.  ASS je napravio ozbiljan tim koji će brinuti od njoj. Biće tu psiholog, trener, fitnes trener, nutricionista, trener za bacanja, kao i njena majka koja joj je generalno trener.

- Brinućemo o svakom njenom pokretu. Cilj je da 2024. bude Olimpijska šampionka, i uradićemo sve da do toga dođemo.

- Nikada nijedan atletičar, pa čak ni Ivana Španović, koja je imala dobru podlogu, nije imao ovakve uslove od malena. Ona to zaslužuje, ali ne znači da će ostali biti zapostavljeni - rekao je Branković.

Svetski rekord je ipak nezvaničan

Međutim, njen svetski rekord se i dalje vodi kao nezvanični rekord jer Svetska atletike (SA) zvaničnu statistiku vodi samo za seniore i starije juniore (u18) koji takmiče sa seniorskom opremom.

Da bi Adriana Vilagoš postala zvanična svetska rekorderka neophodno joj je da počne da baca i koplja od 600 grama (koja bacaju seniorke) i da hitac bude duži od 62,93 metra. U tom slučaju srpska atletičarka bi postala prva juniorka sveta svih vremena u ovoj disciplini.

Međutim, kako je Adriana tek ove godine napunila 16 ima još dve godine da pređe na teže koplje i da postane zvanična rekorderka za u18 kategoriju, ako to ona i njen tim budu želeli.

Ona je u 2018. godini oborila neverovatnih 11 rekorda za pionire, dok se prošle godine malo više posvetila treninzima, sa novim trenerom Dragišom Đorđićem Bizijem, pa je tako ”samo” dva puta postavila nove svetske rekorde.

Do ovog takmičenja mladoj atletičarki iz Sente rekord sa 500-gramskim kopljem iznosio je 64,73 metra.

Video: Slobodan Branković o uspesima mlađih atletičara

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dača

    9. mart 2020 | 16:40

    Svim silama zadržati ovu devojčicu ..a ne kao kajakašicu Natašu Janjić ..pustiti bez ikakve ponude .. borbe...želje ..(a verovatno je trebalo manje para nego što košta bilo koji stanac u fudbalskim klubovima ).. da osvaja Olimpiska zlata za Mađarsku..

  • Srboljub

    9. mart 2020 | 17:46

    Bravo, da joj se imoguće svi mogući i nemogući uslovi. Zaslužila je. Srbija mora da neguje svoje talente a ova devojka je to sigurno. Želimo joj uspešnu karijeru i da mi pomažući joj učestvujemo u njenim uspesima.

  • Vedran

    9. mart 2020 | 15:24

    Bravo Gospodine Brankoviću tako treba da se radi sa omladinom👍👍👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA