≫ 

Kako je Dudašu san postao košmar: Karijera mi je bila dovedena u pitanje u Riju, ali je shvatio!

Najbolji srpski višebojac je u 2016. osvojio prvu veliku medalju, a onda se spremao za Olimpijske igre i doživeo košmar

  • 0
Mihail Dudaš, skok udalj Foto: Guliver/Getty Images/Richard Heathcote

Višebojac novosadske Vojvodine Mihail Dudaš u pauzi od treninga zbog pandemije korona virusa, evocirao je uspomene na 2016. godinu koju je posvetio pripremi za ispunjenje norme za svoje prve Olimpijske igre.

Zbog toga je proveo više od mesec dana na pripremama u Južnoj Africi kako bi što spremniji ušao u sezonu i da bi što ranije došao do norme. Međutim, tamo su krenuli problemi koji su ga pratili sve do nastupa na Olimpijskom stadionu u Riju zbog čega mu je nastavak karijera bio doveden u pitanje.

Problemi sa povredama lakta

- Problemi su počeli već u martu na pripremama u Južnoj Africi kada sam pokidao lakat – počeo je prisećanje Mihail Dudaš za portal Atlex.rs.

Tad još uvek nije imao normu, a koplje više nije mogao da baca zbog lakta. Na treninzima nije ni pokušavao, ali je morao da odradi makar jedno celo takmičenje kako bi došao do norme za OI.

- Odluka je bila da se ona ”napadne” na prvenstvu Srbije. Rizik se isplatio, ali je bila ”pirova pobeda”.

- Ponovo sam pokidao lakat u Novom Sadu (prvenstvo Srbije prim. aut.) jer do tad nisam bacao koplje uopšte, ali sam uspeo da ostvarim cilj i da ispunim normu za Olimpijske igre u Riju te godine i sa takvim laktom – nastavio je Dudaš prisećanje.

Adam Helkelt, Tomas Van den Plecen i Mihail Dudaš, najbolji višebojci u Evropi, Evropsko prvenstvo 2016 Amsterdam Foto: Guliver/Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Do Igara je bilo još jedno veliko takmičenje koje je Dudaš morao da takmiči, a to je Evropsko prvenstvo. Otišao je srpski višebojac i na to takmičenje, ostvario istorijski uspeh i osvojio bronzanu medalju, ali je ponovo pokidao lakat, treći put u tri meseca i nastup u Riju je bio doveden u pitanje.

- U Amsterdamu mi je opet pukao lakat. Taman ka bi ga zalečio, on bi pukao. Razlog je jer sem na ova dva takmičenja koplje nisam ni bacao, a tu sam morao.

Mihail Dudaš, Državno Prvenstvo U Atletici Za Seniore Foto: Nikola Tomić

Međutim i takav sam i ovde ostvario cilj i uzeo bronzanu medalju koja je možda mogla da bude i sjajnija jer mi je bronza izmakla za svega sedam, a zlato za 50-ak bodova jer sam motku loše skakao – naglašava Dudaš koliko je bio blizu i zlata da je samo bio zdrav.

Došao je doktor u Riju i rekao mu da bira

Olimpijske igre u Riju, san i najvažnije takmičenje svakog sportiste pa tako i Dudašu. Međutim prve Igre mu nikako nisu ostale u lepom sećanju jer je morao da uradi nešto što nikako nije želeo.

- Bio sam na poziciji da završim između osmog i desetog mesta, što je ogroman uspeh na Olimpijskim igrama, ali onda mi je došao doktor i suočio me sa situacijom. Rekao mi je, uz svo dužno poštovanje, za 10. mesto na OI, što je ogroman uspeh, ne vredi rizikovati da više u životu ne možeš da se baviš atletikom.

Miahil Dudaš i Kevin Majer, višeboj Foto: Guliver/Getty Images/David Ramos

-To je zapravo bio okidač. Jako mi je teško palo da moram da odustanem od daljeg nastavka takmičenja. Pored svega toga imao sam i trovanje hranom tako da se baš nije dalo – priseća se Dudaš sa kojim se sve problemima borio tok samih Igara.

- U tom trenutku to mu je jako teško palo, ali sa ove tačke gledišta, pogotovo kada vlada pandemija koronavirusa, Dudaš je svestan da sve te bitne stvari postaju nebitne kada je upitanju zdravlje.

- Sport jeste važan, i nama sportistima jeste važan, kao i mnogim drugim ljudima, ali evo sad ovi momenti u kakvim jesmo (pandemija koronavirusa prim. aut.) pokazuju da ništa to nije važno.

Mihail Dudaš, Državno Prvenstvo U Atletici Za Seniore Foto: Nikola Tomić

-Tako da to što ja nisam završio neko takmičenje, pa makar to bilo i veliko kao što su OI, i da ja upadam u neki bedak zbog toga i da pravim neku dramu u svom životu… Naravno neke stvari jesu uticale na mene… ne mogu da kažem na samopouzdanje, ali nekako iscrpi energiju, ali to su, uz svo dužno poštovanje, nevažne stvari, zdravlje je važna stvar, sačuvati sebe i porodicu, to je važno – zaključio je Dudaš.

Mihail se borio sa povredom i tokom 2019. koju je gotovo celu propustio jer je želeo da potpuno zdrav uđe u 2020. i da u njoj ispuni normu za nove Olimpijske igre. Kako su one odložene za godinu dana, Dudaš kao i svi ostali sportisti imaće više vremena da se zaleče i natenane pripreme za Tokio 2021.

(Telegraf.rs/Atlex.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA