• 0

Dijamantska liga objavila novi privremeni kalendar takmičenja: Mitinzi na svaka 2 dana, nema finala!

Zbog aktuelne situacije oko korona virusa kalendar je drastično promenjen

  • 0

Dijamantska liga, nakon što je saopštila prvo da je odloženo pet mitinga, potom definitivno otkazan i londonski zakazan za 4. i 5. jul, sada je objavila novi skraćeni, privremeni kalendar ovogodišnjeg takmičenja sa početnim datumom 14. avgust.

Kako pandemija COVID-19 još uvek vlada u svetu Svetska atletika (SA) i Vanda Dijamantska liga doneli su odluku o alternativnom kalendaru za sezonu 2020.

Zvanična sezona bi trebala da počne sredinom avgusta i da traje do oktobra. To znači da su sve aktivnosti u junu, julu i početkom avgusta otkazane, osim državnih prvenstava koji će se održavati 8. i 9. avgusta.

Umesto planiranih 15 mitinga, kako sada stvari stoje, biće održano, ako pandemija korona virusa bude svedena na minimum i države dozvole putovanja, na 11 takmičenja u isto toliko gradova: Monako, Gejtshed, Stokholm, Lozana, Brisel, Pariz, Rim/Napulj, Šangaj, Judžin, Doha i još jedan grad u Kini, a otkazani su: Rabat, London i Cirih.

U pojedinim trenucima razmak između takmičenja će biti svega nekoliko dana, dok će u septembru u 5 dana biti održano čak 3 mitinga.

Mitinzi Dijamantske lige ove godine neće biti svi iste već će neki biti egzibicionog tipa dok će se ostali odvijati po svim pravilima SA, ali se neće bodovati i neće biti ni velikog finala u Cirihu.

Organizatorima je ostavljeno da u skladu sa merama, mogućnosti i okolnostima u svetu u tom trenutku organizuju svoj miting na najbolji mogući način za atletiku i atletičare.

To znači da pojedini mitinzi neće imati sve discipline, atletičare iz pojedinih država… Svaki organizator mora najkasnije dva meseca pre svog mitinga da iznese tačan plan održavanja tog takmičenja u skladu sa Vladinim merama te države kako bi se atletičari iz drugih zemalja mogli prilagoditi tim propisima.

Serbian open indoor meeting Beograd

Foto: Nikola Tomić

Zbog toga što se ne zna da li će i u periodu novog kalendara biti dozvoljeno putovanje svih sportista iz celog sveta na sve destinacije, po rečima čelnika Dijamantske lige, ne bi bilo pošteno da koncept takmičenja i bodovanja bude standardan.

Kalendar takmičenja:
14.08. – Monako
16.08. – Gejtshed
23.08. – Stokholm
02.09. – Lozana
04.09. – Brisel
06.09. – Pariz
17.09. – Rim/Napulj
19.09. – Šangaj
04.10. – Judžin
09.10. – Doha
17.10. – Kina

Otkazani mitinzi: Rabat (31. maj), London (4. jul) i Cirih (9.-11. Septembra).

Zbog novonastale situacije i pomeranje cele sezone i svih takmičenja Cirih, Judžin i Dijamantska liga su se dogovorili da, iako je Američki grad trebao da preuzme finalno takmičenje od 2022., da Cirih bude domaćin velikog finala u sezonama 2021. i 2022., a da se ono potom preseli u Judžin od 2023.

(Telegraf.rs/Atlex.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima