≫ 

Mora da trči 100m ispod 10,5 sekundi, da digne 200kg na jednoj nozi, ako hoće u Tokio na OI

Da li će srpski atletičar obezbediti vizu za Tokio, ostaje da se vidi

  • 0
Strahinja Jovančević Foto: Nikola Tomić

Atletičari su se vratili treninzima i rade punom parom kako bi bili što bolji već ovog leta i kako bi što pre uspeli da izbore normu za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju, jedan od takvih je i Strahinja Jovančević, državni rekorder u skoku udalj u dvorani.

Da bi ostvario svoj san i otišao na Igre u Tokio, Jovančeviću je neophodan skok od 8,22 metra ili da bude među 32 najbolja na svetu.

Da to neće biti ni malo lak posao i da ga očekuje mnogo rada i odricanja za Sportski žurnal pričali su njegovi treneri Milorad Jovančević i Goran Obradović.

– Da bi to učinio mora da poseduje sve odlike vrhunskih takmičara u ovoj disciplini, a to znači da bude: brz, jak i lak. Njegovi prethodnici, koji su skakali dalje od ”granice snova”, posedovali su te osobine. Takmičio sam se s mnogima od njih – podseća Strahinjin otac i trener Milorad Jovančević.

Strahinja je državni rekord u dvorani preuzeo je od Daniala Jahića – 8,02 metra, preko ove granice skočio je samo još i Nenad Stekić – 8,00.

Na otvorenom rekorder Srbije je neprikosnoveni Nenad Stekić sa 8,45 metara, potom slede rezultati Daniala Jahića – 8,18, Lazara Anića – 8,15, Marka Rajića – 8,04 i Dragana Despotovića – 8,03.

Strahinja Jovančević Foto: Nikola Tomić

Da bi uspeo da preleti ovu daljinu Jovančević mora da trči brzo, da bude na idealnoj težini od 77 kg i da bude mnogo jakl

Još 2014., sa 21 godinom trčao je 100 metara za 10,75 sekundi. Zbog velike brzine imao je problema sa daljem i povredama pa poslednje 3, 4 godine retko se može videti u sprinterskim sprintericama.

Međutim Goran Obradović kaže da svi parametri govore da on sada sigurno ima 10,50 na 100 metara jer pri zaletu na skok razvije bruinu od 10,5 metara u sekundi.

- To je adekvatno rezultatu od 10,50 sekundi na 100 metara, dakle u rangu odličnog sprintera – kaže Goran Obradović i objašnjava koju silu trpi odrazna noga pri odrazu i razloga zbog čega je snaga jako bitna.

– Sila koju trpi njegovo levo stopalo, s koga se odražava, iznosi između 700 i 800 kilograma.

Detaljnom analizom došlo se do zaključka da je nedostatak snage u prošlosti stvaralo velike probleme Strahinji iz čega je dolazilo do velikog broja povreda. Zbog toga se sada dodatni akcenat stavlja na ovaj segment treninga.

Radimo sve vežbe koje vode da ojača: čučanj, nabačaj na grudi, benč-pres, izbačaj… Međutim, posebno bitna vežba za njega je polučučanj na jednoj nozi kako bi izdržao onako veliki napor pri ulasku u dasku, kako mi u atletici nazivamo trenutak pred odraz. Tu pokazuje izuzetnu specifičnu snagu, jer može na jednoj nozi tri puta da načini polučučanj sa 200 kilograma – hvali Obradović svog pulena.

(Telegraf.rs/izvor Sportski žurnal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA