≫ 

Bio je prvi čovek koji je preleteo 6 metara i pre 35 godina atletici dao novu dimenziju

Na današnji dan pre 35 godina Sergej Bubka je preskočio s motkom famoznu visinu

  • 0
Sergej Bubka

Foto: Guliver/ Gary M. Prior/ALLSPORT

Pre pojave Sergeja Bupke skok sa motkom nije bila toliko popularna disciplina, ali kada je na današnji dan, 13. jula 1985. postao prvi čovek svih vremena koji je preskočio neverovatnih 6 metara, ova disciplina je dobila novu dimenziju.

U 21. veku skok sa motkom je jedna od atraktivnijih disciplina zahvaljujući Reno Lavileniju pre svega, ali i nove senzacije Armanda Duplantisa. Njih dvojica postavljaju nove standarde i skokovi od preko 6 metara im nisu toliko strani, ali za to treba da se zahvale Sergeju Bupki.

Legendarni ukrajinski motkaš bio je prvi čovek u istoriji koji je uspeo da preskoči granicu od 6 metara, a svoju sposobnost pokazivao je još čak 28 puta. Toliko puta je preskočio ovu visinu na otvorenom, 11 pod zastavom SSSR-a, a 17 kao član samostalne Ukrajine.

Čak 11 puta u karijeri je preskočio tačno 6 metara, a skok od 6,14 metara iz 1994. je još uvek važeći svetski rekord. Pored tog rezultata i naredna tri najbolja svih vremena su u njegovom vlasništvu.

Sergej Bubka

Foto: Guliver/ Tony Duffy/Allsport

Reno Lavileni se zaustavio na 6,05 metara za sad, a mladi Armand Duplantis je već sa 19 godina 2018. zabeležio identičan skok, i zbog toga atletska javnost veruje da je on novi Bupka.

Što se tiče dvorane Bupka je 15 puta u takvim uslovima preskakao ovu granicu.

Njegov svetski rekord iz 1993. od 6,15 metara dva puta je prvo obarao Reno Lavileni, a onda je prvo 9., a potom i 15. februara ove godine ga Duplantis nadmašio i sa 6,17, a potom i sa 6,18 metara postao novi svetski rekorder u dvorani.

(Telegraf.rs/Atlex.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA