≫ 

Italija ima novo svetsko čudo u dalju: 17-godišnjakinja skočila 6,80m

Mlada Larisa Japčino je inače ćerka legendarne atletičarke Fione Mej

  • 1
Larisa Japčogi Printskrin: Facebook/Jumpers world

Italija se polako vraća u život posle strahovito teškog perioda izazvan korona virusom pa su tako počela da se organizuju i atletska takmičenja, a jedno od prvih bio je međunarodni miting  ”Savona”  na kojem je 17-godišnja daljašica, ćerka legenradne Fione Mej,  Larisa Japčino, skočila neverovatnih 6,80 metara.

Po deveti put održan je međunarodni miting u primorskom gradu Savona koji se nalazi na zapadu države. Da su Italijani bili željni takmičenja govori veliki broj ličnih rekorda, ali i rekorda samog mitinga međutim, takmičenje je obeležila 17-godišnja daljašica Larisa Japičino.

Ova mlada Italijanka je već u prvoj seriji skoka udalj zabeležila svoj novi lični i državni u20 rekord skočivši fantastičnih 6,80 metara. Ovim skokom ispunila je i normu za učešće na dvoranskom Evropskom prvenstvu naredne zime u Torunu (Poljska) jer upravo toliko iznosi norma.

U sezonu je ušla sa ličnim rekordom od 6,64 metara od prošle godine, a u nastavku takmičenja zabeležila skokove na 6.47, 6.56, 6.45, 6.41 i 6.50 metara u poslednjoj seriji.

Ovo takmičenje skakala je još kao maloletna, a 18. rođendan proslavila je 18. jula.

Da se radi o velikom talentu govori podatak da je već postala zaštitno lice Red Bula i da je trenutno zvanični šampion Evrope za juniore (u20).

Ovim rezultatom Japičino se trenutno nalazi na drugoj poziciji svetske rang-liste, koju deli sa Ivanom Španović, a bolja od njih, za samo jedan cantimetar je Šveđanka Kadi Sanja. Ovaj skok ju je takođe svrsta i u top 10 večne evropske liste u skoku udalj za devojke do 20 godina – na tačno 10 mesto.

Larisa potiče is atletske porodice. Otac joj je nekadašnji italijanski motkaša i daljaš Đani Japičino, a majka je čuvena daljašica Fiona Mej koja je 1998. skočila rekord Italija od 7,11 metara, a tri godine ranije osetila je kako je leteti i 7,23 metra, ali uz veoma jak i nedoszvoljen vetar od čak 4,3 m/s. Skokom od 7,11 metara Mej je u tom trenutku bila među 20 najboljih daljašica svih vremena, a danas je na 33. mestu.

(Telegraf,rs/Atlex.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA