≫ 

Uzela medalju na OI, ali nije mogla da zadrži suze od tuge: Sećanje na veliki uspeh Ivane Španović

Srpska atletičarka je na današnji dan osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine

  • 0

Ako uzmemo u obzir da smo šest decenija čekali medalju iz atletike na Olimpijskim igrama, ako računamo na to da u konkurenciji supermoćnih Amerikanaca svaki olimpijski ciklus deluje sve teže za osvajanje medalja, ali i ako kažemo i da je atletika kraljica igara, praktično osnova olimpizma, onda dileme ne bi trebalo da bude.

Uspeh Ivane Španović na Igrama u Riju je jedan od najvećih u istoriji srpskog sporta uopšte.

Najskuplje karte su finala na Olimpijskim igrama, su sa atletskih i plivačkih takmičenja. Jer, ta dva sporta na Olimpijskim igrama i njihovi takmičari dostižu vrhunac forme, dostižu neslućene visine, obaraju rekorde o kojima se priča.

SUZE SU REKLE SVE

 

Tog 17. avgusta 2016., Ivana Španović je Srbiji donela najznačajniju medalju od kako Srbija samostalno nastupa na Olimpijskim igrama.

Najbolja srpska atletičarka osvojila je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, skokom udalj koji je iznosio 7.08 metara.

Ivana Španović se tog dana posle finala pojavila u suzama pred novinarima posle osvajanja bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru i rekla je da će tek za neko vreme možda moći da shvati da je postigla uspeh.

Rio 2016, Olimpijske igre, Ivana Španović

Foto: Olimpijski komitet Srbije

- Bronza nije nešto za šta sam se spremala sve ove godine i sva ova takmičenja na kojima sam bila uvek na postolju i najbliža zlatu. Mogla sam mnogo bolje i danas nisam imala sreće i prosto ne mogu da verujem da mi je baš danas bilo tako.

TREBA DA BUDE PONOSNA

 

- Mislila sam da ću biti dovoljno spremna da tim nekim skokom nadomestim tu sreću ako mi bude zafalilo za dobar plasman, ali jednostavno danas nije moglo – rekla je Španovićeva posle finala skoka u dalj

Ovo je ujedno i veliki dan za srpsku atletiku koja je upisala prvu medalju na Igrama od osamostaljenja, dok je Ivana oborila nacionalni rekord koji je prethodno iznosio 7.07 metara.

Za Ivanu je ovo takođe prva medalja na OI, a za srpski olimpijski tim ukupno treća. Davor Štefanek je u utorak doneo zlato, dok je Tijana Bogdanović u finalu turnira u tekvondou osvojila srebro.

Zlato je osvojila Amerikanka Tijana Bartoleta (7.17), dok je srebro pripalo njenoj sunarodnici Britni Ris sa skokom od 7.15 metara.

-  Mnogo mi je teško, stvarno. Nisam danas htela ovako, ali šta da radim, to je sport. Svakako treba da budem ponosna. Imam tim koji je najbolji na svetu i koji me čini da budem najbolja. Moja prednost je svakako mentalna snaga, uspela sam do kraja takmičenja da budem na nivou, ali eto…

 
 
 
View this post on Instagram

Na današnji dan pre 4 godine Ivana je osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim Igrama u Riju. #DreamBIGA post shared by Goran Obradović (@goranobradoviccele) on

 

- Imala sam 7,08. Danas je pobednica Tijana Bartoleta imala skok koji sam ja priželjkivala i htela. Verovatno ću na pobedničkom postolju drugačije da gledam na stvari – rekla je tada Ivana i istakla da je bila spremna i da nije imala nikakvih problema.

Ivana je u prvoj seriji bila najbolja sa skokom 6.95.U drugoj je prestupila, kao i u trećoj, što je omogućilo Tijani Bartoleti da pređe u vođstvo posle prvog kruga. Skočila je Amerikanka isto koliko i Ivana - 6.95, ali je njen drugi skoko od 6.94 bio bolji od Ivaninog te se našla na čelu liste.

Prelomni trenutak dogodio se u 5. seriji kada je Ris skočila 7.09, a Tijana Bartoleta neverovatnih 7.17. Risova je uspela da stigne do 7.15 i do srebra, dok je Ivana donela prvu medalju za atletiku posle šest decenija.

Video: Vodič Ivane Španović za vežbe iz karantina: Evo kako da budete zategnuti kao ona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA