≫ 

Čudo se dogodilo: Oboren svetski rekord Bubke u skoku s motkom

Mladi švedski as Armand Duplantis uspeo je da obori rekord star 26 godina

  • 6

Smatralo se da je svetski rekord u skoku s motkom nedostižan jer Sergej Bubka, Ukrajinac koji je skakao za SSSR je bio neponovljiv.

Dvadeset i šest godina niko nije uspeo skočiti s motkom više od 6,14 metara, sve do ovogodišnjeg mitinga Dijamantske lige u Rimu. Armand Duplantis upisao se u anale svetske atletike.

Sjajni Šveđanin pobedio je na mitingu u Rimu sa skokom od 6,15 metara, što je najviši skok na otvorenom ikada.

Duplantis je pobedu osigurao skokom od šest metara, a potom je podigao letvicu na 6,15 m. U prvom pokušaju je rušio letvicu, ali je u drugom bio uspešan.

Nakon Renea Lavillenija, čiji je svetski rekord u dvorani (6,16 m) srušio u februaru 2020. godine, povećavši ga na 6,17, pa na 6,18 m, Duplantis je u Rimu pretekao i "kralja" Bubku.

Armand Duplantis svetski rekord u skoku s motkom Foto: Guliver/Paolo Bruno/Getty Images)

Skokom od 6,15 metara, mladić nadimka "Mondo" ostvario je najbolji skok ikad na otvorenom. Očekivalo se kako će 20-godišnji Šveđanin napasti svoj svetski rekord i dvprani (6,18) iz februara ove godine, ali ipak nije.

Do sada je rekord na otvorenom držao Sergej Bubka koji je 1994. preskočio 6,14 metara. Međutim, Svetska atletska federacija (World Athletics) od 2000. godine u skoku s motkom ne razlikuje rekorde u zatvorenom i na otvorenom.

Video: Američki olimpijski šampion o Jokiću: On mi je jedan od omiljenih NBA igrača

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA