≫ 

Revolucija u srpskoj atletici: Sva takmičenja imaće direktan prenos

Veliki projekat Srpskog atletskog saveza za ovu godinu

  • 4
Atletska Dvorana Beograd Foto: Nikola Tomić

Ovog vikenda počinje sezona takmičenja Srpskog atletskog saveza koja će doneti veliki broj novina, a neka od njih su vezana i za direktne prenose, rezultate u realnom vremenu, očekuje se i obnova dvorane, novo ozvučenje… a za sve to kako kaže direktor SAS-a Slobodan Branković u razgovoru za Atlex zaslužna je država Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

U poslednjih nedelju dana Atletska dvorana je poprište velikih radova i nadogradnji koja će omogućiti da se takmičenja ubuduće održavaju na višem nivou kako za same atletičare tako i za publiku bilo da je na tribinama (kada uslovi ponovo to dozvole) ili kod svojih kuća.

Ono što je do sada bilo samo u izuzetno retkim prilikama već od ovog vikenda postaje svakodnevica – SAS je potpisao ugovor o direktnim strimovima svih takmičenja na stadionu i dvorani koja oni organizuju. Svako (dvoransko) takmičenje biće praćeno sa tri kamere, a sve će biti propraćeno i odličnom grafikom.

Premijera ovog projekta viđena je na mitingu bacača kugle na Trgu republike u septembru prošle godine.

Kako zbog epidemioloških mera još uvek nije dozvoljeno prisustvo publike na takmičenjima svi ljubitelji atletike, roditelji i prijatelji moći će putem facebook stranice SAS-a da uživo prate prvenstvo Srbije za juniore 30. i 31. januara, a već sledeće nedelje i seniorsko prvenstvo.

Novi logo za svetsko atletsko prvenstvo, Srpski atletski savez Foto: Nikola Tomić

Pored direktnog prenosa novina će biti i uživo praćenje rezultata zahvaljujući novoj platformi ”OpenTrack”.

Moramo da stvorimo konfor kako atletičarima tako i publici i onoj na tribinama i onoj koja nije u mogućnosti da uživo prati takmičenje. Atletiku čine rezultati i jako je bitno da oni do ljudi stignu što pre. Zbog toga će od ove godine na sajtu biti i praćenje uživo rezultata koji će svakome, bilo da se nalazi na tribinama ili je kod kuće, dati potpuni doživljaj i užitak praćenja atletike – sa ovom najavom Slobodan Branković je započeo razgovor za Atlex.

Novi ekran u atletskoj dvorani Novi ekran u atletskoj dvorani Foto: Atlex

Platforma ”OpenTrack” je testirana tokom letošnje sezone, a pored praćenja uživo rezultata sadrži i bazu podataka svih klubova, atletičara, trenera, takmičenja, rezultata… Ona će izmeđuostalog omogućiti da svi na stadionu mogu da vide kako startne liste tako i rezultate neposredno po završetku disciplina ili dok one još traju.

Da bi to funkcionisalo SAS je podigao kriterijum za organizatore takmičenja da moraju da imaju skrin ekran na kojem bi se ti podaci prikazivali.

- Već imamo nekoliko inicijativa koje su me baš obradovale za organizaciju letnjih takmičenja i u svakoj postoji i stavku skrin ekrana koja će od ove godine biti obavezna – zadovoljno ističe direktor SAS-a Slobodan Branković.

Rajan Krauzer Olimpijski šampion i svetski rekorder Rajan Krauzer je gostovao i bacao kuglu u Beogradu Foto: Marko Jovanović

Premijera ovog softvera viđena je na letošnjem prvenstvo Srbije gde su svi prisutni na stadionu u Novom Pazaru mogli u roku od svega nekoliko sekundi da vide sve rezultate.

To će sad postati svakodnevica jer je to jedan od uslova za organizaciju takmičenja.

- Podižemo lestvice. Svaki naš nacionalni šampionat biće prenošen i standard za njegovo održavanje biće skrin ekran. Na njemu će se prikazivati podaci i rezultate iz naše baze podataka iz softvera ”OpenTrack” koji smo kupili i uspešno ga testirali prošle godine. Svi prisutni imaće tako mogućnost da vide i startne liste i rezultate vrlo brzo nakon završenih disciplina.

Kako bi ova praksa primenjivala i u Atletskoj dvorani tokom ove nedelje postavlja se instalacija za veliki video bim koji će stajati iznad ciljnih sunđera. Na njemu će se prikazivati rezultati, ali i snimci takmičenja.

- Video skrin se trenutno montira i biće u punoj funkciji za seniorsko prvenstvo. Na njemu će moći da se vide rezultati, plasmani, učesnici finalnih trka, a verovatno će se već sad puštati i usporeni snimci zahvaljujući mikseti i režiseru. Očekujem da prvo testiranje obavimo u utorak.

Ovo je samo jedna od novina koje će doživeti dvorana.

- Dvorana će dobiti novi skrin ekran, nove bezbednosne kamere… a na proleće kreće i obnova tartana – najavljuje samo neke od novina direktor SAS-a.

(Telegraf.rs/Atlex)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djermanac

    30. januar 2021 | 11:21

    Ozbiljan savez sa kvalitetnim i preduziljivim ljudima na čelu . Samo napred

  • Сремац

    30. januar 2021 | 11:09

    Па ред је да се мало уозбиљите...

  • Misa

    30. januar 2021 | 11:25

    Nek si pomenuo predsednika. Bez toga ništa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA