≫ 

Sprema se atletski spektakl: Ivana skače na prvenstvu Srbije posle 6 godina, dolazi 60 stranaca

Najbolja srpska atletičarka nije se takmičila na državnom prvenstvu od 2015. godine

  • 2
Ivana Španović Foto: MN Press

Ovog vikenda na programu je kruna dvoranske sezone – državno prvenstvo za seniore na kojem će učestvovati rekordni broj stranih atletičara, ali i skoro svi najbolji srpski predvođeni Ivanom Španović.

Takmičenje u subotu počinje u 12 sati sa hodanjem, nastavlja se sa ženskom motkom, a svečano otvaranje zakazano je za 12:40. Međutim višebojci će na borilišta već od 10, a poslednju disciplinu prvog dana imaće u 17:45.

Drugi dan isto otvaraju višebojci u 11 sati, dok u 12 počinje program pojedinačnog prvenstva Srbije, a zavesa na celokupni program spustiće višebojci u 16 časova.

Prvi put od kad postoji atletska dvorana Ivana Španović će skakaće na dvoranskom prvenstvu Srbije. Poslednji put na državnom prvenstvu u zatvorenom učestvovala je 2015. kada se ono bilo održalo u Novom Sadu.

Pored nje skakaće i druge dve naše najbolje daljašice Milica Gardašević i Sara Lukić.

Kako je u vreme pandemije koronavirusa teško otputovati u inostranstvo na neki miting Ivana će to iskoristiti da skače na svom terenu, isto kao i skoro svi ostali najbolji domaći atletičari.

Milica Gardasevic Milica Gardašević Foto: MN Press

Iz Amerike se nakon dvomesečnih priprema vratio Lazar Anić. Slično kao i letos kada se vratio neposredno pred državno Anić će pokušati da iskoristi odličan rad i uslove koje je imao ”preko bare” kako bi već na ovom takmičenju obezbedio sebi normu za dvoransko Prvenstvo Evrope u Poljskoj.

Direktni prenosi takmičenja na Telegrafu

Srpski atletski savez obezbedio je direktne prenose oba dana kako na svom facebook profilu tako i na YouTube kanalu Telegraf.rs.

Tako će svi ljubitelji atletike moći da isprate kako skokove Ivane, tako i novi duel Anića i Strahinje Jovančevića, ali i nastupe svih ostalih. Dolazak publike nije dozvoljen zbog epidemioloških razloga.

Strahinja Jovančević Strahinja Jovančević Foto: Nikola Tomić

I dalje bez Armina

U bacanju kugle još uvek nećemo videti Armina Sinančevića koji je od Dohe 2019. kada je napravio pravi bum takmičio svega dva puta i to prošle zime kada je postavio novi državni rekord.

Međutim Asmir Kolašinac će biti u krugu i biće spreman za nove daljine u pripremi za Evropsko prvenstvo. Bacaće i Bogdan Zdravković i Veljko Nedeljković koji je iz takmičenja u takmičenje sve bolji, a obojica su već pretendenti na daljine od oko 19 metara. Odmah iza njih biće i mlada nada Dino Tumbul koji se široj javnosti predstavio na bacačkom mitingu na Trgu republike u septembru prošle godine.

Asmir Kolašinac Asmir Kolašinac Foto: Nikola Tomić

Odbrana trona ili prva ”strankinja” prvak Srbije

Izuzetno uzbudljivo će biti na 60 metara za devojke gde Milana Tirnanić brani titulu prvaka Srbije, ali će joj ovog puta biti nikad teže da dođe do titule. Kako je sprinterka iz Irana Fasihi Farzaneh dobila srpsko državljanstvo tako je u mogućnosti da postane prvakinja Srbije

Iako je pre nekoliko godina bila situacija da sprinter iz Hrvatske koji je trčao VK postane zvanični prvak Beograda, u ovom slučaju Farzaneh je državljanka Srbije koja nastupa za BAK tako da ukoliko pobedi postaće prva državna prvakinja koja nema nikakve korene vezane za Srbiju.

Iznenađujući je mali broj prijavljenih, odnosno devojaka sa normom (8.00s ili 12,45s na 100m na otvorenom) svega njih 9, a takmičiće i još dve devojke van konkurencije.

Na 200 metara Fatzaneh će najveću pretnju imati od mlade Tamare Milutinović. Iranka na ovo takmičenje dolazi sa rezultatom 24,26 sekundi što je za svega pet stotinki brže od 19-gidušnjakinje iz Rume.

Milana Tirnanić Milana Tirnanić, 60 metara, Dvoransko prvenstvo Srbije Foto: MN Press

Ni kod muškaraca situacija kod broja prijavljenih na 60 metara nije mnogo bolje jer je prijavljeno svega 20 sprintera od čega je 15 srpskih državljana. Norma je iznosila 7,10s (11,10s na 100m na otvorenom) i za razliku od nekih prethodnih godina kada su postojale i pred kvalifikacije i kvalifikacije sa više grupa na ovogodišnjem prvenstvu Srbije biće svega 2 grupe plus jedna VK koja se ne će računati za plasman u finale.

Za razliku od devojaka kod muškaraca se ne dovodi u pitanje prvo mesto jer je Aleksa Kijanović već nekoliko godina neprikosnoven u ovoj disciplini. 60 metara trčaće i Boško Kijanović koji ima ubedljiv drugi rezultat u Srbiji (ako ne računamo Strahinju Jovančevića). Međutim velika borba će se voditi za bronzanu medalju gde sedam atletičara ima rezultat između 6,90 i 7,03 sekunde.

Aleksa će trčati i 200 metara drugog dana dok će Boško takmičiti i na 200 i na 400 metara gde je apsolutni favorit. Kod devojaka na 400 metara prvi favorit je Maja Ćirić koja je prošle subote ispunila normu za EP.

Papirologija onemogućila dolazak Milice Emini

Anja Lukić je apsolutni favorit u trci na 60 metara sa preponama, a pomoć da dođe do novog ličnog rekorda imaće u vidu dve atletičarke iz Grčke koje su ove godine trčale na 8,40. Međutim neće biti druge najbolje preponašice Srbije Milice Emini.

Naime kako se preselila u Sloveniju gde trenira, nakon 90 dana boravka u EU morala je da se vrati u Srbiju (tako nalažu zakoni) krajem prošle godine kako bi dobila boravišnu vizu sa kojom može nesmetano da boravi tamo.

Evropsko prvenstvo u atletici, Beograd 2017, Milica Emini Milica Emini neće moći da učestvuje Foto: Marko Todorović

Kako su zbog COVID-19 sve procedure otežane (nema dolazaka na šalter već se sve šalje poštom) tako se ceo postupak odužio. Nakon nekoliko nedelja boravka u Srbiji Milica je dobila papir gde piše da je izrada te vize u postupku i vratila se u Sloveniju, ali sad ne može da izađe iz nje.

Boravišnu vizu joj još uvek nije dobila i zbog toga ne sme da napušta granice Slovenije. Ako bi to uradila pretila bi joj kaazna od zabrane izlaska iz Srbije ili ulaska u EU na 5 godina i više.

Zbog te pravne zavrzlame Milica neće biti u mogućnosti da nastupi na ovogodišnjem državnom prvenstvu.

Na 60 metara sa preponama u muškoj konkurenciji apsolutni favorit je Luka Trgovčević koji je nedavno ispunio normu za Evropsko prvenstvo u Turonj. On će u četvrtak uveče doleteti u Beograd iz Italije, ali će ići preko Frankfurta jer su zbog pandemije ukinute direktne linije.

Angelina Topić i seniorski favorit

Aktuelna dvoranska šampionka Zorana Bukvić neće takmičiti u skoku uvis, dok će šampionka iz 2019. Kristina Gojković po prvi put takmičiti u višeboju. ”Knjiga” je spala na tri slova Jovanu Delić (19 godina), Aleksandriju Mitrović (16) i Angelinu Topić (15). Atletičarka Top Džampa je jedna od najtalentovanijih mladih atletičara Srbije, a nakon titule juniorske prvakinje sada će imati priliku da osvoji i seniorsku.

Angelina Topić Printskrin: Youtube/atlex

Zbog povrede Zorana Rokavec je po svemu sudeći završila dvoransku sezonu, a pored tri domaće visašice skakaće i dve devojke sa Kipra i po jedna iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Video: Još 12 dana do prvog takmičenja u 2021: Španovićeva zaplesala na treningu

(Telegraf.rs/Atlex.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA