≫ 

Otkazano atletsko Evropsko prvenstvo za juniore

Veliki udarac za našu najbolju bacačicu koplja koja izlazi iz juniorskog staža sledeće godine

  • 0

Evropsko prvenstvo za mlađe juniore u atletici nakon odlaganja sa 2020. na 2021. sada je definitivno i otkazano zbog epidemioloških razloga izazvani pandemijom korona virusa.

Takmičenje koje je svoju premijeru ugledalo 2016. svoje treće izdanje koje je trebalo da se održi u italijanskom gradu Rijeti neće ugledati, barem ne na ovoj lokaciji.

Odluku za otkazivanje takmičenja zajednički su doneli Lokalni organizacioni odbor, opština Rijeti, Italijanska atletska federacija i Evropska atletika. Razlog je nastavak pandemije, visoka stopa zaraze u mnogim evropskim zemljama i logistički izazovi organizovanja velikog evropskog događaja učinili su ovu organizaciju neodrživom.

- Naravno da smo veoma razočarani što nismo u mogućnosti da ponudimo šampionate za atletičare do 18 godina 2021. godine, ali želimo da se zahvalimo Lokalnom organizacionom odboru Rijeti 2021 i Italijanskoj atletskoj federaciji na njihovom napornom radu u pokušaju da ovaj događaj organizuju u izuzetno izazovno vreme – rekao je privremeni predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov.

Treće U18 EP trebalo je da se održi 2020. godine pa je pomereno za 26.-29. avgusta ove godine, ali nakon Tbilisija i Đora naredno takmičenje za atletičare do 18 godine biće održano 2022. u Jerusalimu 14.-17. jula.

Uticaj na srpske atletičare

Ova odluka najviše će uticati na jednu od najperspektivnijih srpskih atletičarki, kopljašicu, Adrianu Vilagoš koja će naredne godine prerasti ovaj uzrast. Tako ostaje veliki žal jer je postojala ogromna šansa da bi se Adriana upisala u istoriju ovog takmičenja koje bi joj mnogo značilo za nastavak karijere. Ovako će i dalje ostati ”ispod radara” sveta.

Takođe za veliko iskustvo ostaje i Teodor Antić, 800-metraš kao i Nikola Kostić na 400 metara sa preponama. Obojica će, kao i Vilagoš, prerasti ovaj uzrast i naredne godine ‘e ući u juniorski staž.

Angelina Topić Printskrin: Youtube/atlex

Od onih na koje ova odluka neće uticati jeste Angelina Topić (rođena 2005. godine) koja će naredne godine ispunjavati uslov za ovaj šampionat. Međutim i kod nje ostaje žal za sticanjem novog iskustva koje bi joj pomoglo da u Jerusalimu naredne godine sa stečenim predznanjem iz Rijetija može da bude još sigurnija i bolja.

da na to takmičenje dođe sa iskustvom takmičenja na jednom ovakvom velikom takmičenju.

Posle prvog pomeranja svoj potencijal ”starom kontinentu” izgubila je priliku da pokaže i Iva Maletić takođe na 800 metara, ali sve što važi za Angelinu važi i za Dunju Sikimu, pa će tako Srbija ipak imati svog predstavnika na 800 metara.

(Telegraf.rs/Atlex.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA