≫ 

Odlazak osnivača Belog krosa i legendarnog trenera Brane Radovića

Rođeni brat pesnika i aforističara Duška Radovića preminuo je u 81. godini života

  • 0
Brana Radovic

Foto: MN Press

Legendarni Branimir Brana Radović preminuo je juče u 81. godini u bolnici u Batajnici. Virus korona, zbog kog je hospitalizovan, bio je jači od organizma osnivača i alfe i omege Belog krosa.

Činilo se da će se oporaviti. Brana je odlično reagovao na kiseonik u prvim danima, ali onda su bubrezi počeli da popuštaju i noću između nedelje i ponedeljka pridružio se u raju bratu Dušku, pesniku i aforističaru.

Kao trener u „21. maju“ iz Rakovice odgajio je niz reprezentativaca, prvaka države i Balkana na stazi, u krosu, olimpijaca: Dušana Janićijevića, trkača na 5.000 m (13:41) i 10.000 m (28:35), Panta Maksimović (3.000 stipl – 8:43 i 1.500 m – 3:43), Milisav Anđelov (1.500 m – 3:41), Zoran Molović (5.000 m – 13:36), Rade Jovanović...

Ostaće Brana upamćen pre svega kao organizator Belog krosa. Od 1967. do ove godine bio je alfa i omega događaja u Košutnjaku, kojim je decenijama otvarana atletska sezona u našoj državi i regionu.

Bio je jedan od osnivača i prvih organizatora Beogradskog maratona. Idejni je tvorac da se ova trka održi u našem glavnom gradu.

Promovisao je kraljicu sportova i uticao na razvoj u mnogim sredinama.

Oni koji ga poznaju pamtiće ga po sjajnom duhu, vrcavom humoru, zbog koga je omiljen bio u društvu. Veliki rodoljub, nije propuštao trke u Prijedoru.

Video: Ivan Dlačić je najbolji na Belom krosu u kategoriji vojska/policija

(Telegraf.rs/sportski žurnal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA