≫ 

Otkazano atletsko prvenstvo Evrope za mlađe seniore

Nema sreće za mlađe kategorije ove godine

  • 0
Atletika, Balkansko prvenstvo u Atletici  2017, Elzan Bibić,  Dušan Makević Foto: Marko Todorović

Nakon otkazivanja U18 Evropskog prvenstva u Tampereu u Finskoj, i Norveška, odnosno Bergen je obavestio Evropsku atletiku da neće biti u mogućnosti da organizuju U23 EP zbog zakona o obaveznom odlasku u karantin nakon ulaska u tu državu zbog pandemije koronavirusa.

Pokušavali su čelnici Norveške atletske federacije da dobiju posebne dozvole za atletičare od Ministarstva zdravlja da ne moraju u obavezana karantin koji je pripisan za sve koji ulaze u Norvešku. Intenzivno je poslednjih nedelje trajala rasprava Ministarstva zdravlja, kulture, sporta i Vlade sa čelnicima saveza da se ta odluka o obaveznom karantinu ukine ili da sportisti budu izuzeti od toga, ali propisi ostaju na snazi i važe za sve.

U tim okolnostima jedina opcija je bila otkazivanje evropskog prvenstva za mlađe seniore na kojem se očekivalo da na najviša postolja konkurišu izmeđuostalih Elzan Bibić, Boško Kijanović, Anja Lukić, Dimitrije Novaković, Jasmin Halili…

Narednih dana Evropska atletika će ispitati mogućnost pronalaska novog domaćina kasnije tokom leta, najverovatnije nakon Olimpijskih igara u Tokiju .

Tim povodom oglasio se i privremeni predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov.

- Shvatamo da je ovo bila teška odluka koja je doneta samo zbog trenutne zdravstvene situacije i strogih pravila karantina u Norveškoj. Zahvaljujemo se Norveškoj atletici i LOC-u na svim naporima koji su uložili u pokušaju da izboksuju izuzeće iz karantina, ali najviše od svega zahvaljujemo im što su nastavili pripremni rad tokom ovog veoma teškog perioda. Međutim, uveren sam da ćemo uspeti da pronađemo novog domaćina za ovaj događaj starosne kategorije koji je toliko važan za atletičare u ovoj fazi njihove karijere – rekao je Karamarinov.

- Teška i tužna je odluka koju smo doneli, ali zbog okolnosti nismo imali drugog izbora nego da otkažemo. Sve vreme smo vodili dobar dijalog sa Evropskom atletikom i počeli smo da razgovaramo o mogućnosti da budemo domaćini U23 Evropskog prvenstva 2025., jer smo bili prisiljeni da otkažemo ove godine. Ove planove podržavaju i savetnik grada Bergena, Roger Valhammer i gradonačelnik okruga Vestland, Jon Askeland – rekao je Lano.

Video: Svetsko atletsko čudo u Telegrafu posle osvajanja zlatne medalje

(Telegraf.rs/Atlex)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA