≫ 

Velika tuga za srpski sport: Preminuo Nenad Stekić

Ostaće upamćen kao prvi belac koji je skočio udalj 8,45 metara

  • 20
Nenad Stekić Foto: MN Press

Proslavljeni srpski atletičar Nenad Stekić preminuo je u 71. godini.

Bio je član AK Crvena zvezda i u istoriji atletike ostaće upamćen kao prvi belac koji je udalj skočio 8,45 metara.

Uz to, magičnu granicu od 8 metara preskočio je čak 144 puta, po čemu ga još niko nije nadmašio. Pet godina u nizu bio je prvi na svetskim rang-listama tokom sedamdesetih godina prošlog veka, a rekord koji je on postavio, nijedan naš atletičar još uvek nije oborio.

Osim brojnih pobeda na najkvalitetnijim svetskim atletskim mitinzima, Nenad Stekić je osvojio i tri srebrne medalje na Evropskim prvenstvima, dve na Mediteranskim igrama, dok sa Univerzijada ima zlatnu i srebrnu medalju.

Status atletske ikone Stekić je potvrdio na predolimpijskom mitingu u Montrealu 1975. godine. Skokom od 8,45 metara ispisao je novi evropski rekord skoka udalj. U to vreme, ali i mnogo kasnije, bio je to drugi najduži skok udalj, tik iza 8,90 metara Amerikanca Boba Bimona.

Iz dva braka imao je tri ćerke - Zoranu, Andreu i Anđelu. Srednja ćerka je na njega imala atletski gen, ali nije nastavila tatinim stopama.

Poslednjih par godina Stekić je bio prikovan za krevet i teško je govorio.

Video: U Aleji zaslužnih građana sahranjena legendarna Vera Nikolić, svetska rekorderka i šampionka Evrope

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    18. jul 2021 | 16:34

    Laka mu bila zemlja! Gospodin bio, takav odlazi iz zemaljskog brloga, na neko bolje mesto.

  • Bojan

    18. jul 2021 | 16:46

    Otišao je veliki čovjek našeg sporta i atletike. Upoznao sam ga u Somboru 1979 godine na zadnjem svearmijskom prvenstvu bivše SFRJ, gdje je predstavljao ekipu beogradske armijske oblasti. Neka mu je vječna slava i hvala za sve što je učinio za promociju sporta i naše zemlje. Počivao u miru, veliki i nikad zaboravljeni i besmrtni Nenade.

  • Arandjelovac

    18. jul 2021 | 17:34

    Moj pokojni cale kupio od njega "tristaca" zadnja serija 1500 motor cigla boja znam da smo bili ponosni sto se vozimo u autu koji je bio Stekicev, neka mu laka zemlja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA