Dan za pamćenje male šampionke Milice, školi poklonila televizor, učinila ponosnim čitav Apatin

Mala atletičarka Milica Zanze ispisala je najlepšu priču u svojoj mladoj karijeri zahvaljujući talentu koji je demonstrirala kroz projekat "Brzinom do zvezda" i Srpskom Atletskom Savezu

  • 0

Projekat Brzinom do zvezda, koji je uzeo pod svoje najbolje školarce u Srbiji, javnim konceptom kroz organizaciju mini takmičenja u sprintu za decu 3. i 4. razreda želi da integriše tu istu decu u jedan zdrav sistem odrastanja i sazrevanja. Četiri važne stavke karakterišu ovo takmičenje - porodica, škola (obrazovanje), pripadnost svojoj lokalnoj zajednici i bavljenje fizičkom aktivnošću, i zato je projekat "Brzinom do zvezda" vrednost od nacionalnog značaja.

Štoperice, merenja i brojke ostavljena su za neko drugo kasnije vreme (samo superfinala) kada sazrimo, i razvijemo se, kroz zdravu socijaliziju i vršnjačko odrastanje. Decu ne treba terati već kvalitetnim i zdravim pristupom zadovoljiti njhove potrebe na putu stvaranja novih sportskih (Atletskih) šampiona - igrati se, družiti se, motivisati i zadovoljavati dečije potrebe kroz nagrade i prateće programe itd...

Emir Bekrić i Milica Zanze tokom posete opštini Apatin Foto: Telegraf.rs

Na tom zvezdanom putu koji se kreira za njih predstavnici projekta "Brzinom do zvezda", proslavljeni Emir Bekrić kao predstavnik SAS-a, posetili su poslednju stanicu u sedmom ciklusu "Brzinom do zvezda", grad Apatin i malu šampionku Milicu Zanze (11) sa kojom su se družili i podelili sve one vredne nagrade koje je osvojila za svoje drage i važne osobe. Pored tri nagrade koje je dobila za sebe (mobilni telefon, telenor paket i sedmodnevni kamp "Brzinom do zvezda") ona je osvojila i niz nagrada za svoje najbliže.

Svojoj porodici je darovala sedmodnevno letovanje u Grčkoj gde su uživali u Avgustu ove godine...

Milica je sve ovo zaslužila jer je bila prva u junu u superfinalu na stadionu Partizana u trci na 60 metara. Bila je to samo jedna u nizu medalja za Milicu u šta smo mogli da se uverimo prilikom obilaska porodične kuće Zanze. A tamo, na jednom od zidova, prava pravcata kolekcija odličja, i ne samo njena, već i starijeg brata Vladimira - fudbalera uz kojeg je Milica i krenula da se bavi atletikom.

Brata je odmalena pratila na treninge, pa je iz dosade istrčavala deonice na tribinama. Tako je sve počelo...

milica zanze Foto: Telegraf.rs

Danas, Milica je devojčica za primer, u školi među vršnjacima, na treninzima, kod kuće, u Apatinu, divno nasmejano biće...

- Ivana Španović mi je idol - kaže nam Milica "kao iz topa" dok nam pokazuje fotografiju sa našom najboljom atletičarkom nastalu pre nekoliko godina u Novom Sadu.

Kako je krenula, Milica bi lako mogla da dosegne zvezde do kojih je stigla Ivana. Nema takmičenja na kojem se nije vratila sa medaljom, prvim ili drugom mestom. Zasad je u njenom fokusu samo trčanje, ali ko zna, možda promeni stazu, "nacilja" pesak, možda joj pogled ode u visine, da skoči i preko lestvice...

milica i ivana Foto: Telegraf.rs

Tokom posete beogradske delegacije Apatinu, osim opštine, Milica je posetila i svoju osnovnu školu "Žarko Zrenjanin" i uručila poklon, veliki plazma televizor, dar sponzora kao nagradu za osvojeno prvo mesto. Direktorka, razredna, učiteljica, sve od reda ponosne, ustreptale, ushićene zbog Milice i njenog uspeha za koji se čuo i van Apatina.

- Poseban dan za našu školu, sjajno je imati ovakvo dete usvojim redovima i predivno je što je Milica prepoznala i otkrila svoj talenat, i svojim upronim radom postigla ve te rezultate - kaže nam direktorka škole Sanja Šijan.

Put nas je dalje odveo do mesta gde se nekad igrao elitni fudbal u Srbiji - stadion FK Mladost. Malo stariji ljubitelji fudbala sećaju se ambicioznog projekta lokalne pivare i kluba koji je dugo godina gostio naše najbolje klubove. Mladost danas nema ni seniorski pogon, kadeti i omladinci tek održavaju plam da se ne ugasi...

Ali zato tu niču atletske nade, jedna od njih je upravo junakinja naše priče Milica, koja je upravo prve korake napravila na travnatim terenima Mladosti. Milica danas trenira u obližnjem Somboru, zajedno sa bratom fudbalerom.

stadion mladosti iz apatina Foto: Telegraf.rs

Ono što i krasi ovu zvezdanu priču je nevorovatan uticaj sa puno pozitivne od strane učesnika projekta na svoje okruženje - a zahvaljujuci Milici atletikom je na u ovom malom gradicu na severozapadu Bačke počelo da se bavi, za sada 20 mališana iz njene škole, komšiluka, prijatelja porodice Zanze.

Zbog njenih rezultata, promocije školskog sporta i svog grada kroz projekat "Brzinom do zvezda", opština Apatin je Milicu nagradila sa 30.000 dinara da bude još istrajnija na tom svom atletskom putu. A na tom putu ka zvezdama koji je Milica zacrtala sebi sigurno da će imati podršku tima "Brzinom do zvezda" i Srpskog atletskog saveza.

Video: Najbrži školarac u Srbiji, pobednik takmičenja Brzinom do zvezda, poklonio televizor svojoj školi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA