≫ 

Jamajčanin zbog kojeg je Bolt ostao bez zlata opet pozitivan na doping, penzionisan mora na saslušanje

Nesta Karter je 2008. godine u Pekingu bio deo štafete 4x100 metara kojoj je uzeto zlato jer je upravo Karteru pronađena nedozvoljena supstanca u krci

  • 0
Nesta Carter Foto: Instagram/John Jones / Zuma Press

Jamajčanski sprinter, nosilac medalja sa olimpijskih igara i svetskih prvenstava Nesta Karter (35) opet je imao pozitivan nalaz na nedozvoljene suspstance.

Karter je 2008. godine već bio kažnjavan zbog dopinga, što je tada privuklo veću pažnju javnosti jer je bio deo štafete 4x100 metara na Olimpijskim igrama u Pekingu, u kojoj je bio i Jusein Bolt. Ta postava je uzela zlato, međutim medalja im je skinuta jer je utvrđeno da je Karter bio dopingovan.

Pozitivan Karterov doping nalaz potvrdio je čelnik antidoping saveza Jamajke i advokat sprintera Stjuart Stimpson.

- Imamo situaciju sa Karterom... Imamo saslušanje koje mi je predočila antidoping agencija - rekao je Karterov pravni zastupnik Kent Gemon.

Gemon, koji nije otkrio o kojoj zabranjenoj supstanci je reč, potvrdio ej da će prvo saslušanje biti održano 14. oktobra.

Nova doping slučaj za Kartera se pojavio tri godine pošto je izgubio spor na CAS-u (Sportski sud u Lozani) protiv odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta da mu skinu zlato iz Pekinga, i njemu i ostatku štafete, u kojoj su još bili Jusein Bolt, Asafa Pauel i Majkl Frater.

U avgustu ove godine Karter je saopštio da se povlači iz atletike usled određenih zdravstvenih problema zbog kojih nije u stanju da trenira i da se takmiči od marta 2021. Tada je rekao da lekovi kojie mu je prepisao lekar nisu dozvoljeni od strane antidoping agencije te je to bio razlog zbog kojeg se povukao.

Ipak, sada će morati na saslušanje iako se praktično penzionisao.

Najbolji rezultat na 100 metara Karteru je 9.78 sekundi što je deveti najbrži rezultat svih vremena i čini ga četvrtim najbržim Jamajčaninom ikad.

Video: Jusein Bolt je otkrio svoje naredne korake u karijeri, a imao je šta da kaže i o Mančester Junajtedu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA