Srpski bacač kugle u američkoj kući slavnih: Ameri videli moć srpskog kolosa!

Bacač kugle Milan Jotanović je pre više od deceniju i po otišao u Ameriku na studije i tamo je zabeležio zapažene rezultate.

  • 0
Milan Jotanović Foto: MN Press

Nije lako biti priznat u ”svome selu”, ali je možda još teže biti jedan od najboljih u Sjedinjenim Američkim Državama gde se sportom bavi na milione ljudi iz ceog sveta, ali Srbin iz Republike Srpske Milan Jotanović je dobio zvanično priznanje da je među najboljim sportistima i primljen je u Kuću slavnih!

Sportski portal Atlex.rs donosi nam priču o Srbinu koji je oduševio Amerikance. Bio je jedan od prvih srpskih atletičara koji je otišao ”preko bare” na koledž ne sluteći da će 16 godina kasnije biti primljen u Kuću slavnih Menehetn koledža u Njujorku i to jednoglaso.

Svi članovi devetočlane komisije digli su ruku za Srbina kojeg je za ovu prestižnu nagradu predložio njegov trener iz studentskih dana Den Meka.

- Svečanosti koja je održana 13. novembra, u večernjim časovima po našem vremenu, trebao sam da prisustvujem. Iako sam uz pomoć Srpskog atletskog saveza već kupio kartu i sve sredio uslovi za ulazak u SAD zbog pandemije koronavirusa su se promenili preko noći i morao sam da ostanem u Beogradu. Tako da je priznanje umesto mene primio trener Den Meka, ali su mi rekli da zbog okolnosti će me pozvati da prisustvujem ceremoniji sledeće godine – rekao je Milan Jotanović na početku razgovora za Atlex.

Milan Jotanović Foto: MN Press

Milan je u Ameriku otišao kao juniorski rekorder Srbije, a taj rekord iz 2003. je i dalje aktuelan i iznosi 20,69 metara. Na koležu na Menhetnu je boravio od 2005.-2009. i diplomirao je bankarstvo i finansije na ekonomskom fakultetu.

- Odlično se treniralo i radilo tamo. Imao sam zapažene rezultate kao što su dvostruki šampion istočne konferencije i bronza sa prvenstva Amerike. Samo istočna obala ima više od 100 miliona stanovnika, da ne pričam o celoj Americi. Pored te medalje na sveameričkom takmičenju, ili ti njihovom državnom prvenstvu, još pet puta sam se plasirao među osam najboljih na tom takmičenju, a za vreme treniranja tamo postao sam učesnik Svetskog prvenstva – priseća se Jotanović.

Kuća Slavnih Milan Jotanović Foto: Privatna arhiva

Pored toga što već skoro 20 godina drži u20 rekord Srbije Milan Jotanović je učesnik čak dva Svetska prvenstva. Prvo je 2007. bacao u japanskoj Osaki zajedno sa Draganom Perićem, a potom je izborio učešće i na narednom 2011. koje se održalo u Južnoj Koreji u Daeguu na kojem je nastupio i Asmir Kolašinac u bacanju kugle.

Međutim Milan smatra da navedeni uspesi nisu ti koji su presudili da dobije tu čast da uđe u Kuću slavnih.

- Mislim da su prevashodno tome odlučili moji rekordi koji su bili aktuelni više od 10 godina, a to su rekord države Njujork (prim. aut. oko 19,5 miliona stanovnika) od 20,07 metara što je ujedno i rekord Menhetna, ali i rekord MAAK konferencijskog takmičenja od 19,64 metara. Tamo gde sve vrvi od talenata iz celog sveta da se neki rekord zadrži toliko dugo je prava retkost i mislim da je to presudilo u moju korist, a time sam na najbolji način predstavio Srbiji i Republiku Srpsku – ponosno ističe Jotanović.

Video: Gala atletsko veče Balkanske federacije

Procedura za ulazak u Kuću slavnih nije ni malo jednostavna jer onaj ko predloži nekoga, u ovom slučaju trener Den Meka, morao je sat i po da ”brani” svoj predlog pred komisijom. Nakon toga oni zasedaju i upoređuje kandidata sa već primljenim članovima u tu instituciju koja postoji više od 120 godina, a u kojoj se nalaze sportisti i treneri iz NBA, NFL, NHL liga…

Jotanoviću je 2003. malo nedostajalo za medalju na Evropskom prvenstvo za atletičare do 20 godine. Zauzeo je 4. mesto sa hicem od 19.67 metara.

Na studijama u Americi dugo je koketirao sa granicom od 20 metara, ali je napokon uspeva da je prebaci, i to nekoliko puta, u poslednjoj godini 2009. Dve godine po povratku u Srbiju baca i lični rekord od 20,17 metara i te 2011. odlazi na svoje drugo uzastopno SP u Deaguu u Južnu Koreju.

Tada je imao 27 godina, i nažalost posle toga nije uspeo da zadrži i podigne taj nivo na još viši stepenik. Poslednje takmičenje imao je 2020. godine i završio ga je trijumfalno postavši prvak Beograda.

Asmira Kolašinca i Armina Sinančevića znaju dobro u Evropi i svetu, a Milana Jotanovića dobro pamte u Americi gde je ušao i ostaće u njihovoj istoriji sporta.

Video: Nova zvezda srpske atletike obećava: Cilj mi je da budem najbolja sprinterka sveta

(Telegraf.rs/Atlex.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA