≫ 

Bronzana iz Pekinga suspendovana na deset godina: Dvaput u mesec dana "pala" na dopingu

Ovo sasvim sigurno znači i kraj karijere za Nigerijku

  • 0
Blessing Okagbare, Blesing Okakbare Foto: Giuseppe CACACE/AFP/Profimedia

Nigerijskoj atletičarki Blesing Okagbare (33) izrečena je suspenzija od čak 10 godina od strane Svetske atletske federacije zbog učešća u, kako je navedeno, "organizovanom dopingu režimu".

Ova kazna sasvim sigurno znači i kraj karijere za Nigerijku, osvajačicu srebrne medalje na Igrama u pekingu 2008. godine u skoku udalj, i učesnicu sprinta u Tokiju - kada je i suspendovana na neodređeno vreme i od tada se nije takmičila.

Nju je Svetska atletska federacija kaznila pred polufinalnu trku na 100 metara u Tokiju, a danas joj je izrečena konačna kazna, svakako jedna od najdužih i najtežih čak i van okvira atletike.

Ona je, podsetimo, u kratkom vremenskom roku dvaput "pala" na doping testu, najpre u junu u Nigeriji na krvni hormon EPO (povišen), a pre toga i na ljudski hormon rasta u Slovačkoj u julu.

U obrazloženju Atletske Unije za integritet Nigerijski je isprva izrečena petogodišnja suspenzija, ali joj je ona duplirana pošto nije bila kooperativna u istrazi njenog slučaja.

- Zabrana od 10 godina je snažna poruka protiv planskih i koordinisanih pokušaja varanja na najvišem nivou našeg sporta. Ovo je rezultat našeg testiranja ciljeva vođenim obaveštajnim podacima, kao i našom posvećenošću da istražimo okolnosti iza pozitivnog testa - rekao je šef Unije za integritet Bret Klotjer.

Zanimljiv detalj iz karijere Blesing Okagbare je njen najveći uspeh u Pekingu kada je uzela srebro u skoku udalj iako je takmičenje završila na trećem mestu. Njoj je naknadno dodeljena viša pozcijija jer je drugoplasiranoj Ruskinji skinuta medalja - zbog dopinga.

Video: Ruska senzacija nije dopingovana: Sud ukida suspenziju Kamili Valijevoj, jedan detalj bio spasonosan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA