≫ 

Mihail Dudaš završio karijeru: "Atletiko, volim te! Ovo putovanje je bilo fantastično"

Poslednje takmičenje imao je u januaru 2020. na dvoranskom Prvenstvu Srbije u višeboju, a pre toga je u oktobru nastupio na vojnom Svetskom prvenstvu

  • 0
Mihail Dudaš Foto: MN Press

Mihail Dudaš zvanično se oprostio od atletike u subotu 26. februara na koktelu koji je organizovao u prostorijama svoje novosadske Vojvodine pred velikim brojem prijatelja.

Imao je samo 7 godina kada je počeo da trenira atletiku, a sa 19 godina postao je bronzani na Svetskom prvenstvu za juniore od kada kreće bronzana serija zbog koje kasnije dobija nadimak ”bronzani Dudaš”.

Atletiko, volim te. Hvala ti na svemu. Planove za budućnost još nisam definisao, ali započeo sam par meni važnih projekata, koje bih želeo da realizujem. Najviše želim da sebi dam prostora da vidim kako izgleda život bez profesionalnog sporta, kako to izgleda bez pritiska zbog takmičenja koje dolazi, zbog povreda, izazova – rekao je Dudaš na početku svog obraćanja pred punom salom atletskog kluba Vojvodine u kojoj su se okupili brojni Mihailovi prijatelji.

Poslednje takmičenje imao je u januaru 2020. na dvoranskom Prvenstvu Srbije u višeboju, a pre toga je u oktobru nastupio na vojnom Svetskom prvenstvu.

Kroz celu 15-godišnju karijeru vodio ga je trener Feđa Kamasi. Bogata karijera u kojoj je učestvovao na svim najvećim takmičenjima od Evropskih i Svetskih prvenstva, Univerzijade, Olimpijskih igara… Bronzani Dudaš je u svim uzrasnim kategorijama osvajao treća mesta na kontinentalnim šampionatima u višeboju. Kao junior to je učinio 2008. u Hengelu (Holandija), kao mlađi senior do podijuma stiže u Ostravi (Češka) 2001., a najveći uspeh karijere čini u Amsterdamu (Holandija) 2016. kada kao senior dolazi do istog odličja.

Njegov trener i kako kaže sportsko-životni saputnik, Feđa Kamasi, istakao je da je stekao prijatelja za ceo život i da će nastaviti da sarađuju na nekim novim idejama i izazovima.

– Ovo putovanje je za mene bilo fenomenalno, od dna pa do vrha, dešavale su se razne stvari, ali svi iz atletike znate da je disciplina desetoboj deset puta teža, samim tim su porazi deset puta teži. Zato su pobede koje je Miša ostvarivao deset puta veće, nego ona jedna- istakao je Kamasi.

Ispred saveza došli su predsednik Veselin Jevrosimović i selektor Edin Zuković, a predsednik SAS-a uručio je Dudašu posebnu plaketu za sve zasluge, ali i ”Majsku nagradu” koja ga od 2017. čekala u savezu.

Tvoje ime biće upisano zlatnim slovima u istoriji našeg sporta, naše atletike i naše zemlje – započeo je Jevrosimović i posavetovao ga kao bivši atletičar:

– Mi atletičari trčimo ceo život. Ti si završio jednu trku, ali započinješ jednu novu i tek ćeš sad da shvatiš benefite koje ti je atletika dala.

Zbog obaveza gradonačelnik Novi Sad Miloš Vučević nije mogao da dođe, ali se umesto njega i u njegovo ime prisutnima obratio član gradskog veća za sport Novog Sada Ognjen Cvetićanin.

Prateći vaš rad i sportska takmičenja na kojima ste učestvovali shvatio sam da je vaš doprinos sportu ne merljiv. Nekada se uspeh ne može meriti samo osvojenim medaljama, a vi ste i pored osvojenih medalja uspeli da atletiku, ”kraljicu sportova”’, približite novim generacijama i da utičete na popularizaciju višeboja – stoji na početku saopštenja koje je potpisao gradonačelnik Vuević, a pročitao Cvetićanin.

Video: Dan zaljubljenih provode vežbajući u teretani: Anđela Jovanović ljubi Dudaša, on je zatim podiže

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA