≫ 

Humana akcija srpskih atletičara: Lukić, Kijanović i Bibić zasadili drvo magnolije u čast Svetskog prvenstva

Atletska smotra počinje u Beogradu za osam dana

  • 1
Elzan Bibić, Anja Lukić, Boško Kijanović Foto: SAS, Srpski atletski savez

Najstarije drvo na svetu, magnolija, od danas krasi dvorište Belog dvora u Beogradu. Stablo su zasadili atletičari Elzan Bibić, Anja Lukić i Boško Kijanović koji su 7. marta na atletskom mitingu, ostvarili normu za učešće na predstojećem dvoranskom Svetskom šampionatu u Beogradu (18-20. mart).

Sadnja kraljice cveća, kako često opisuju magnoliju, organizovana je u saradnji sa Svetskom atletikom u okviru napora da se očuva životna sredina. Cilj inicijative jeste da se smanji nivo zagrevanja na globalnom nivou i povede računa o okruženju u kom živimo. Organizacioni tim Svetskog atletskog prvenstva u dvorani Beograd22, pridružio se projektu "Sports for Climate Action". Projekat ima za cilj da iskoristi publicitet različitih sportskih događaja i ukključi što veći broj sportskih organizacija kako bi se podigla svest o ekologiji i ukazalo na problem naglih kimatskih promena.

Veruje se da je cvet ovog drveta prvi koji je ikada procvetao na našoj planeti, o čemu svedoči podatak da su širom sveta nalaženi fosili magnolija stari više od 100 miliona godina. Međutim, mnoge vrste ove biljke danas su, nažalost, ugrožene.

- Drveće su pluća naše planete. Zato mi je jako drago što sam u prilici da doprinesem očuvanju životne sredine i što sam na ovaj način ulepšala naš grad. Magnolija je moje omiljeno drvo, još iz detinjstva, i volim da kažem da je ona cvet koji spaja ceo svet - rekla je Anja Lukić, naša mlada preponašica, koja je dodala da se raduje predstojećem sportskom događaju u Beogradu.

- Verujem da će mi ova pozitivna energija dati vetar u leđa da na takmičenju ostvarim svoj maksimum i obradujem sve ljubitelje atletike u Srbiji.

Magnolija je danas jedna od omiljenih cvetnih vrsta, ali malo ko zna da je ovaj naziv prvi put upotrebio francuski botaničar Šarl Plumije u opisu drveta na ostrvu Martinik. Botaničar je ime izabrao u čast svog kolege Pjera Manjola, profesora botanike i direktora Kraljevske botaničke bašte u Monpeljeu. Atletičar Boško Kijanović, na sadnju je došao spreman i upoznat sa svim informacijama, ali i srećan što je deo ove ekološke inicijative.

- Raduje me što smo uspeli da povežemo dve, za mene jako bitne teme, zaštitu životne sredine i veliko sportsko takmičenje. Nadam se i verujem da će ovakvih događaja biti sve više u budućnosti širom sveta - rekao je mladi atletičar koji je na Belgrade Indoor Meetingu u trci na 400 m oborio rekord koje je Slobodan Branković držao punih 30 godina i tako ostvario normu za Svetsko prvenstvo. On je dodao da uživa u događajima koji spajaju ljude.

- Volim biljke i mislim da će ovo stablo koje smo zasadili ulepšati divnu baštu Belog dvora i ukrasiti Beograd. Nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih povoda koji će na lep način spajati ljude iz čitavog sveta – zaključio je Kijanović.

Tokom istorije magnolija je svojom lepotom i velikim brojem različitih vrsta privlačila pažnju. Međutim, u Evropi ona je bila nepoznata sve do 1570. godine kada ju je Francisko Ernandez, lekar španskog kralja Filipa II, opisao kao biljku posebne lepote koju je video u Meksiku. Za mnoge ovaj cvet predstavlja simbol mira i zadovoljstva, ali i snage i vernosti.

Dvoransko Svetsko prvenstvo u atletici će se održati od 18. do 20. marta u Beogradu. Ovo sportsko takmičenje okupiće preko 1000 atletičara i trenera iz više od 150 država sveta. Među njima biće i svetski rekorder u skoku s motkom Armand Duplantis, svetska šampionka na 1500 m Sifan Hasan, bronzana sa olimpijskih igara u Tokiju na 400m sa preponama Femke Bol, dvostruki olimpijski osvajač zlatne medalje i svetski rekorder u bacanju kugle Rajan Krauzer.

Ulaznice se mogu kupiti na internet sajtu tickets.rs, kao i na biletarnicama TC Ušće, Dom omladine i Bilet servis.

Video: Duplantis nakon oborenog svetskog rekorda: Dobro skačem svaki put kada dođem u Srbiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA