≫ 

Reči Ukrajinke odzvanjaju Arenom: "Ovo je medalja za moju zemlju, stanovnike, vojsku"

"Federacija nas je zvala i rekla da moramo da idemo u Beograd da se borimo za Ukrajinu"

  • 29

Mlada ukrajinska atletičarka Jaroslava Mahučik osvojila je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Beogradu preskočivši letvicu visinom 2,02m.

Nova svetska šampionka zlatnu medalju posvetila je svojoj zemlji, koja se nalazi u veoma teškom trenutku. Konferenciju za medije otvorila je veoma emotivno, posvetivši medalju svom naro

- Pre svega, ovo je bilo moje prvo SP u dvorani. Veoma sam srećna što sam osvojila, ovo je medalja za moju zemlju, stanovnike, vojsku. Srećna sam što predstavljam Ukrajinu.

Mahučik je i objasnila gde je bila i šta se sve dešavalo 24. februara, kada je počeo sukob Rusije i Ukrajine. Rekla je da nije ni znala da li će moći da dođe u Beograd, ali je federacija poručila da moraju da dođu u Srbiju i da se bore za svoju zemlju.

- Sećam se kada sam se probudila 24. februara, probudile su me dve eksplozije. Zvala sam roditelje, trenera, nisam znala šta se dešava, razumela sam da su Rusi započeli rat sa Ukrajinom. Bilo je teško, pobegli smo u selo na jednu nedelju, nismo razmišljali na trening, kao ni na to da ćemo učestvovati na SP. Federacija nas je zvala i rekla da moramo da idemo u Beograd, da se borimo za Ukrajinu. Četiri dana sam putovala u Beograd iz Ukrajine. Idem u Nemačku posle takmičenja, nadam se da ću moći da se vratim u Ukrajinu što je pre moguće - rekla je Mahučik, pa dodala:

Video: Ukrajinska atletičarka opisala dramu: Letele su bombe, tri dana sam putovala do Beograda

- Idem u Nemačku posle takmičenja, nadam se da ću moći da se vratim u Ukrajinu što je pre moguće. Moj tata je konstantno pričao sa svojim prijateljima, koji su ga stalno pitali kako se ja osećam u svakom momentu.

Jaroslava Mahučik, Eleanor Paterson, Nadežda Dubovitskaja Foto: Telegraf.rs

Trener joj je poručio da ne razmišlja o tome šta se dešava u njenoj zemlji, već da se skoncentriše na takmičenje, što je njoj pošlo za rukom.

- Počela sam svoju karijeru u Najrobiju, to su bila lepa vremena. Sada sam došla ovde u Beograd... Moj trener je rekao da moram da se koncentrišem na takmičenje i da ne razmišljam o Ukrajini i šta se dešava tamo. Morala sam da branim svoju zemlju na stazi. Uvek su tu dobre stvari koje mogu da uradim za svoju zemlju. I uspela sam, osvojila sam zlato za Ukrajinu. Naravno da sam imala sumnju u rezultat, kada je sve počelo u Ukrajini, nisam ni razmišljala o treningu i takmičenju. Došli smo ovde i htela sam da pokažem dobar rezultat.

Njena sunarodnica, koja se takmiči u istoj disciplini, Julija Levčenko nije bila u mogućnosti da dođe na Svetski šampionat u Beogradu.

- Bilo je loše, jer kada je Rusija počela sa bombardovanjem, Levčenko je bila u Kijevu. Stigla sam u Beograd, a ona je došla do svog menadžera u Estoniju i pokušala je da se spasi iz te situacije. Bilo je to psihički jako teško za nju. Nadam se da će uspeti da se oporavi, da ćemo se zajedno takmičiti u Oregonu. Ona će biti u Estoniji, u domu svog menadžera do daljeg.

Video: Aleksa Kijanović zadovoljan nastupom na SP: Velika je čast trčati pred domaćom publikom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac

    19. mart 2022 | 15:21

    Sa srecom od ❤ Bice to sve dobro, zalosno je sto su dva bratska pravoslavna naroda u sukobu" ali moramo priznati da nam ovo sve radu satanisti Natoa..

  • Isabela

    19. mart 2022 | 15:23

    BRAVO devojko, samo napred😀👏👏🏆

  • Maja

    19. mart 2022 | 15:14

    Cestitke, svaka cast hrabrim devojkama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA