≫ 

Spektakl pred 10.000 navijača, 3 svetska rekorda, zlatna Ivana: Kako je u Beogradu ispisana istorija

Izgleda da je naša prestonica mesto gde se dešavaju sportska čuda

  • 5
Atletika blog Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović, Marko Jovanović

Dvoransko svetsko prvenstvo u atletici spustilo je zavese nakon poslednjeg dana, koji je ujedno bio i najlepši do sada. Oborena su čak tri svetska rekorda u danu, Beogradska arena je videla preko 10.000 navijača koji su "živeli" atletiku, a takođe je i Ivana Vuleta donela Srbiji zlatnu medalju.

Atletika je ovih dana u Srbiji bila tema broj jedan, što zbog domaćih takmičara, što zbog samog šampionata čiju je organizaciju dobio Beograd, a takođe se pokazao i u odličnom svetlu.

Sve startovalo kada je Arena počela da se ispunjava mnogobrojnom publikom koja je došla da vidi najboljeg svetske atletičare, na čelu sa našom Ivanom Vuletom. Pored nje, mnogo su očekivali i od zvezda poput Julimar Rohas i Armanda Duplantisa, koji su "pucali" na svetski rekord, a isti su uspeli i da obore.

Prva na programu od većih zvezda je bila upravo Julimar Rohas, koja je nastupala u prepodnevnim časovima. Graciozna atletičarka iz Venecuele, koja je svet zadivila svojom gracioznošću na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde je osvojila i zlatnu medalju, ponovo je to uradila. Ponovo je poput antilope sitnim koracima dogurala do ubedljivog zlata, ali i svetskog rekorda. Koliko je nadmoćnija bila u odnosu na svoju konkurenciju govori i podatak da je za ceo metar bila bolja od drugoplasirane Marine Beh-Romančuk iz Ukrajine.

Ipak, sama Rohas je izjavila da ovo nije kraj, već da cilja i granicu od 16 metara. Ukoliko ovako nastavi, granica nije nemoguća, pošto ona ima tek 26 godina.

Publika je uživala, ali to je samo bila priprema za sve ostalo...

Posle obaranja svetskog rekorda od strane Julimar Rohas, usledila je pauza za publiku, kao priprema za ono najbolje što je ovo Svetsko prvenstvo imalo da pruži.

U istom maniru poput Rohas je nastavio i Grent Holovej, a Arena je imala priliku da prisustvuje još jednom svetskom rekordu, odnosno, izjednačavanju istoga od strane ovog Amerikanca. Holovej je je u drugoj polufinalnoj trci discipline 60 metara s preponama, uspeo da kroz cilj prođe kao prvi s rezultatom od 7,29, čime je izjednačio svetski rekord, koji je takođe u njegovom vlasništvu.

Prvi pratilac mu je bio Paskal Martino-Lagard, koji je za cele 24 stotinke bio sporiji od njega.

Kasnije, u finalnoj trci, Grent Holovej nije ponovio rezultat iz polufinala, bio je sporiji za 10 stotinki, ali je svakako zavšrio na prvom mestu i doneo je SAD-u zlatnu medalju. Drugi je ponovo bio Martino-Lagard, dok je na trećem mestu završio Džeret Iton.

Ali, poput i Rohas, Holovej je bio tek "lagano zagrevanje" za ono što sledi, za dvoje atletičara čiji nastupi su i privoleli publiku da dođe u Arenu - Ivanu Vuletu i Armanda Duplantisa.

Glavna zvezda večeri je bila domaća atletičarka Ivana Vuleta, u koju je cela Srbija polagala nade da će našoj zemlji doneti najsjajnije odličje - a to je i učinila!

Skokom od 7,06 Ivana je uspela da podari Srbiji zlatnu medalju, jedinu na ovom šampionatu, ali i previše vrednu. Kako njoj, tako i svim ljudima koji su došli u Arenu i koji su je bodrili tokom svakog od šest skokova. Nastupila je u finalu i Milica Gardašević, koja je na kraju završila na sjajnom devetom mestu.

Video: Ivana je opet svetska šampionka: Kraljica srpske atletike slavi zlato u Beogradu sa navijačima

Heroina srpske atletike, kako je zovu, Ivana Vuleta je na ovaj način uspela i da odbrani titulu osvojenu u Birmingemu.

Posle Vulete, na red je došao i čovek od koga se najviše očekivalo - Armand Duplantis.

Duplantis je pre samo dve nedelje uspeo u Beogradu na mitingu da obori svetski rekord i preskočio je lestvicu na 6,19, ali je već tada rekao da mu to nije dovoljno i da će pokušati da već na šampionatu postavi novi rekord. Rekao je i učinio.

Pomera granice ovaj Šveđanin koji ima tek 23 godine, svako takmičenje je pretnja po svetski rekord, iako je čuvenog Sergeja Bubku već sada ostavio daleko iza sebe.

Voli Beograd Duplantisa, ali voli i on ovaj grad za koji ga vežu najlepše uspomene. Uspomene koji svakom posetom postaju još lepše. Koliko ga oduševljava grad, govori i činjenica da je naučio da igra kolo, da će slaviti uz rakiju, ali i prizori iz Arene od čitavog auditorijuma koji ga je gromoglasno pozdravljao prilikom svakog skoka.

Kada se podvuče linije, sabere i oduzme sve što je pružio ovaj treći dan, stvarno su rezultati preveliki. Čak tri oborena svetska rekorda, ogroman broj ljudi u Areni, ali i zlato za Srbiju, teško da može bolje.

Kada na to dodamo i oduševljenje prvog čoveka Svetske atletske federacije, Sebastijana Koua, koji je u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf rekao da su utisci iz Arene fenomenalni i da se nada da bi Srbija mogla da bude kandidat i na Svetsko prvenstvo na otvorenom, zadovoljstvo može da bude još veće.

Video: Ivana Vuleta posle svetskog zlata: Odbrana titule u svojoj zemlji nije smela da se propusti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаги

    20. mart 2022 | 22:36

    СРБИЈА је доказала да може да организује најбоље многа такмичења на светском нивоу. Зато сам поносан. Честитам свима. Сви ће памтити овај догађај, без обзира на резултате који су остварили на овом такмичењу...🇷🇸

  • Nadja

    20. mart 2022 | 22:48

    Svaka cast Srbiji! Svaka cast sportistima!

  • Isabela

    21. mart 2022 | 06:56

    BRAVO SRBIJO, MALA ZEMLJA ALI JEDINSTVENA😀😀👏👏👏🇷🇸🇷🇸🏆👑

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA