≫ 

Završen spektakularan Beogradski maraton: Etiopljani i Kenijci dominirali, učestvovalo gotovo 7.000 ljudi

Na otvaranju su govorili istaknuti čelnici Srpskog atletskog saveza, Ministarstva omladine i sporta i grada Beograda

  • 12
Beogradski maraton Foto: Predrag Mitić

Etiopljan Mulgta Birhanu Feisa pobednik je jubilarnog 35. Beogradskog maratona, koji je danas održan u glavnom gradu Srbije. On je 42.195 metara pretrčao u vremenu 2:12,57. Drugo mesto osvojio je takođe Etiopljanin Tesome Bekele (2:13,37), a treće njihov zemljak Debele Beida (2:16,36).

Etiopljanka Tsedal Čekole pobednica je u ženskoj konkurenciji. Ona je ostvarila vreme 2:34,00. Drugo mesto osvojila je Etiopljanka Azeb Gebremedhin (2:44,33), a treće njihova zemljakinja Tigist Ajanu (2:51,01).

Beogradski maraton Foto: MN Press

Kada je reč o polumaratonu, Kenijac Pol Tiongik pobedio je danas u ovoj trci na jubilarnom 35. Beogradskom maratonu. On je 21 kilometar istrčao u vremenu 1:04,19. Drugo mesto osvojio je Jonas Kinde iz Etiopije (1:07,24), treće Kenijac Stenli Kipruto, član Slobode iz Užica, (1:08, 21), dok je četvrti bio Ðuro Borbelj iz Srbije (1:08,34).

Kenijka Lusi Mavija Muli pobednica je polumaratonske trke u ženskoj konkurenciji. Ona je ostvarila drugo najbolje vreme u istoriji trke u Beogradu (1:11,54), samo 13 sekundi sporije od rekorda Olivere Jevtić. Drugo mesto osvojila je takođe Kenijka Lilijan Lelei (1:16,54), a treće reprezentativka Srbije Teodora Simović (1:20,50).

Trasa maratona bila je sledeća: Bulevar kralja Aleksandra – Beogradska – Slavija – Nemanjina – Balkanska – Gavrila Principa – Brankova – Bulevar Nikole Tesle – Džona Kenedija – Bulevar Mihajla Pupina – Bulevar umetnosti – Bulevar Milutina Milankovića – Antifašističke borbe – Most na Adi – Antifašističke borbe – Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića – Bulevar Mihajla Pupina – Bulevar Nikole Tesle – Karađorđeva – Glavna – Bežanijska – Tošin bunar – Pariske komune – Bulevar Maršala Tolbuhina – Otona Župančiča – Narodnih heroja – Bulevar Milutina Milankovića – Tošin bunar – Zemunska – Vojvođanska – Dr Ivana Ribara – Jurija Gagarina – Dušana Vukasovića – Evropska – Gandijeva – Jurija Gagarina – Omladinskih brigada – Đorđa Stanojevića – Bulevar Crvene armije – Jurija Gagarina – Bulevar Milutina Milankovića – Milentija Popovića – Bulevar Mihajla Pupina – Brankova – Kraljice Natalije – Kneza Miloša – Kralja Milana – Terazije – cilj ispred hotela "Moskva".

Za dobru atmosferu i na 35. Beogradskom maratonu, već po tradiciji, pobrinula se UNIQA osiguranje, koja je devetu godinu zaredom osigurala sve učesnike. Pravi ritam trkačima davali su trubači i bubnjari i to na četiri lokacije u gradu: na Brankovom mostu, kod „Londona“, na Terazijama, a iz parka sa Andrićevog venca stizala je i latino podrška uz poznati bend Salsa y Punto. Takođe, svi trkači bili su u prilici i da na poseban način ovekoveče svoje učešće na ovogodišnjem Beogradskom maratonu pošto je UNIQA osiguranje obezbedila i foto zonu, koja se nalazila odmah po ulasku u cilj.

Trka zadovoljstva je ove godine bila duga 2,5 kilometara, a organizovana je i Šetnja odgovornih vlasnika pasa sa početkom od 08.30 časova.

Nagrade takmičarima je uručio predsednik Srpskog atletskog saveza, gospodin Veselin Jevrosimović, dok je znak za start trke dala naša proslavljena maratonka, Olivera Jevtić zajedno sa Ministrom omladine i sporta, Vanjom Udovičićem, zamenikom gradonačelnika Beograda, Goranom Vesićem, direktorom Srpskog atletskog saveza, Slobodanom Brankovićem i direktorom Beogradskog maratona, Darkom Habušem.

Beogradski maraton ove godine okupio je oko 6.700 trkača, od čega je blizu 1.200 njih došlo iz inostranstva. Zamenik gradonačelnika grada Beograda, Goran Vesić nada se da će trka uskoro ponovo okupljati skoro 30.000 učesnika zajedno sa poznatom Trkom zadovoljstva na pet kilometara.

- Beograd će sa Ministarstvom sporta i Atletskim savezom uložiti više, da bi ovaj maraton privukao neka veća maratonska imena nego ova što su danas ovde, mada su i ovde takmičari koji će dati dobre rezultate.

- Mi smo veoma ponosni na maraton jer je postao jedan od simbola Beograda kada je sport u pitanju. Zato danas šaljemo divnu sliku iz Beograda, desetine hiljada ljudi koji trče, promovišu svoj grad i takvi maratoni privilegija su samo najvećih gradova u svetu - Njujorka, Bostona, Londona, Berlina. I Beograd je među tim gradovima. Ja sam posebno srećan zbog toga - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Na trci zadovoljstva mogla su se videti i neka poznata lica, pa je tako između ostalih učešće uzeo i nekadašnji čuveni košarkaš, a sada čelnik Košarkaškog saveza Srbije, Dejan Tomašević.

Direktor Beogradskog maratona, gospodin Darko Habuš takođe je izuzetno zadovoljan načinom na koji je održan današnji događaj, istakavši da je glavni grad Srbije danas bio prestonica svetske atletike. Ovo je za njega bio "prvenac" na toj poziciji.

- Skoro 7.000 takmičara je krenulo sa starta, sa neverovatno pozitivnom energijom koja i dalje traje. Elitni takmičari bili su na ivici obaranja rekorda polumaratona. Kod muškaraca je ostvareno neverovatnih jedan sat i četiri minute, a kod žena jedan sati i 11 minuta. Na takvoj temperaturi, to je, rekao bih, svetski rekord. Sve je proteklo dobro, srce mi je puno, osećam sve što i trkači, tako da se nadam da ću svojom energijom podstaći sve da ponovo izaberu Beogradski maraton izaberu kao maraton koji će svake godine trčati i da postanemo lider u regionu, jer to Beograd zaista zaslužuje. Nadamo se da je period zaključavanja i pandemije iza nas i da naredne godine možemo da očekujemo u još većem obimu Beogradski maraton i da to bude najmasovniji događaj do sada - rekao je Habuš.

Video: Na ovim prestoničkim ulicama je svakodnevno nesnosna gužva, ali danas je sve prazno

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    15. maj 2022 | 14:03

    Cudo nije ukrajinani tu pobedila

  • 🤬

    15. maj 2022 | 14:08

    Mene zanima zasto je apsolutno ceo grad bio zatvoren!? Svaka ulicica! Iako je uredno data informacija da ce prevoz ici, uz zastoje zbog maratona. Povezanost grada sa Novim Beogradom, nula. Ima nas koji radimo i nedeljom...

  • Aca

    15. maj 2022 | 14:18

    Sve je samo nije spektakl..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA