≫ 

Marakana i stadion Partizana bez sertifikata

Nažalost, nijedan objekat u Beogradu, uključujući i dva najveća srpska stadiona, od strane Svetske atletike neće imati pravo da organizuje nadmetanja

  • 6
FK Crvena zvezda, FK Partizan, stadion, stadioni iz vazduh, atletska staza Foto: MN Press, Milena Đorđević

Iako je atletika u Srbiji doživela veliki procvat u poslednjih 10-ak godina, o čemu, pored uspeha samih takmičara i takmičarki, svedoče i organizacije dovranskog prvenstva Evrope i sveta, odnedavno smo došli u situaciju da su dva najveća srpska stadiona - Crvene zvezde i Partizana - bez sertifikata za održavanje atletskih takmičenja.

Nema sumnje da je to veliki udarac za klubove sa pomenutih stadiona, kao i srpske atletike u celini, jer to znači da trenutno nijedan objekat u Beogradu od strane Svetske atletike neće imati pravo da organizuje nadmetanja.

Partizanov stadion je svoj sertifikat davno izgubio, dok se svakog časa očekuje da na adresu Srpskog atletskog saveza (SAS) stigne i nova lista sertifikovanih staza kada je u pitanju Marakana.

- Da bi se sertifikat dobio, moraju da se ispune određeni kriterijumi. Tako ga staza u Košutnjaku nikada nije ni imala, služila je od početka samo za trening. Partizan je svoju izgubio još kada je Tito umro. Bez licence se ostaje kada podloga vidljivo propadne, izliže se, ukažu se pukotine, linije se ne vide - rekao je u razgovoru za "Sportski žurnal" direktor SAS Slobodan Branković.

Možda je ovakva odluka Svetske atletike "poslednji alarm" kada su u pitanju sami klubovi. Jer, Zvezda je ime koje je i te kako poznato u svetu. Najtrofejniji je srpski i jugoslovenski atletski klub, šampion Evrope iz 1989. godine.

Muškarci su 40 puta bili šampioni države, 43 puta su osvojili nacionalni kup, dok su žene 23 puta uzele titulu i 21 put osvojile Kup. Naravno, kada se u pitanju klupska dostignuća. Takođe, tokom svoje istorije dali su preko 400 reprezentativca i reprezentativki u seniorskoj, mlađe-seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.

Dragutin Topić Dragutin Topić u dresu Zvezde Foto: MN Press

Najpoznatiji atletičari koji su branili crveno-bele boje upravo su pomenuti Slobodan Branković, Dane Korica, Ismail Mačev, Nenad Stekić, Dragutin Topić, Dragan Perić, Tatjana Jelača i drugi.

Kada je u pitanju Partizan, atletski klub jedan od pet prvih koji su činili JSD Partizan. Muškarci su 25 puta bili prvaci države, osam puta su uzeli Kup, dok su žene 12 puta osvajale titulu i 16 puta kup.

Kao i za Zvezdu, tako su i za Partizan nastupali Slobodan Branković, Dragutin Topić, Dragan Perić i Tatjana Jelača. Zatim, tu su Asmir Kolašinac, Emir Bekrić, Franjo Mihalić, Goran Raičević, Sead Krdžalić...

- Ne znam statistički precizno, ali po kvalitetu i talentima polovina asova sadašnjih i budućnih, kao i broja i kvaliteta klubova iz cele Srbije, je u prestonici - jasan je bio Branković kada je u pitanju ogroman problem koji se javio u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA