Od vrha do dna: Bila je olimpijska šampionka, pa završila u zatvoru i morala da proda kuću majke zbog dugova

Život piše romane, a takav je onaj koji je vodila Marion Džons

  • 2
SI Džej Hanter Foto: Profimedia

Malo koja osoba u svetu sporta privlači toliku količinu pažnje kao ime Marion Džons, nekadašnje svetske šampionke na kratkim prugama. Amerikanka koja sa sobom ima tri zlatne medalje sa planetarnih prvenstava živela je život pun kontroverzi, okušala se čak i na košarkaškim terenima, a sa vrha je stigla i do dubokog dna.

Dama koja trenutno ima 47 godina je jednu godinu nastupala za Tulsa Šok u WNBA ligi gde je igrala kao plejmejker, međutim očigledno je da nije posedovala adekvatan kvalitet, pošto je posle samo jedne sezone "vejvovana" tokom pauze 2011. godine.

Pojavila se i u na filmskom platnu u filmu Top Spid koji je izdat 2003. godine, ali ako su sve to bili svetli momenti njene karijere, onda je, nažalost, bilo i mnogo više onih koji u sportskim krugovima izazivaju čuđenje i popreke poglede.

U životu je bila dva puta udata i to za sportske kolege, Obadelea Tompsona i Si-Džeja Hantera, koji je preminuo 30. novembra 2021. godine u 52. godini. Sa Tompsonom ima troje dece - Montija, Amira i Evu-Mariju. U periodu između dva braka bila je u vezi sa Timom Montgomerijem sa kojim se stigla da dobije još jednog sina, zbog čega je propustila Olimpijske igre u Atini 2004. godini.

Marion Džons Foto: Bj…Rn Lindgren / Zuma Press / Profimedia

Sportska karijera puna kontroverzi, gotovo uvek je bila pod optužbama za doping

Sportska karijera, pak, bila joj je "uprljana" zbog optužbi da je konstantno koristila nedozvoljena sredstva i druge lekove koji su joj pomagali da poboljša svoje performanse. Već početkom devedesetih je propustila test za doping zbog čega naredne četiri godine nije mogla profesionalno da se takmiči. Nakon žalbe advokata, ta presuda je ipak bila ukinuta.

U velikom "Balko" skandalu koji je potom potresao Sjedinjene Američke Države, njen bivši muž Si-Džej Hanter je izjavio kako je navodno video Džonsovu kako ubrizgrava sebi nešto u krvotok što je nalikovalo steroidima. Interesantno je da u tim trenucima, Džonsova nije padala ni na jednom doping testu kroz koji je prolazila. Sve se to odvijalo tokom 2004. godine.

A samo dve godine kasnije, Džonsova je ponovo došla u centar pažnje kada je njen "A" uzorak pred miting Dijamantske lige u Švajcarskoj bio pozitivan na eritropotein, nedozvoljenu supstancu koja poboljšava performanse. Zbog toga se povukla sa navedenog takmičenja, da bi nekoliko dana kasnije stigao i "B" uzorak koji je bio negativan, pa je ponovo bila "očišćena" optužbi.

Marion Džons Foto: CHRIS HONDROS / Getty images / Profimedia

Posle laganja federalnih agenata završila iza rešetaka na šest meseci

Međutim, sve je došlo na naplatu u oktobru 2007. godine kada je priznala da je lagala federalne agente oko korišćenja steroida pred početak Olimpijskih igara 2000. godine. Oduzeti su joj svi papiri i dokumentacija, a potom je javno istupila objasnivši šta se sve dogodilo. Američka antidoping agencija je odlučila da joj zbog toga oduzme apsolutno sve medalje i postignuća koja je osvojila počevši od navedene godine.

I ne samo to, sud je odredio kaznu zatvora od šest meseci, iako je bilo govora da bi mogla da završi i maksimalnih pet godina iza rešetaka. Počela je da služi kaznu 7. marta 2008. godine, a puštena je na slobodu 5. septembra iste godine. U navedenom slučaju, ona se teretila za korišćenje tetrahidrogestrinona, ali je u istrazi navela da je koristila neku vrstu ulja koji su joj davali treneri. Priznala je i da je lagala zato što je počela da paniči oko ishoda čitave situacije tri godine kasnije.

Međunarodni olimpijski komitet kasnije je tražio da se oduzmu sve moguće medalje Džonsovoj osvojene na Olimpijskim igrama, uključujući i pet iz Sidneja. Nije mogla da prisustvuje Igrama 2008. godine, a poništen je i njen rezultat iz Atine u skoku udalj.

Marion Džons Foto: DON EMMERT / AFP / Profimedia

Zbog dugova morala da prodaje kuću svoje majke

Sve je vodilo tome da je od bogate sportistkinje upala u ogromne dugove zbog čega je morala da proda i svoju 2.500.000 dolara vrednu kuću u Severnoj Karolini, gde joj je prvi komšija bio Majkl Džordan. Isto tako, morala je da se "reši" i kuće svoje majke, kako bi uslužila dužnike. Inače, tokom svog primata zarađivala je 70.000-80.000 dolara mesečno uz bonuse od oko milion dolara za postignute rezultate.

Sve to dovelo je do toga da upadne u dno iz kojeg je delovalo da nema šanse da izađe. Ipak, sada polako, ali sigurno uspeva da stane na noge. Skandala, barem onih sportskih, više nema. Porodica je uspela da je smesti u mirnu luku.

Video: Penzioner oborio regionalni rekord u atletici: Ima 95 godina i brz je kao munja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    5. januar 2023 | 17:00

    Usrani američki sportisti, sve do jednog dopingovani. A njihova terorističa vlada daje garancije da nisu dopingovani. Koji apsurd i licemerje. Vthunac beščašća.....

  • Tatjana Deutschland

    5. januar 2023 | 17:55

    Nakaza američka..... Bas me zaboli za nju.. FUJJJJJJJ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA