• 3
 ≫ 

Britanski atletski savez ne želi transrodne osobe u ženskoj konkurenciji: "Neka se takmiče u novoj kategoriji"

 ≫ 

Najpoznatiji primer transformacije je Amerikanka Lija Tomas, rođena kao muško, kojoj je posle promene pola dato zeleno svetlo da se takmiči u ženskoj konkurenciji na univerzitetskom niovu u SAD - što je izazvalo velike polemike u svetu sporta

  • 3
Lia Thomas

Foto: Tanjug/AP

Atletski savez Velike Britanije izneo je jasan i nedvosmislen stav da ženska atletika mora ostati sport žena odnosno ženskih osoba koje su to od rođenja.

U svetu, u pojedinim organizacijama, dopušteno je da se transrodne osobe, dakle one osobe koje su rođene kao muškarci, a "transformisali" su se u žene, takmiče u konkurenciji devojaka. Najpoznatiji primer je američka plivačica Lija Tomas, rođena kao muško, kojoj je posle promene pola dato zeleno svetlo da se takmiči u ženskoj konkurenciji.

Sa očito jačom muskulaturom počela je da niže ubedljive pobede na univerzitetskom niovu što je izazvalo veliki gnev kod ostalih takmičarki i njihovih roditelja i generalno čitave javnosti. Sada je i Americi, zbog Lije, u jeku inicijativa da se zabrani učešće transrodnim osobama da se takmiče sa suprotnim polom.

Britanski atletski savez ovakve stvari neće dopustiti u okviru svoje organizacije, poruka je vrha federacije.

Međutim, Britanska atletska federacija kaže da su joj "ruke vezane" jer ne može da spreči transrodne sportiste da se takmiče u ženskoj kategoriji osim ako vlada ne promeni zakon.

Lia Thomas

Američka plivačica Lia Tomas, rođena kao muško, zbog koje je došlo do ogromnih polemika u svetu sporta Foto: Društvene mreže, pennathletics.com

Prava transrodnih osoba postala su glavna tema poslednjih meseci jer sport nastoji da uravnoteži inkluzivnost, istovremeno obezbeđujući da nema nepravedne prednosti, a grupe koje zagovaraju kažu da isključivanje trans sportista predstavlja diskriminaciju.

- Atletski savez veruje da treba uložiti napore da se transrodne žene na pravičan i siguran način uključe u "otvorenu" kategoriju, koja bi zamenila trenutnu mušku kategoriju i bila otvorena za sportiste svih polova - navodi se u saopštenju u petak.

- Valjalo bi uložiti napore da se pokrene ženska kategorija za takmičarke koje su bile žene po rođenju, kako bi mogle da nastave da se takmiče fer.

Međutim, prema Zakonu o prepoznavanju polova u Velikoj Britaniji, oni (organizacije) su obavezne da "tretiraju te trans žene sa potvrdom o priznavanju pola kao žene za sve svrhe".

Zbog toga je Atletski savez Britanije zatražio da se izvrši zakonska promena kako bi se produžilo izuzeće za sport.

- Ovo bi omogućilo Atletskom savezu i drugim sportskim organizacijama mogućnost da obezbede da ženska kategorija može biti zakonski rezervisana samo za biološki rođene žene - navodi se u saopštenju Saveza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok