≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Velika odluka vođstva Svetske atletike: Transrodne atletičarke ne mogu da se takmiče u ženskoj konkurenciji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako i nikako drugačije

  • 1
Athletics CAS Semenya Appeal Foto: Tanjug/Ap

Svetska atletska federacija donela je odluku o zabrani učešća transrodnim atletičarkama u ženskoj konkurenciji na svim zvaničnim takmičenjima pod okriljem ove organizacije, prenose svetski mediji.

Odluku je saopštio predsednik Međunardone atletske federacije Lord Sebastijan Kou.

On je kazao da transrodne takmičarke koje su prošle kroz pubertet kao osobe muškog pola neće moći da učestvuju u konkurenciji dama, a odluka stupa na snagu 31. marta ove godine.

Saopšteno je i da će biti formirana radna grupa koja će sprovesti dalje istraživanje smernica o prihvatljivosti transrodnih osoba.

- Ovim nismo rekli "ne" transrodnim osobama zauvek - poručio je Kou čime je ostavio otvorenu mogućnost da se u nekoj budućnosti transrodni takmičari uključe u zvanična takmičenja u konkurenciji "svog" pola.

Prema pravilima koja su važila do sada, bord Svetske atletike je zahtevao od transrodnih žena da smanje količinu testosterona u krvi na maksimalno 5 nmol/L, i da ostanu ispod ovog praga neprekidno u periodu od 12 meseci pre nego što krenu da se takmiče u ženskoj kategoriji.

Lord Kou je dodao da je odluka "vođena sveobuhvatnim principom koji je zaštita ženske kategorije".

Dodao je i da u ovom trenutku ne postoji rtransrodna osoba koja se takmiči na najvišem nivou u atletskim disciplinama.

- Odluke su uvek teške kada uključuju suprotstavljene potrebe i prava između različitih grupa, ali mi nastavljamo da zastupamo stav da moramo zadržati pravičnost za sportistkinje iznad svih drugih razmatranja. U tome ćemo se rukovoditi naukom o fizičkim performansama i muškoj prednosti koja će se neizbežno razvijati u narednim godinama. Kako bude više dokaza, preispitaćemo našu poziciju, ali verujemo da je integritet ženske kategorije u atletici najvažniji - rekao je Kou.

Video: Prva profesionalna transrodna teniserka: Nju negativni komentari ne dotiču

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jurij

    24. mart 2023 | 17:43

    Pa hvala Bogu,žene treba da budu ženstvene sa što više svojih odlika a mi muški sa svojim hormonima i nema greške Svet može da potraje milionima godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA