≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kongres Evropske atletike u Beogradu: Karamarinov stari-novi predsednik, Branković izabran u Atletski savet

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na kongresu učestvuju predstavnici 49 federacija

  • 0
Kongres Evropske Atletike. Foto: Kobra

Ovogodišnji "Kongres Evropske atletike" održava se od 21. do 23. aprila 2023. godine u Beogradu, a kako je izborni, odabrani su novi predsednik, potpredsednik, kao i 13 članova Saveta za četvorogodišnji mandat.

Kandidati sa ovu poziciju na kongresu su bili Dobromir Karamarinov i Čeh Libor Varhanik, koji je trenutno potpredsednik EA. Poverenje je, posle glasanja, dobio kandidat iz Bugarske, koji će tako nastaviti rad na istoj funkciji pošto je prethodno biran na kongresu održanom 2023. godine.

Takođe, za 13 mesta u savetu, birano je 26 kandidata, među kojima je bio i direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković, koji je i izabran u savet, a koji je u prethodnom mandatu postao prvi član saveta ikada iz Srbije.Na kongresu su učestvovali predstavnici 49 federacija.

Predsedniku Karamarinovu je čestitao i Sebastijan Kou, prvi čovek Svetske atletike.

- Čestitke, danas je njegov dan. Čestitam svima koji su izabrani. Moja poruka je jasna, mislite kao atlete. Oni koji nisu izabrani, imaju ulogu u svojim federacijama, nemojte da ne stanete, nastavite. Dobromir, imaš jak tim - rekao je Kou na početku izlaganja i pozdravio Karamarinova.

Novo-stari predsednik j epotom upitan koji su prvi koraci koje će napraviti.

- Mogao bih mnogo da pričam o ovome, ali imam tri prioriteta. To su takmičenja, komunikacija i zajednica - istakao je Karamarinov.

Potom je i Sebastijan Kou imao veoma moćne reči kojima je pozdravio Srbiju.

- Srbija je fantastična federacija, naša konekcija ne može biti bliža.

Da podsetimo, tri izabrana potpredsednika su Čeri Aleksander (GBR), Žan Grasija (FRA) i Karin Grute Movin (SVE).

Karamarinov je na čelu Evropske atletike od 2021. godine, pre toga je obavljao funkciju predsednika Balkanske atletike. Tokom svog mandata, Karamarinov se fokusirao na unapređenje atletike u Evropi i jačanje saradnje sa drugim kontinentalnim atletskim savezima.

Njegov plan za naredni mandat je da se nastavi sa razvojem atletike na svim nivoima. Takođe, želi da se uspostavi bolja saradnja sa drugim kontinentalnim i globalnim atletskim savezima, kako bi se postigao bolji uspeh atletičara iz Evrope na međunarodnoj sceni.

Odluka da Karamarinov ostane na čelu Evropske atletike nije iznenadila, s obzirom na njegovu uspešnu dosadašnju karijeru i zasluge za razvoj atletike u Evropi. Njegovim reizborom daje kontinuitet u radu i sigurnost u razvoju atletike u Evropi u narednom periodu.

Takođe, za predsednika Balkanske atletike će se glasati danas na ABAF kongresu. Pored Brankovića članovi kansila su: Frenk Kareras (GIB), Raul Čapado (ESP), En Farset (NOR), Marton Đulai (HUN), Tija Helebo (BEL), Ana Kirnova (SVK), Jirgen Kessing (GER), Stefano Mei (ITA), Gvanca Mikeladze (GEO), Anti Philakovski (FIN), Erih Teigamagi (EST) i Aleksandra Vojneska-Zikova (MKD).

Branković je do sada obavljao funkciju kopredsednika ABAF-a, zajedno sa Fatihom Sintimarom.

(Telegraf.rs)

Video: Jevrosimović: Ovo je jedan od pet najvećih atletskih dvoranskih mitinga na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA