≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Telegraf u Budimpešti: Srbija sa devet atletičara napada medalje na Svetskom prvenstvu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nalazimo se na licu mesta i tokom narednih deset i kusur dana pokušaćemo da vam dočaramo delić sjajne atmosfere koja vlada ovde

  • 0
Budimpešta, Svetsko prvenstvo u atletici 2023 Foto: Telegraf

U jeku interesovanja domaće i svetske javnosti za početak fudbalske sezone, Mundobasket ili predstojeći US Open održava se i Svetsko prvenstvo u atletici. Prošle godine je Beograd u dvorani ugostio najbolje od najboljeg, dok ćemo to isto gledati i od subote u blizini glavnog grada Srbije, u Budimpešti.

Novi velelepni stadion koji smo u četvrtak i obišli ugostiće 2187 atletičara iz čak 202 tima, brojka koja sama po sebi govori da će ovo biti najveći sportski događaj u istoriji Mađarske.

Telegraf se nalazi na licu mesta i tokom narednih deset i kusur dana pokušaćemo da vam dočaramo delić sjajne atmosfere koja vlada ovde. I naravno uz pregršt sjajnih priča ispratićemo i naše sportiste onako kako dolikuje, uz nadamo se istorijska dostignuća.

Reprezentacija Srbije nikada nije bila makar na papiru snažnija. Devet takmičarki i takmičara pratićemo tokom upravo tokom devet dana od 19. do 27. avgusta.

Najveće nade, ali i najviše pažnje, oduvek privlači Ivana Vuleta, osvajačica bronzanih medalja 2013. u Moskvi i 2015. u Pekingu. To su ujedno dva od ukupno tri odličja koja je Srbija osvojila ikada na Svetskim prvenstvima (samo još Emir Bekrić ima bronzu iz Moskve na 400 metara sa preponama).

Ivana Vuleta, Ivana Španović Foto: AP/Tanjug

Osim nje u disciplini skok udalj učestvovaće i prava Ivanina naslednica Milica Gardašević, koja bi mogla da poremeti računicu nekim drugim favoritima, mada se i sama nalazi u grupi od osam dama sa najvećim šansama za podijum.

Milica Gardašević Foto: Tanjug/AP

I preostale dve discipline u kojima imamo predstavnice mogu iznedriti osvajačice medalja. Aktuelne juniorske šampionke Evrope u skoku uvis i bacanju koplja Angelina Topić i Adriana Vilagoš su među pet devojaka u svojim disciplinama kojima se predviđa moguća medalja. Spisak takmičarki kompletiran je sa još jednom bacačicom koplja Marijom Vučenović.

Adriana Vilagoš i Angelina Topić doček na aerodromu mladih srpskih atletičarki Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Bacanje kugle tradicionalno Srbiji donosi makar jednog učesnika, a ovog puta i dva, kao što je to bio slučaj i u nekim prošlim godinama. Iskusni Asmir Kolašinac i nacionalni šampion Armin Sinančević već prvog dana će okončati svoje učešće, pošto je upravo njihova disciplina jedna od nekolicine koje će se odmah okončati.

Armin Sinančević, Asmir Kolašinac Foto: MN Press

Elzan Bibić se zahvaljujući odličnim rezultatima kvalifikovao za trku na 1500 metara, dok će uvis skakati i Slavko Stević.

U iščekivanju dolaska svih sportista, predvođenih trenerima na čelu sa Edinom Zukovićem obišli smo grad dva dana uoči starta Svetskog prvenstva. Prvi utisak je da su gužve u gradu poprilično velike i evidentan je veliki broj stranaca. Ogroman broj njih nosi akreditacije i oznake oko vrata, bilo da su to sportisti koji su već tu (prvi je doputovao već 30. jula) bilo da su u pitanju novinari ili volonteri, koji su takođe angažovani i iz inostranstva, pa čak i iz Srbije.

Na prilazima samom centru oba dela grada vidni su bilbordi koji najavljuju ovaj istorijski događaj. U samom gradu to nije istaknuto na toliko uočljiv način, međutim ko malo više obrati pažnju primetiće da materijala ima na sve strane. Od tramvaja obojenih u ruho Svetskog prvenstva, do metroa i autobuskih stanica, bandera u pojedinim ulicama. Sve to su iskoristile i pojedine kompanije sportske opreme, pa su zaštitna lica na njihovom reklamno materijalu uglavnom atletičari, poput Femke Bol.

Različiti sadržaj organizatori su pripremili uz tek izgrađeni stadion, ali i na onim, za obične goste mnogo pristupačnijim mestima. U parku na Eržebet trgu (odnosno Elizabet) posetiocima je omogućeno da se okušaju u različitim atletskim disciplinama. Nažalost, u vreme kada smo prolazili pored još uvek su trajale pripreme pre otvaranja, ali poznato je da će između ostalog svima biti omogućeno da iskuse visinu koju dostižu skakači sa motkom, a to je i preko šest metara. Prodaja karata za šampionat omogućena je na ovoj i na još nekoliko lokacija po gradu.

Narednih dana ćemo makar još jednom obići ovo mesto, baš kao i Muzej Svetske atletike, koji se nalazi u lokalnom tržnom centru Etele plaza.

Pre početka onoga što svi iščekuju u Hungekspo centru održan je i Kongres i izbori Svetske atletike, na kojima je Sebastijan Kou reizabran do 2027. uz tri nova potpredsednika i jedne potpredsednice, ali i daleko veći broj dama u samom Savetu, pa će i ovaj događaj biti upamćen kao istorijski.

Pratite naš sajt tokom narednih dana za još vrlo zanimljivih priča, intervjua, fotografija i svega ostalog što jedno ovakvo takmičenje donosi sa sobom.

(Telegraf.rs)

Video: Ivana Vuleta ima važnu poruku za sve navijače pred Svetsko prvenstvo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA