≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obišli smo čudo od atletskog stadiona u Budimpešti: Koštao 658 miliona evra, ovo je ponos Mađarske!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle prvenstva biće skinut gornji prsten pa će gledaoci uživati u predivnom pogledu na Dunav

  • 16

Sitno odbrojavamo sada već i sate do početka Svetskog prvenstva u atletici koje će ove godine biti održano na otvorenom u Budimpešti.

Koliko je Mađarska ozbiljno shvatila organizaciju najvećeg sportskog događaja u istoriji svoje zemlje najbolje govori podatak da je novo zdanje sagrađeno specijalno za ovo takmičenje. Makar u svom trenutnom obliku.

Naime, Vlada našeg suseda utrošila je 658 miliona evra na saradnju Nacionalnog atletskog stadiona sa svim pratećim objektima, uključujući i deo za trening odnosno pripremu takmičara, pa čak i most koji vodi do pomenutog kutka kompleksa.

Bili smo na licu mesta i pogledali šta se to krije iza građevine koja svojim oblikom podseća na najlepše fudbalske stadione. Sa kapacitetom od 36 hiljada ljudi biće ovo jedno od najgledanijih izdanja Svetskih prvenstava "kraljice sportova", međutim nakon šampionata domaćin neće ostaviti isti oblik stadionu. Gornji prsten će biti sklonjen (trenutno je montažni) pa će tribine brojati "svega" 14 hiljada mesta.

To će otvoriti i pogled prisutnim ljudima ubuduće, s obzirom na to da se stadion nalazi tik uz Dunav, pa će svi moći da uživaju u predivnom pogledu.

Glavni utisak na samom prilasku je dobra organizacija, ali i još uvek veliki broj radnika koji rade na otklanjanju poslednjih nedostataka kako bi objekat bio "utegnut" za početak takmičenja 19. avgusta.

Nakon prolaska poprilično opširne kontrole sa novinarskom akreditacijom može se pristupiti svim delovima stadiona namenjenim za medijske radnike, s tim što je trenutno čak bio dozvoljen i ulazak na stazu, što neće biti slučaj jednom kada Svetsko prvenstvo bude započeto.

Obišli smo pun krug oko terena, zabeležili neke kadrove koji će i vama dočarati kakav je osećaj na momenat biti deo čitavog spektakla (kakav je tek samim sportistima kada izađu na borilišta).

Poseban deo određen je za medijske radnike, pa tako u sklopu stadiona postoji ogroman medijski centar sa velikim brojem sedećih mesta obezbeđen velikim brojem svih potrebnih sitnica, poput interneta, sopstvene utičnice, materijala, osveženja. Pres sala, miks zona i medijska tribina takođe se u dostupne novinarima, ali u ograničenom broju.

Naravno tu je i poseban odeljak za fotografe, snimatelje, takođe i specijalne sobe za bilo koji aspekt organizacije velikog događaja koji može da vam padne napamet, poput vođenja društvenih mreža.

Uz samu obalu reke prostire se most kojim se "preskače" kanal i koji od stadiona vodi do trening terena. Na putu ka tamo naišli smo na zastave svih zemalja, pa naravno i Srbije, dok se na početku i na kraju nalazi i po jedna domaćinska i zastava Svetske atletike.

Atletika, Svetsko prvenstvo u Budimpešti 2023, atletski stadion Foto: Telegraf

Sam deo za pripreme izgleda kao u bilo koji drugi atletski teren, uz dva balona u kojima takmičari imaju pristup svemu onome što im je potrebno.

Za kraj navešćemo i jednu zanimljivost. Orao je angažovan u rasterivanju svih ptica koje bi mogle da se nađu u blizini ili na samom krovu.

Konačan utisak koji Nacionalni atletski stadion odaje je ozbiljnost i namera domaćina da ovo bude najbolje atletsko takmičenje na otvorenom do sada.

(Telegraf.rs)

Video: Angelina Topić stigla na beogradski aerodrom: Evropska prvakinja dočekana gromoglasnim aplauzom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljakse

    18. avgust 2023 | 00:19

    Naš će bidne manji,neće d' ima stazu al će zato bidne skuplji barem duplo!Da se zna!

  • 🤦

    17. avgust 2023 | 21:13

    Samo ce nas nacionalni kostati 900 milki i bice zali boze, vazno da ce 300 da se prelije u dzepove

  • BULJONI

    18. avgust 2023 | 20:28

    Ma kakvo čudo naš košta 1 000 000 000eura pa to je pravo čudo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA