≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedinstven logo, maskota kao nacionalno obeležje i nova doping kontrola: Šta nam to donosi Budimpešta?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vodič kroz "sporedne" stvari Svetskog atletskog prvenstva

  • 0
Budimpešta, Svetsko prvenstvo u atletici 2023 Foto: Telegraf

Ostalo je manje od 24 časa do početka Svetskog prvenstva u atletici u Budimpešti koje će svojim načinom organizacije evidentno nadmašiti sve prethodne šampionate na otvorenom.

Videli smo kakva atmosfera vlada u gradu dva dana pre zvaničnog otvaranja, obišli stadion i Kongres Svetske atletike, a sada ćemo pažnju posvetiti onim naizgled manje bitni činjenicama bez kojih veliko takmičenje ne bi moglo da bude to što jeste.

Logo ovogodišnjeg Svetskog prvenstva ima oblik ustanovljen 2019. godine, ali sa bitnim karakteristikama koje ga izdvajaju u odnosu na prethodni. Osim potpisa samog šampionata koji sadrži i crvenu i zelenu boju ispod, koje predstavljaju zastavu Mađarske, u centralnom delu primetan je Kip slobode koji se nalazi na brdu Gelert u Budimpešti, sa palminom granom u ruci. To je jasna oznaka grada, ali i simbolika pobede i slave koju sportisti prikazuju na terenu. Uz sve to, logo je izrađen na takav način da podseća na crtež iz stripova (makar prema zvaničnom opisu) što simbolizuje herojstvo svih takmičara. Za kraj, narandžasta boja u koju je obojen predstavlja boje mađarskih atletičara.

Domaćin je svoju kreativnost iskazao i izborom maskote pod nazivom Juhu. Mađarska racka ovca je specijalno obeležje zemlje i ne može se pronaći na drugom mestu na svetu. Pre 1100 godina ova vrsta je "stigla" na prostore zemlje domaćina šampionata. Vrlo zanimljivo, upravo na području novog Nacionalnog atletskog stadiona bilo je jedno od najvećih staništa ove životinje. Maskotu tokom Svetskog prvenstva možete pronaći na stadionu, na uličnim trkama i u fan zoni u centru grada.

Medalje koje će dobijati oni najbolji atletičari takođe su jedinstvene i dizajner se potrudio da one budu upamćene i po tom aspektu. Sa prednje strane jasno je uočljiv logo čiju simboliku smo već objasnili. Na zadnjoj se ocrtava Nacionalni atletski stadion, novo obeležje grada, koje će nakon završetka biti i jedno od mesta sa najlepšim pogledom na reku Dunav. U pozadini druge strane odličja vidi se i trkalište, mesto na kom najbolje atlete postižu uspehe.

Osim vizuelnog identiteta, Budimpešta 2023 donosi i neke novine kada je u pitanju održivi razvoj, ali i doping kontrola sportista.

Prema planu Svetske atletike iz aprila 2020. godine održivi razvoj je aspekt kojem će sva takmičenja pod njihovom ingerencijom težiti sve do 2030. godine kada je planirano da se dostigne potpun nivo neutralnosti prema emisijama ugljen dioksida. Zbog toga je na Svetskom prvenstvu posebna pažnja usmerena ka edukaciji, posebno najmlađih, zatim aktivnostima poput sadnje drveća, korišćenju bicikala kao prevoznih sredstava i vozila gradskog prevoza, posebno metroa. Naravno tu je i politika reciklaže.

Inovativni pristup u doping kontroli može uliti nadu da će postignuti rezultati zaista biti plod nečijeg ličnog napora i truda. On se ogleda u načinu selekcije atletičara, vremenu testiranja i metodama. Tim za uzimanje uzoraka broji 94 člana uz 164 dodatna volontera. Uzimanje je već započeto od utorka i biće ukupno preko 1100 testova, koji će se uz organizaciju Svetske atletske antidoping organizacije prebacivati u licenciranu laboratoriju u austrijskom Sajbersdorfu.

Za još sličnih tekstova, zanimljivih priča i razgovora pratite Telegraf koji se nalazi na licu mesta do kraja Svetskog prvenstva.

(Telegraf.rs)


Video: Adriana Vilagoš za Telegraf posle zlata u Jerusalimu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA