Vreme čitanja: oko 6 min.

Jevrosimović otkrio: "Beograd kandidat za EP 2028, gradimo atletski stadion, hvala predsedniku i Vladi Srbije"

Vreme čitanja: oko 6 min.

Predsednik Srpskog atletskog saveza istakao da je ponosan na rezultate, ali najavljuje još veće uspehe srpske atletike

  • 8
Veselin Jevrosimović, Aleksandar Vučić, Sebastijan Kou, Slobodan Branković Foto: Privatna arhiva

Predsednik Srpskog atletskog saveza, Veselin Jevrosimović, gostovao je na jutarnjem programu televizije Pink, gde je ekskluzivno otkrio da Srbija dobija novi atletski stadion, koji će biti izgrađen pored Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu, a takođe i da će Beograd da se kandiduje za Evropsko prvenstvo 2028. godine na otvorenom.

Jevrosimović se osvrnuo na novi uspeh srpske atletike, najveći u modernoj istoriji, jer je Ivana Vuleta osvojila svetsku titulu u Budimpešti nestvarnim skokom od 7.14 metara i istakao je da je Ivana posle nekoliko pehova na poslednja dva - tri Svetska prenstva na otvorenom, gde nije imala sreće, konačno osvojila zlato koje je zaslužila.

- Mi ovu medalju čekamo dosta dugo. Ivana zaista nije imala sreće na poslednja 2 - 3 Svetska prvenstva, čak je imala i peh sa onim brojem u Londonu, posle čega su promenili pravila i od tada stavljaju brojeve samo napred. Ivana je još daleko od svog kraja, još nije pokazala sve svoje limite. Ja sam je video taj dan ujutru, kada je predsednik došao da obiđe sve naše atletičare i ona nikad bolje nije izgledala. Zato sam malo sagoreo taj osećaj uživanja u toj medalji, jer kad sam je video kako izgleda i kako je u tonusu, sam znao da je zlato u našim rukama. Nije uopšte bilo pitanje da li će osvojiti zlato. Plašio sam se samo prestupa u prva tri skoka - rekao je Jevrosimović i dodatno pojasnio koliko je dominantna bila Ivana.

Ivana Vuleta Ian Stephen/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Ona je zlato osvojila već u svom drugom skoku, kada je skočila 7,05. Na 7.14 je bilo kao da ste laserom povukli liniju, skok je bio ispravan i pokazao je 7,14, što je ne samo zlatna medalja i državni rekord, već i najbolji skok na svetu ove godine.

Predsednik Aleksandar Vučić došao je u Budimpeštu i pratio je Ivanin nastup sa samog stadiona, a Jevrosimović je otkrio i kako je sve izgledalo iza kulisa.

Veselin Jevrosimović, Aleksandar Vučić Printskrin/Instagram/buducnostsrbijeav

- Predsednik Vučić je došao da isprati Ivanin nastup, zaista je bilo fantastično, kako se ne dešava ni u najboljim filmovima. Svi smo vrištali od sreće. Predsednika su čekale protokolarne obaveze na stadionu, ali on je rekao "Ne dirajte me, hoću da gledam Ivanu i proslavim kako treba". Ja sam predsednik SAS već 13 godina, mogu da kažem da je ovo kruna svega što smo radili svih ovih godina, naša atletika nikada nije imala zlatnu medalju na otvorenom. Ovo je planetarni uspeh. Mađari su osvojili bronzanu medalju tog dana, nadali su se da će njihov kladivaš da osvoji zlatnu. Srbija je definitivno među najuspešnijim evropskim zemljama, jer tog dana smo jedini osvojili zlato od evropskih zemalja.

Ivana nije jedina koja je uzdanica Srbije, a na ovom prvenstvu za medalju će se boriti i Angelina Topić i Adriana Vilagoš.

- I Angelina i Adriana su naše juniorske predstavnice, imamo nikad jaču juniorsku reprezentaciju. Imali smo 18 juniora na SP, osvojili smo 4 medalje, trebalo je sedam, ali imali smo neke pehove.

Adriana Vilagoš i Angelina Topić doček na aerodromu mladih srpskih atletičarki Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Ne treba da zaboravimo ni Armina Sinančevića koji se plasirao u finale, koji je bio deveti u bacanju kugle, gde je bila nikad jača konkurencija. Elzan Bibić nažalost nije mogao da se plasira dalje, ali dečko je dao sve. Asmir isto nije prošao u finale, ali to su atletičari koji su ispunili normu i takmiče se na ovom prvenstvu. Ostalo je da takmiče još Angelina, Adriana i Marija. Atletika više nije mali sport, gde sve karte stavljamo na jednog atletičara i čekamo šta će biti.

Pojasnio je Jevrosimović i kakva su odricanja u životu sportista koji se bave atletikom, ali i njihovih trenera.

- Ako želite da se bavite profesionalno atletikom, vi morate da date život atletici. Ne samo atletičar, već i trener. Atletski treninzi dnevno mogu da traju čak 5 do 6 sati. Moram da pohvalim bračni par Topić, Dragutina i Biljanu, jer su oni primer kako se pravi privatni atletski klub. Oni podjednako posvećuju pažnju ne samo Angelini, već i svim atletičarima. Imaju zaista sjajnu generaciju atletičara koji će svake godine da nas iznenađuju sa medaljama na velikim takmičenjima.

Srpski sport je ovih dana posebno ponosan jer su i Ivana Vuleta i Novak Đoković obradovali naciju, a Jevrosimović očekuje da se Ivana takmiči još bar četiri godine.

Ivana Španović i Novak Đoković Printskrin: Youtube/European atletics

- I Novak i Ivana su pokazali da su još na vrhu sveta. Ivana je daleko od penzije, sigurno će skakati još jedno četiri godine. Ona je mentalno i fizički počela da se sprema za Pariz.

Predsednik Srpskog atletskog saveza doneo je i ekskluzivne vesti, a to je da će se Beograd kandidovati za Evropsko prvenstvo na otvorenom 2028. godine i to na novom Atletskom stadionu, koji će biti izgrađen pored Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu.

- Srbija se kandiduje da Beograd 2028. godine bude domaćin Evropskog prvenstva, a da bismo se kandidovali za Evropsko prvenstvo, ugovorena je izgradnja atletskog stadiona, poznata je i lokacija, ona će biti pored Nacionalnog fudbalskog stadiona. Ovom prilikom se zahvaljujem predsedniku Srbije, Vladi republike Srbije, koji su prepoznali značaj atletike i ulaganja u naš sport, kao bazičan sport, koji će da omogući našim atletičarima da se u doglednom periodu bore na jednom međunarodnom takmičenju u svojoj državi.

Aleksandar Vučić Foto: Telegraf.rs

Država je prepoznala značaj ulaganja u atletski sport i Jevrosimović je na primeru Atletskog saveza Bosne i Hercegovine slikovito prikazao koliko to pravi razliku.

- Imamo sreću da je džava prepoznala značaj ulaganja u atletiku, jer kada razvijate atletiku razvijate i druge sportove. Ako dete od malih nogu ne naučite odmah da trči i diše tokom sportskih aktivnosti, to će mu smetati i u bavljenju drugim sportovima. Bez pomoći države mi smo mrtvi kao sprot, tu nema govora o nekom razvoju. Pričao sam sa predsednikom Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, njima je budžet 5.000 evra godišnje. To ne da je malo, nego i nije čudo što nema nekih većih rezultata.

- Sa druge strane, atletika ima 48 disciplina, 24 muške i 24 ženske, to je kao da razvijate 48 različitih sportova. Klubovi nisu prepoznatljivi i atraktivni sponzorima. Ako država ne prepozna, tu nemamo šta da pričamo. Na sreću mi smo uz pomoć države izgradili preko 20 atletiskih stadiona i imamo preko 15 kandidata za medalje na velikim takmičenjima.

Optimističan je Jevrosimović kada je budućnost srpske atletike u pitanju.

- Mi ćemo za 2 godine da šaljemo više atletičara na velika takmičenja nego što fudbalera ima sa svim rezervama. Najinteresantnije su trkačke i skakačke discipline i to je nešto realno gde mi u atletici zaista možemo da napredujemo i imamo zapažene rezultate. Trkačke disicpline mislim od 100 do 5.000 metara.

Otkrio je predsednik SAS kakvi su sve izazovi pred našom atletikom u godinama koje dolaze.

- Čeka nas dosta toga, prvo to Evropsko prvenstvo 2028. godine, izgradnja Nacionalnog atletskog stadiona, koji će biti atletski hram. Čekaju nas Olimpijske igre, gde treba ozbiljno da se pripremimo, mi ćemo biti kandidati za četiri olimpijske medalje u atletici. Mogu da kažem da je atletika sport koji se više decenija gradi, mi smo na pola puta, treba nam još jedan ozbiljan period da uspostavimo pravi sistem, da i ova seniorska reprezentacija ima svoj neki ciklus i da ima dostojne naslednike.

(Telegraf.rs)

Video: Ivana Vuleta s ponosom slušala Bože pravde, pa se prekrstila i poljubila zlato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    22. avgust 2023 | 11:38

    Hvala Bogu da Srbija na čelu atletskog saveza ima čoveka kao što je Veselin Jevrosimović.

  • Daba83

    22. avgust 2023 | 15:07

    Koliko sam ja video,domacin EP u atletici 2028 je vec izabran i to je neki grad u Poljskoj..

  • Dusan Pajper

    22. avgust 2023 | 12:20

    Svaka čast Vesi Jevrosimoviću!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA