≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Jevrosimović o Igrama u Parizu i ciljevima srpske atletike: "Ponosan sam na medalje i sve što smo izgradili"

S. G.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Prvi čovek srpske atletike u opširnom intervjuu još jednom je istakao koliko je urađeno za kraljicu sportova u našoj zemlji

  • 0
Veselin Jevrosimović intervju za Telegraf Foto: Milena Đorđević

Izborna skupština Srpskog atletskog saveza održaće se 13. februara, a  jedini kandidat za predsednika će biti Veselin Jevrosimović. 

Prošla godina bila je najuspešnija u istoriji za srpsku atletiku, a ogroman uspeh, veliki planovi, kao i sama skupština, bili su povod za veliki intervju Žurnala sa predsednikom saveza Veselinom Jevrosimovićem.

Razvoj atletske infrastrukture bio je tema početka razgovora.

– Kada sam došao na čelo Saveza, bio je težak položaj atletike u srpskom sportu i društvu uopšte. Imao sam konkretan program. Prva tačka bila je upravo infrastruktura. Naravno, rekao sam da nemam čarobni štapić da mogu preko noći da učinim, da ako neka devojka skače udalj šest metara, odjednom ode na sedam. Atletika je pre svega sport, koji se gradi i u koji mora da se ulaže. Tu mislim na infrastrukturu i višedecenijski razvoj. Uspeli smo da izgradimo više od 20 atletskih objekata, imamo Atletsku dvoranu na Banjici. U Novom Sadu je jedna od hala na sajmu zimi već godinama u funkciji atletike. Napravili smo atletski tunel u okviru stadiona u Novom Pazaru. Imamo trenutno najbolje razvijenu atletsku infrastrukturu u celom regionu – kaže Veselin Jevrosimović.

Druga tačka bila je popularizacija atletike.

- Trebalo je vratiti ovaj sport medijima, narodu, napraviti da postane popularan sport. Jedini naš prozor u svet u to vreme bio je „Sportski žurnal“. Kao takav jedini nam je otvarao put da se nešto čuje o atletici. Danas je slika kompletno drugačija po svim spomenutim osnovama. Više nema medija, koji ne pišu o atletici. Da li čitate novine, pregledate portale, gledate televiziju, svakodnevno se izveštava o atletici.

Video: Najbolji detalji atletskog prvenstva Srbije u dvorani

Jevrosimović ističe da su adekvatni uslovi za trening neophodni atletičarima.

– Trenirajući skok s motkom po velikim vrućinama i hladnoćama, satima, iz čistog entuzijazma, shvatio sam koliko su uslovi za trening neophodni. To je jedini razlog zašto sam se prihvatio da dođem na čelo Srpskog atletskog saveza. Osetio sam momenat da mogu da vratim dug svom sportu, koji me je napravio ovakvim, kakav sam danas. Svi atletsku dvoranu smatraju hramom atletskog sporta. Smatram da je to bilo nešto nužno, što je preokrenulo razvoj atletike. Obaraju se pionirski, juniorski i seniorski rekordi, neki stari po 40 godina. To je rezultat rada sada dugog već 15 godina.

Statistika pokazuje da je za poslednjih 12 godina osvojeno 28 seniorskih evropskih, svetskih i olimpijskih atletskih medalja, a pre toga ukupno 24.

– Za sve koji su van našeg sporta možda ovo jeste iznenađenje, ali za nas koji radimo u Savezu već skoro 15 godina, to nije iznenađenje. Kad jasno postavite strategiju, pridodate struku, naše vrhunske trenere i talente, kojih je dosta u ovoj našoj zemlji, to ne može da ne da rezultate.

Video: Jevrosimović: Mi smo u 2023. godini imali najbolju godinu u istoriju našeg Saveza

Važna je posvećenost

Predsednik Srpskog atletskog saveza je otkrio i da li je razmišljao o tome da napusti Savez.

– Pre svega sam privatnik, koji predvodi više od 5.000 zaposlenih. U mom poslu imam dosta obaveza. Imao sam situacija kad sam zaista pomišljao da se povučem. Biću na čelu Saveza dok naši klubovi i naši atletski stručnjaci budu želeli. Kad budem osetio da ne mogu više da dajem od sebe kvalitetno vreme, koje danas posvećujem ovom našem sportu, sam ću se povući. Ponosan sam na sve što smo izgradili i napravili sistem. Mom nasledniku će biti lakše nego što je to nama bilo kada smo preuzimali Savez. I u ovom mandatu se kandidujem pre svega zbog preuzetih obaveza, ljubavi prema ovom mom sportu, pre svega prema onima, koji glasaju za mene. Zbog njih bi i trebalo da budem tu gde jesam. Nisam od onih, koji se drže fotelje pošto-poto. Daleko od toga da nam teče med i mleko. Moramo stalno da se borimo. Svestan sam da ne mogu svi da budu zadovoljni odnosno da ima i večito nezadovoljnih. Potezi koje vučemo zaista daju pre svega dugoročne rezultate. Dovoljno je videti koliko smo imali atletičara 2009, a koliko danas, ovaj naš sport je eksplodirao.

Sumirao je Jevrosimović najznačajnije momente od kako je prvi čovek Saveza.

– Organizacija velikih takmičenja jedan je od momenata. Reč je o Evropskom prvenstvu u krosu 2013. godine, Evropskom prvenstvu u dvorani 2017. i Svetskom prvenstvu pod krovom 2022. i sada Svetskog šampionata u krosu, koje će biti krajem marta. Dobili smo priznanja iz celog sveta. Posebno sam ponosan na ta priznanja. Imamo veliki kredibilitet na svim meridijanima. Ponosni smo što ćemo da dobijemo Nacionalni atletski stadion, koji će biti poprište borbi na prvenstvu Evrope 2028. S tim stadionom možemo da se kandidujemo za jedno od najvećih sportskih takmičenja, Prvenstvo sveta u atletici na otvorenim borilištima. Ponosan sam na medalje, koje su naši atletičari osvojili, a koje ste naveli u jednom od prethodnih pitanja – više seniorskih, najvažnijih, u poslednjih 15 godina nego svih prethodnih decenija.

Atletska dvorana i ciljevi

Apsurd je da Beograd s najvećim brojem klubova nema atletski stadion. Postoje nedoumice da li će biti izgrađen Nacionalni stadion u okviru projekta Ekspo 2027. Hoće li ga biti?

– Jeste, apsurd je da Beograd nema nijedan akreditovani atletski stadion. Na početku mog mandata jedino je glavni grad imao dva stadiona za atletiku. Danas ni Crvena zvezda ni Partizan nemaju interesa da pod svojim krovom drže atletiku. Rešenje svega će biti Nacionalni stadion, koji se bude izgradio. Planiramo plan objekata – rekonstrukciju atletske staze na Vojnoj akademiji. Policija će da napravi u Makišu atletsku stazu. Biće omogućeno beogradskim i svim ostalim atletičarima da treniraju na tim objektima.

Kada je reč o glavnim ciljevima SAS-a u narednom četvorogodišnjem periodu, prvi čovek srpske atletika izdvaja:

– Glavni cilj biće nam Olimpijske igre u Parizu i one naredne u Los Anđelesu. Imamo rekordan broj kandidata za osvajanje medalja. Takođe nam je cilj razvoj infrastrukture, stadion na kome će biti održavana takmičenja od nacionalnog nivoa do najvećih međunarodnih. Bitno je veoma da se što više razvije znanje trenera. Moramo da pojačamo finansijsku situaciju klubova. Nećemo zapustiti ni obučavanje atletskih radnika za mnoge profile.

Video: Jevrosimović za Telegraf: Sve radim da vratim svoj dug atletici, njoj dugujem ovo kakav sam sada

Zahvalnost predsedniku

Jevrosimović je istakao pomoć i podršku koju ima od predsednika Aleksandra Vučića.

- Moram da se zahvalim predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, kao i vladi Republike Srbije koji su prepoznali značaj ulaganja u atletiku kao bazični sport. Sve što smo zatražili - dobili smo. To treba javno pohvaliti. Ja sam na čelu Srpskog atletskog saveza, imali smo dosta napada sa strane - zašto se atletika razvija, zašto je uspešna, zašto dobija sredstva? Ja nisam predsednik drugog saveza već ovog i činim da moj sport dobije što više i bude što uspešniji.

Dobar tim na prvom mestu

Od 2008. godine prvi operativac saveza je Slobodan Branković, najpre kao generalni sekretar, a potom i direktor.

- Ono što važi u biznisu, važi i u sportskom menadžmentu. Ne dobija jedan čovek utakmicu, već tim. Bilo mi je važno da okupim zaista dobar tim i zahvaljujući Slobodanu Brankoviću, koji je fenomenalni sportski radnik, ceo svoj život je uložio u naš sport. Nije slučajno što je izabran u vladu Evropske atletike i postao predsednik Balkanske. Naš sport zaslužuje operativca kakav je Slobodan Branković. Mogu da kažem da uspeh ne bi bio toliki da nije njega.

(Telegraf.rs)

Video: Veselin Jevrosimović: Budućnost srpske atletike je svetla, popularizovali smo je i vratili narodu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA