Vreme čitanja: oko 2 min.

Obišli smo raskošnu arenu u Glazgovu od 140 miliona evra: Deo posvećen olimpijskoj legendi koja boluje od raka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je sportski centar najvećeg grada Škotske

  • 0

Veliko atletsko takmičenje ne postoji bez izuzetne infrastrukture koja prati organizaciju takvog događaja, pa nije ni čudo zbog čega je i Svetska atletika odabrala Glazgov za mesto održavanja devetnaestog izdanja Svetskog dvoranskog prvenstva.

Nakon Evropskog dvoranskog šampionata 2019, i nešto ranije Igara Komonvelta 2014. godine, ponovo je "Emirejts Arena" mesto na kom će se nadmetati atletske zvezde. Ovog puta na svetskom nivou...

Arena koja nosi originalan naziv upravo po međunarodnoj zajednici zemalja koje su nekada pripadale Britaniji kao kolonije, ili su i dalje prekomorske teritorije (Komonvelt) iz sponzorskih razloga je preimenovana u "Emirejts" i predstavlja srž velikih dvoranskih dešavanja u gradu.

Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici Glazgov 2024 Foto: Marko Jovanović

Izgradnja je započeta 2009. godine i završena u oktobru 2012. kada je i zvanično otvoren čitav kompleks, koji se ustvari sastoji od dve velike sale različitih namena.

Osim dela koji uglavnom služi za košarkaške, teniske, atletske događaje i koncerte, druga sala je ustvari velodrom i nazvana je po biciklističkoj legendi Krisu Hoju, inače rođenom u glavnom gradu Škotske Edinburgu.

Šestostruki olimpijski šampion i osvajač čak sedam medalja sa najveće svetske smotre sporta, kao i neko ko je jedanaest puta bio svetski prvak sa pravom ima "dom" koji će ga zauvek ovekovečiti. Njemu je nedavno dijagnostifikovan kancer i trenutno vodi najvažniju životnu bitku.

"Emirejts Arena" ima 6500 sedećih mesta, ali kapacitet varira u zavisnosti od događaja, dok "Ser Kris Hoj velodrom" varira takođe od 2500 do 4500 sedećih mesta.

Čitav kompleks koštao je Škote oko 140.000.000 evra i s obzirom na veličinu i način na koji se koristi može se reći da je verovatno već nakon dvanaest godina postojanja uspela da vrati dobar deo uloženog novca.

Za potrebe Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici velodrom je pretvoren u medijski i foto centar, dok se u hali vodi računa da sve protekne u najboljem mogućem redu, u šta smo se i sami uverili.

Poseban deo za govornike, dodelu medalja koja će se odvijati na početku i kraju večernjeg programa tokom sva tri dana od prvog do trećeg marta, poseban deo izdvojen za zagrevanje, samo su neki od elemenata koje smo zatekli.

Nema sumnje da nas očekuje spektakl u kom će učestvovati četvoro naših atletičara, nadamo se sa velikim uspehom i po kojom medaljom oko vrata.

(Telegraf.rs)

Video: "Tek je početak sezone, nije mogla bolje krenuti": Topić za Telegraf posle obaranja državnog rekorda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA