Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto su baš oni junaci Svetskog prvenstva? Kada pogledate ove snimke sve će vam biti jasno!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dominacija na 400 metara...

  • 0
Femke Bol i Aleksander Dum , Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici Glazgov 2024 Foto-kolaž: Marko Jovanović

Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici u Glazgovu okončano je u nedelju, ukupno 78 medalja je dodeljeno najuspešnijim sportistima iz 26 disciplina računajući žensku i mušku kategoriju. Pa ipak, samo dvoje njih se okitilo zlatnim medaljama u dva navrata. Oboje dolaze iz zemalja Beneluksa.

Prvo ime ste možda očekivali i pre samog početka takmičenja. Femke Bol je svoju dominaciju na 400 metara posle Budimpešte prenela i na Glazgov i dvoranu i tako ispravila sve ono što je propustila da uradi u Beogradu 2022. godine kada je uzela dva srebra.

Nekako je lagano izgledalo i finale trke na 400 metara, ali i štafetno nadmetanje iz njenog ugla. Kao da je u pitanju samo odrađivanje posla...

U pojedinačnoj kategoriji je sa vremenom 49.17 sekundi srušila i svetski rekord koji je samo petnaestak dana postavila i iza sebe postavila još jednu Holanđanku Lieke Klaver za skoro sekund (59.16) kao i Aleksis Holms iz Sjedinjenih Američkih Država (50.24).

Ni u štafeti nije bilo većih poteškoća, mada je ovog puta imala obilatu pomoć svojih koleginica počevši od pomenute Klaver, do Katelajn Piters i Lizan De Vite.

Iza su ostale Amerikanke i Velika Britanija, što se dogodilo i u muškoj kategoriji prvoj zemlji.

Aleksander Dum je u Glazgov doputovao sa epitetom nekog ko je uvek tu kada Belgiji treba doneti medalju u štafeti, ali kada je zavisio sam od sebe to se nije dobro završavalo.

Šta mu se to desilo u Škotskoj nećemo tačno znati, međutim ne možemo izbeći priču o njegovom herojstvu.

Karsten Varholm je osetio to na svojoj koži na 400 metara, bio prvi favorit, vodio do samog kraja i na kraju za dlaku izgubio. Sve zbog upornosti i tempa rivala.

Dum je neizvesnu trku završio sa vremenom 45.25 i oborio nacionalni rekord, Norvežanin je bio za devet stotinki sporiji, dok je Rašin Mekdonald sa Jamajke trčao 45.65.

Narednog dana došao je obračun sa Amerikancima za koje su trčali Džakori Paterson, Metju Boling, Noa Lajls i Kristofer Bejli. I imali su vođstvo prva trojica u duelu sa Žonatanom Sakurom, Dilanom Borleom i Kristijanom Iguaselom, međutim magija se ponovila.

Opet nam je završnica priredila turbo i Belgija je odbranila titulu osvojenu u glavnom gradu Srbije.

Femke Bol i Aleksander Dum zato nose epitete junaka Svetskog dvoranskog prvenstva u Glazgovu, koje se očekivano završilo dominacijom SAD-a sa osvojenih 20 medalja, od čega šest zlatnih. Zanimljivo je da samo još Belgija ima tri najsajnija odličja, pošto je Nor Vidts slavila u petoboju.

(Telegraf.rs)

Video: Obišli smo velelepnu arenu u Glazgovu: Koštala 140 miliona, deo posvećen legendi koja boluje od raka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA