≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Angelina Topić i Milica Gardašević razlog za ponos Srbije: Šta su to naši atletičari uradili u Glazgovu?

Vreme čitanja: oko 5 min.

Elzan Bibić i Milica Emini ostavili dobar utisak, razloga za optimizam svakako da ima

  • 1
Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici Glazgov 2024 Angelina Topić, Milica Gardašević , Elzan Bibić i Milica Emini Foto-kolaž: Marko Jovanović

Svetsko dvoransko prvenstvo u Glazgovu je završeno prethodnog vikenda, utisci se polako sležu pred naredne izazove koje atletičare očekuje na otvorenom već od aprila meseca, a i mi polako možemo da rezimiramo šta smo videli od naših sportista.

Ukupno četvoro predstavnika imala je Srbija u Škotskoj, nije bilo prve zvezde Ivane Španović, međutim dobre rezultate ostvarile su njena koleginica u skoku udalj Milica Gardašević i naravno Angelina Topić u skoku uvis. Najbolje u njihovim seniorskim karijerama.

Ne treba zaboraviti ni nastupe Elzana Bibića i Milice Emini, koje ćemo relativno brzo gledati i u Rimu (najverovatnije) pa sa optimizmom možemo dočekati sve ono što tek sledi tokom 2024. kada je u pitanju "kraljica sportova".

Angelina Topić

Sa epitetom članice naše "delegacije" koji ima najveće šanse da upiše najbolji rezultat na turniru doputovala ja Angelina Topić i ona je to i ispunila. Nije možda u pitanju medalja, ali jeste najveći uspeh u konkurenciji najboljih na svetu.

Atletičarka koja još uvek ima 18 godina je zauzela peto mesto u finalu skoka udalj i zaista je nedostajalo malo sreće kako bi se oko vrata našla i medalja. Čudan položaj mesta na kom se skakalo u "Emirejts Areni" terao je takmičarke da jako često čekaju kraj trka koje su se održavale na stazi kako bi uopšte mogle da skaču, što je posebno štetilo onima sa dužim zaletom, poput Topićeve.

Preskočila je Angelina iz trećeg pokušaja 1.92, potom nakon prvog neuspeha na 1.95 odmah napala i 1.97 i ipak nije uspela da se domogne top tri, pa je Lia Apostolovski iz Slovenije skočila 1.95 za treće mesto.

Računajući i sedmo mesto u Budimpešti na otvorenom proletos dokazala je da već sada ima i umeća i snage da se nadmeće sa kremom svetskog skoka uvis, dok je u juniorskoj konkurenciji pokorila Evropu prošle sezone i to planira sada da učini i na planetarnom nivou.

Topićevu ćemo tokom 2024. gledati verovatno na brojnim mitinzima, ali najvažnija takmičenja biće Evropsko prvenstvo u Rimu u junu, Olimpijske igre tokom leta i Svetsko prvenstvo za juniore u Limi krajem avgusta meseca, gde će tražiti najviši plasman posle bronze u Kaliju 2022. i šestog mesta u Najrobiju 2021.

Napomenućemo i da je ona od početka godine već uspela da obori jedan nacionalni rekord, upravo u dvorani na mitingu u Slovačkoj sa rezultatom 1.97 metara.

Milica Gardašević

Zanimljivo je to što je ona bila najiskusniji član našeg tima u Glazgovu sa samo 25 godina i u neku ruku možemo reći da je ona upravo predvodnik novije generacije atletičara u i atletičarki u našoj zemlji. Najveće dostignuće u seniorskoj karijeri ostvarila je i ona zauzevši šesto mesto u skoku udalj.

Ne baš uverljiva prva tri skoka donela su olakšanje tek posle poslednjeg pokušaja i rezultata od 6.56, a kada je u četvrtoj seriji došla do najboljeg rezultata u sezoni od 6.74 i u tom momentu četvrtog mesta, nade za medalju su se ozbiljno podgrejale.

Nisu ipak rivalke posustajale i čak tri su uspele da je preteknu već u narednom krugu, međutim na kraju je i pozicija koju je zauzela bila dovoljna za zadovoljstvo. Nakon 18. mesta u Budimpešti prošle godine i devetog u Beogradu pre dve ne može se zaključiti ništa drugo nego da je napredak primetan.

Zlatna liga koju je osvojila neposredno pred Svetsko dvoransko prvenstvo evidentno je bila i vetar u leđa, pa će predstojeće Evropsko prvenstvo, ali i Olimpijske igre biti dodatna prilika za nju da pomeri lične granice, a možda dođe i do medalje.

Gardaševićeva bi u slučaju obaranja ličnog rekorda (6.91) skoro sigurno došla do medalje makar na šampionatu Starog kontinenta, što će verovatno biti i jedan od ciljeva.

Elzan Bibić

Atletičar iz Novog Pazara je na takmičenje došao bez prevelikih očekivanja, sa željom da da sve od sebe i uprkos povredi se domogne finala. I on je zaista učinio to, ostvario osmo najbolje vreme kvalifikacijama u trci na 1500 metara (3:39.98) ali to ipak nije dovoljno.

Nije imao sreće srpski atletičar, našao se u najjačoj grupi, a pošto su iz svake dalje išla po najbolja tri takmičara i osmo mesto od 29 ljudi ukupno, za njega nije bilo dovoljno. To bi ga kasnije čak stavilo i među devet u finalu, ali šta je tu je.

Bibića očekuje dosta naporan period, možda i naporniji u odnosu na većinu kolega, pošto za njega nema pauze jer će 30. marta učestvovati u štafeti na Svetskom prvenstvu u krosu koje se održava u Beogradu, a zatim sledi i već pomenuto Evropsko prvenstvo. Naravno, želja je i dalje norma za Olimpijske igre.

Nosilac nekoliko nacionalnih rekorda je u ovoj godini postao prvak Balkana u trci na 3000 metara i nadamo se da je to samo jedno od dostignuća koja će ostvariti u 2024.

Milica Emini

Na papiru najmanje poznato ime našeg tima u Škotskoj je sve samo ne nepoznata "faca" na sprint distancama. Za sada uglavnom uspesima krasi domaće okvire, ali je i redovna učesnica na mitinzima širom Evrope, pa je ovo SP došlo kao kruna dosadašnjeg rada.

Samo desetak dana pre Glazgova, u Berlinu je istrčala svoj rekord u trci na 60 metara sa preponama, međutim i nju je zadesila slična sudbina kao Elzana i dan pred put je doživela povredu.

Nije se predavala i istrčala je sasvim korektnu trku i sa vremenom 8.31 bila poslednja u skupini, ali je u generalnom plasmanu bila daleko iznad mesta koje su joj prognozirali.

Evropsko prvenstvo će biti njen prvi naredni veći izazov, a prema sopstvenim rečima ni Olimpijske igre nisu toliko daleko, ali bi za njih morala još malo da pomeri granicu. Naravno, misli se na disciplinu 100 metara prepone, u kojoj je prošlog leta dva puta obarala nacionalni rekord.

(Telegraf.rs)

Video: Angelina Topić posle osvajanja petog mesta: "Što se kaže rušila sam čarapom, ali polako se penjemo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    5. mart 2024 | 21:36

    O cemu vi pricate, ponos, uspeh, dizanje u nebesa a ni jedna medalja. Kao i u fudbalu, izgubimo a vracaju se ponosno kuci. Strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA