≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

SP u krosu: Kiplimo i Čebet osvojili seniorsko zlato, Srbija oborila državni rekord, fenomenalna trka Bibića

Vreme čitanja: oko 5 min.

Beograd je ponovo bio centar sveta u atletici

  • 0
Svetsko prvenstvo u krosu Foto: Nikola Tomić

Intoniranjem himne Srbije "Bože pravde", kao i govorom prvog čoveka Svetske atletike, Sebastijana Koua, zvanično je otvoreno Svetsko prvenstvo u krosu, koje je održano u Parku prijateljstva u Beogradu.

Titule prvaka sveta u seniorskoj konkurenciji osvojili su Džejkob Kiplimo iz Ugande u muškoj, kao i Beatris Čebet iz Kenije u ženskoj konkurenciji.

Svetsko prvenstvo u krosu zvanično je otvorio Ministar sporta, Zoran Gajić, koji je pohvalio organizaciju saveza i podržao “promociju” sporta kao najboljeg i najzdravijeg pristupa za današnju omladinu.

Što se tiče Srbije, Selektor reprezentacije Srbije Edin Zuković uputio je poziv za 13 naših takmičara, a to su Aldin Ćatović, Sergej Kostić, Veljko Vasiljević, Kabir Ziljkić, Saima Murić, Mejra Mehmedović, Natalija Grujić, Lenka Nikolić i Jana Rajić (juniori), kao i Elzan Bibić, Nikola Raičević, Teodora Simović i Milica Tomašević, koji će nas predstavljati u štefeti 4 x 2.000 metara.

Naša reprezentacija imala je predstavnika u štafeti, gde je odlično trčao Elzan Bibić, za vreme čije deonice je Srbija bila na trećem mestu, ali je na kraju završila na 10. poziciji, sa vremenom 24.31, što je rezultat novog državnog rekorda!

Od ostalih takmičara najbolja je bila Saima Murić na 34. mestu u konkurenciji juniorki.

Tok takmičenja:

14.08 - Svetski rekorder u polumaratonu Džejkob Kiplimo osvojio je zlatnu medalju u kategoriji muškaraca sa vremenom 28:09. Iza atletičara iz Ugande na podijumu su završili i Berihu Aregavi iz Etiopije (28:12) i Benson Kiplangat iz Kenije (28:14).

13.27 - Prvih pet mesta u ženskoj seniorskoj konkurenciji osvojile su Kenijke! Svetska rekorderka Agnes Engetič zauzela je tek peto mesto! Beatris Čebet je osvojila zlatnu medalju rezultatom 31:05, druga je bila Lilijan Rengeruk sa 31:08, dok je treću poziciju zauzela Margaret Kipkembo sa 31:09.

12.56 - U ostatku programa pratimo ono glavno, seniorske trke na 10 kilometara. Nažalost nema naših takmičara, ali gledamo najveće zvezde svetske atletike.

12.50 - Sa vremenom 24:31 Elzan Bibić, Milica Tomašević, Nikola Raičević i Teodora Simović oborili su državni rekord. Bravo!

12.40 - Kenija u sastavu Rejnold Kipkorir Čeruijot, Virdžinija Njambura, Kijumbe Munguti, Puriti Čepkirui postala je svetski šampion sa vremenom 22:15. Srebro je pripalo Etiopiji, bronza Velikoj Britaniji. Srbija je zauzela deseto mesto u ukupnom plasmanu.

12.28 - Nakon drugog kruga i nastupa Milice Tomašević Srbija je pala na deseto mesto.

12.20 - Fenomenalna trka Elzana Bibića, među prva tri takmičara je nakon prvog preseka štafete!

12:15 - Mešovitu štafetu 4x2 kilometra u srpskom timu čine Elzan Bibić, Milica Tomašević, Nikola Raičević i Teodora Simović. Očekuje nas start.

12.08 - Najbolji srpski junior Aldin Ćatović zauzeo je 50. poziciju sa rezultatom 25:37. Sergej Kostić je bio 77, Veljko Vasiljević 84, dok je Kabir Ziljkić zauzeo 88. mesto.

12.00 - Samjuel Kibati iz Kenije je u poslednjem krugu izbio na prvo mesto i pobedio u konkurenciji juniora sa vremenom 22:40. Mezgebu Sime iz Etiopije je bio drugi sa zaostatkom od sekunde, dok je Kenijac Metju Kipkoeč Kipruto ispustio vodeće mesto i na kraju osvojio bronzu sa rezultatom 22:46.

11:46 - U toku je muška juniorska trka na 8 kilometara. Srbiju predstavljaju Aldin Ćatović, Sergej Kostić, Veljko Vasiljević i Kabir Ziljkić.

11.33 - Od svih evropskih takmičarki Saima Murić je zauzela ukupno sjajno osmo mesto. Natalija Grujić je bila 66. sa vremenom 23:37, Lenka Nikolić 75. sa rezultatom (24:25), dok takmičenje nisu završile Mejra Mehmedović i Jana Rajić.

11.25 - Šokantna pobednica ženske trke do 20 godina je 15-godišnja Marta Alemajo iz Etiopije sa vremenom 19:28. Drugo mesto zauzela je takođe Etiopljanka Asaječ Ajičev sa vremenom 19:32, dok je treće mesto zauzela njihova zemljakinja Robe Dida sa rezultatom 19:38. Najbolja srpska takmičarka Saima Murić zauzela je 34. mesto sa vremenom 21:48.

11.00 - Počinje trka za juniorke na 6 kilometara. Na startnoj liniji pratićemo pet naših mladih nada. Saima Murić, Mejra Mehmedović, Natalija Grujić, Lenka Nikolić i Jana Rajić boriće se za podvig i za što bolji plasman.

10.30 - Sebastijan Kou je zahvalio čelnicima srpske atletike, kao i Beogradu i vlasti u Srbiji na podršci prilikom organizacije ovog događaja.

Svetsko prvenstvo u krosu, Otvaranje Foto: Nikola Tomić

- Zadovoljstvo je biti ovde na 45. izdanju Svetskog prvenstva u krosu. Kao predsednik Svetske atletike, čast mi je da pozdravim sve učesnike, zvaničnike i gledaoce na ovom prestižnom događaju. Trčanje u krosu ima posebno mesto unutar atletike, služi kao ključni put za izdržljive atlete, kako juniore tako i seniore, da pokažu svoj talenat i izgrade karijeru. Danas smo privilegovani da svedočimo nekim od najtalentovanijih svetskih atletičara kako se takmiče za slavu ne samo na ovom prvenstvu, već i za poželjna mesta na nadolazećim Olimpijskim igrama u Parizu i drugim prvenstvima tokom godine.

- Iskreno zahvaljujem gradu Beogradu, Srpskoj atletskoj federaciji i političkom rukovodstvu Srbije na njihovoj nepokolebljivoj podršci u organizaciji ovog događaja. Pre samo dve godine doživeli smo neverovatno Svetsko prvenstvo u dvorani ovde, i sada zajedno započinjemo još jedno izuzetno putovanje.

- Posebnu zahvalnost dugujemo Organizacionom odboru i Srpskoj federaciji na njihovoj predanosti i radu u osiguravanju uspeha ovog prvenstva. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez podrške naših dobavljača i partnera u Svetskoj atletici, čiji su doprinosi neprocenjivi. Svim atletičarima želim najbolje na ovom svečanom događaju. Neka vas inspirišu i očaraju svojim izuzetnim nastupima. Hajde da se svi zajedno okupimo da proslavimo duh atletike i svedočimo trijumfu ljudskog napora. Hvala vam, i neka igre počnu - poručio je Sebastijan Kou.

Okupljenima se obratio i Slobodan Branković, predsednik Organizacionog odbora za Svetsko prvenstvo u krosu.

Svetsko prvenstvo u krosu, Otvaranje Foto: Nikola Tomić

- Čast mi je i zadovoljstvo što stojim ovde pred vama, jer sam ponosan na svoj tim koji je u najkraćem mogućem roku ikada, za samo šest meseci uspeo da organizuje SP u krosu. Posao nije bio lak, ali ova numera koja je prethodila mom govoru, "Nemoguća misija", odabrana je upravo s razlogom, jer je moj tim uradio baš to. Nemoguće je postalo moguće, ja sam ponosan i zahvalio bih se onima koji su zaslužni za ovaj poduhvat. Pre svih, zahvalio bih se predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Republike Srbije, Gradu Beogradu koji nam je dao na raspolaganje sve svoje službe, sponzorima, svim mojim menadžerima i njihovim saradnicima, i naravno volonterima. Takmičarima želim dobre rezultate, a svima ostalima da uživaju u ovom prelepom parku koji je tesan - poručio je Branković.

Satnica takmičenja:

11.00 - Žene (U20) - 6 km

11.35 - Muškarci (U20) - 8 km

12.15 - Štafeta miks - 4 x 2 km

12.45 - Žene (seniori) - 10 km

13.30 - Muškarci (seniori) - 10 km

(Telegraf.rs)

Video: Jevrosimović: Srpska atletika je pokazala da najbolje organizuje svetska takmičenja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA