≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nacionalna šampionka suspendovana zbog dopinga nakon jedine pobede u karijeri

S. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Imala je pozitivan nalaz nakon maratona u Viljnusu

  • 1
Maraton Foto: TLF Design / Alamy / Profimedia

Svega nekoliko dana nakon prethodnih suspenzija, Atletska unija za integritet objavila je da je na 21 mesec "odstranila" Vilmante Stašauskaite iz Litvanije zbog dopinga!

Kako se navodi u odluci, pozitivan nalaz na meldonijum nakon maratona u Viljnusu desetog septembra prošle godine bio je dovoljan kako bi ona bila suspendovana. Interesantno, ona je upravo tada upisala svoju prvu pobedu ikada na maratonu.

Stašauskaite je sa vremenom 2:47.33 postavila i nacionalni rekord, međutim supstanca koja je pronađena u njenom organizmu je zabranjena od strane Svetske antidoping agencije. U pitanju je lek koji se proizvodi u Letoniji i on utiče na bolji performans sportista.

Saga sa Litvankom traje još od novembra prošle godine i jako je zanimljivo da ona nije profesionalna sportistkinja. Ona je čak i priznala da je uzimala lek i istakla je da nije uradila ništa loše.

- Ja sam amaterski trkač, vežbam nezavisno prema poslatom planu trčanja, na određenoj udaljenosti. Nikada nisam bila uključena u liste antidopinga, nisam morala reći šta uzimam, koje vitamine kupujem, koje lekove koristim ili koje mi je propisano. Nisam morala reći gde sam, šta radim i stavljati sebe na liste. Nikada me nisu upoznali sa pravilima korišćenja ili nekorišćenja, nikada nisam videla liste dozvoljenih ili zabranjenih supstanci, nisam stavljala svoj potpis nigde gde znam šta je, koje supstance su dozvoljene i kako i tako dalje. Nikada nisam konsultovao nikoga oko suplemenata, samostalno sam čitala na internetu šta telo treba, kupovala sam suplemente i vitamine za sebe na internetu - rekla je krajem prošle godine i dodala:

- Nisam upozorena niti obaveštena o bilo kakvim pravilima. Mildronat sam kupila u običnoj apoteci, kao i obično, lek bez recepta i bez pitanja osoblja, često se propisuje starijim osobama, ili tokom pandemije običnom građaninu. I nisam mislila da bi mi na bilo koji način mogao naškoditi kao sportisti ili mi pomoći u trčanju. Nisam znala i nije me bilo briga da je uključen u listu zabranjenih supstanci - istakla je Litvanka, koja tvrdi da ništa nije znala do nalaza:

- Saznala sam za to tek nakon što sam dobio pozitivne rezultate dopinga, do tada nisam mislila da činim prekršaj i da mogu biti kažnjena zbog toga. Sada shvatam da sam prekršila pravilo i razumem svoju grešku. Spremna sam da prihvatim sve sankcije i restrikcije koje su mi nametnute. S obzirom na to da je pronađena mala količina i priznajem svoju krivicu, što sam učinila iz naivnosti i neznanja. Neće biti više komentara od mene. Laku noć, dragi moji - rekla je Vilmante Stašauskaite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    25. april 2024 | 19:33

    Kako se uvek nadju nedozvoljene supstance samo kod sportista istocnih zemalja,ili bivsih Sovjetskih republika,nikad kod Evropljana,ili ne daj Boze,Amerikanaca?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA