≫ 

Srbija se oprostila od Australijan opena: Kecmanović dao sve, Monfis prošao u četvrtfinale

Miomir se zaista dobro borio i video se napredak, ali...

  • 44
Kecmanović i Monfis u borbi za četvrtfinale Australijan open

Foto: Tanjug/AP

Miomir Kecmanović, pored sjajne igre i velikog otpora, nije uspeo da poboljša svoj lični i plasira se u četvrtfinale Australijan opena pošto je u sa 7:5, 7:6(4), 6:3 poražen od Gaela Monfisa, te je Srbija ostala bez predstavnika u Melburnu u seniorskoj konkurenciji.

Jeste završen meč u tri seta, ali Kecmanović je pružio jednu dobru partiju. Videlo se da je to igrač dosta stabilniji i konstantniji u igri od onog iz prošle godine.

Napredak je evidentan, ali agresivnost Monfisa je ovoga puta dala rezultat.

Francuz je ovom pobedom ostavio Srbiju bez predstavnika u seniorskoj konkurenciji, jer nemamo više niti tenisera niti teniserki u singl i dubl konkurenciji.

Miša je bio taj koji je nosio baklju osim Novaka Đokovića sa kojim je trebalo da igra u prvom kolu, ali nije zbog dobro poznatih razloga i deportacije najboljeg igrača sveta.

Iskoristio je to Miomir, lepo prošao tri kola, ali ovde nije mogao da izgura do kraja. Falilo je to malo u završnicama setova.

Meč je trajao dva sata i 37 minuta, a Kecmanović je u svakom setu bio konkurentan, pogotovo u drugom gde je bio i u prilici da dođe do poravnanja i promeni tok meča.

 

U prvom setu je spasao tri vezane brejk lopte u 10. gemu, krenuo ka taj-brejku, ali je zastao na poslednjem koraku pošto je Francuz uspeo da prelomi u 12. gemu i povede sa 1:0.

U drugom setu smo već videli taj-brejk i Miomira na 4:2 uz mini brejk, ali od tog momenta je krenulo nizbrdo. Monfis je udarao iz sve snage, osvojio pet poena u nizu i prišao na korak od pobede.

Da je Miomir izdržao i da je uspeo da uvede priču u četvrti set, verovatno bi slika bila drugačija, jer je Gael počeo da taktizira, da skraćuje poene, da se često drži za kolena, ali je napravio prevagu u pravom momentu, te je servisima priveo čitavu priču kraju.

Kecmanović je prikazao hrabru igru i sigurno da ćemo videti još dosta od njega ove sezone, a Monfis će nastaviti put protiv pobednika meča Pabla Karenja Buste i Matea Beretinija.

TOK MEČA

 

III SET

3:6 - KRAJ...

3:5 - Francuz je sada već na 17 asova. Skraćuje namerno poene, vidno je umoran i bilo bi jako zanimljivo videti nastavak ove borbe ukoliko uspe Miomir da se izvuče iz ove muke. Serviraće za ostanak u meču.

3:4 - BREJK ZA MONFISA... Neverovatno. Izvukao je snage Gael da udari taj forhend koji mu je doneo možda i ključnu prednost. Već tri-četiri gema jedva dolazi do vazduha, hvata se za kolena, ali uspeva da iznese pritisak. Sada je na pragu pobede.

3:3 - Čak 47 vinera u ovom momentu ima Monfis. Četiri neiznuđene greške manje, ali ta agresivnost ne popušta.

3:2 - Videli smo djus, ali snaga ne izdaje srpskog predstavnika. Francuz voli da diktira tempo, raspali pa šta bude. Brojke vinera i neiznuđenih grešaka su na veoma visokom nivou.

2:2 - Velika šteta. Miša je imao dve brejk lopte, ali sve su poništene servis vinerima i asovima Monfisa.

2:1 - Još jedan siguran gem Kecmanovića, ovoga puta sa nulom. Ništa se ne može zameriti Miomiru.

1:1 - Francuski teniser je u onom svom prepoznatljivom ritmu. Uhvatio je zalet i teško će biti zaustaviti ga u ovim momentima.

1:0 - Ogromna misija je pred Srbinom. Trebalo bi rasterećno da uđe u nastavak meča i da pokaže još šta ume, a pokazao je dosta.

II SET

 

6:7 - SET ZA MONFISA... Dao je Kecmanović sve od sebe. Zaista jeste i imao je 4:2 u taj-brejku, ali onda je Francuz počeo da igra kao na najjačim baterijama. Povezao je pet poena, rasplamsao publiku i u delirijumu stigao do ogromne prednosti od dva seta. Videćemo šta Miša može u nastavku.

6:6 - Preživeo je Miomir. Preživeo je strašan pritisak i dve set lopte protivnika koji ga je stavljao pred svršen čin, ali ovaj Miša ima atom više. Publika se totalno uključila. Idemo u taj-brejk.

Kecmanović se nosi sa Monfisom u osmini finala Australijan opena

Foto: Tanjug/AP

5:6 - Mučenje je veliko, ali Francuz je neko ko, kada igra, onda zaista dobro igra. Pokušava da izvrši pritisak i dobije još jedan težak set.

5:5 - Sa nulom. Koliko je ovo bilo moćno od strane Kecmanovića. Zaista se kod njega vidi jedna pozitivna promena u odnosu na prošlu godinu.

4:5 - Pojačava servis Monfis. Svestan je verovatno i Srbin da neće imati mnogo prilike pri prvom udarcu protivnika, stekao je prednost, ali sada je neizvesno i moraće da servira za ostanak u setu.

4:4- BREJK ZA MONFISA... Ništa nije slušalo Miomira u ovom gemu, tako da je dopustio dve brejk lopte protivniku koji je jedva čekao drugi servis da pojača tempo. To se i desilo, tako da smo ponovo u egalu drugog seta.

4:3 - Kao što je i rečeno, Miša je okrenut odbrani ranije stečenog brejka i ne interesuje ga mnogo da juri bombe iz servisa protivnika.

4:2 - Lak gem za Kecmanovića. Možda Monfis jače udara, ali Srbin to čini dosta preciznije i sa nulom pravi korak napred.

3:2 - Možda se Miša previše brzo orijentisao na svoje servise. Nije se mnogo trudio u ovom gemu i izgubio ga je bez osvojenog poena. Prednost je tu, ali mora da se sačuva do kraja seta.

3:1 - Koliko bitna potvrda. Bilo je opasno, želeo je Francuz da se vrati odmah, ali nije uspeo do brejk lopte. Drugi servis i razmena koja je završena greškom protivnika.

2:1 - BREEEEEJK KECMANOVIĆ! Kakvu defanzivu i kakvu forhend paralelu smo videli od našeg tenisera za 30:30. Usledila je greška Monfisa, a onda i skraćena loptica na koju je Miša stigao i plasirao je nebranjeni deo polja za vođstvo. Ovo se tražilo.

1:1 - Ne dozvoljava Miša da mu se stvari otmu skroz kontroli. Imao je Monfis brejk loptu, ali forsiranje forhend dijagonale je uspelo. Imamo izjednačenje.

0:1 - Velika šteta. Imao je Kecmanović šansu, pogađao je sjajno uglove i jednom forhend paralelom stigao do 40:40. U sledećem poenu je bio agresivan, imao poziciju, ali je loptica bila amortizovana od strane mreže i Monfis je uspeo kvalitetno da reaguje. Vođstvo za Francuza u drugom setu.

I SET

Kecmanović i Monfis u borbi za četvrtfinale Australijan open

Foto: Tanjug/AP

5:7 - SET ZA MONFISA... Učinilo se posle manjeg pada da Kecmanović ima situaciju pod kontrolom, ali jedan pasing udarac Monfisa je doveo do 40:40. Ključna dupla servis greška lansirala je Francuza do velikog rasterećenja. Videćemo kako će odreagovati srpski teniser.

5:6 - Imamo pravu dramu u Melburnu. Kecmanović je sada imao tri prilike za brejk, ali tuče Monfis kada je neophodno. Već 15 vinera i 14 neisnuđenih grešaka za Francuza, ali uspeva da se spase nervoze i minusa.

5:5 - Koliko je ovo bilo gusto! Miomir je spasao tri brejk i set lopte! Sve tri je otklonio tako što je dobro odservirao. Ovde se vidi koliko je Mića napredovao na psihološkom planu.

4:5 - Jedna dupla servis greška i nekoliko silovitih naleta i vinera. Moraće Srbin da servira za ostanak u setu.

4:4 - Francuz neverovatno menja ritam. Moćni forhend očas posla iz sporog poena sve pretvori u jurnjavu. Za sada, Kecmanović pokušava da igra tu igru - nešto mu teže ide (40:40), ali rezultat na semaforu je jednak.

3:4 - Bilo je prostora. Ponovo je popustio Monfis pri prvom udarcu i ponovo prizvao dramu u svom gemu. Ipak, sa 40:40, Mića ne uspeva da učini nešto više. Još uvek nema brejkova.

3:3 - Oprez je Kecmanoviću doneo jedan lak gem. Iako je pasing udarac Monfisu dao 0:15, servis našeg predstavnika ga je odagnao od ideje u nešto više.

2:3 - Jako udara Gael iz forhenda i servisa. Ovoga puta Kecmanović nije bio ni blizu eventualnog brejka. Šest asova Francuza.

2:2 - Skuplja Monfis neiznuđene greške, a Srbin je mogao sebi da zakomplikuje život sebi jednom duplom (15:30) koja ga jeste koštala živaca (40:40), ali ne i izgubljenog servisa.

1:2 - Za sada, Miomir je taj koji je bolji u razmenama, a to mu je pomoglo da dođe do 30:30 i zapreti protivniku. Ipak, Francuz sa dva asa vraća prednost na svoju stranu.

1:1 - Prelep gem Kecmanovića. Brzinski odgovor i bez izgubljenog poena. Pokušao je Monfis u jednom navratu agresivnije, ali to ga je samo oteralo u grešku.

0:1 - Ni minut nije trajao prvi gem i Francuz ima prvo vođstvo. Nismo videli niti jednu razmenu u startu, sve je protivnik rešio servisima.

PRE MEČA

 

Kecmanović je povlačenjem Novaka Đokovića dobio prilično fin raspored na turniru, ali i tako su dva protivnika bila bolje rangirana od njega.

Pobedio je Karusa sa 3:0, a onda i Tomija Pola, da bi najozbiljniji ispit prošao protiv Lorenca Sonega pobedom sa 3:1.

Već ulaskom u treće kolo, Mića je ostvario svoj lični rekord, a sada je sve samo bonus i dalji napredak.

Sa druge strane mreže ima iskusnog Monfisa koji je bez izgubljenog seta izgurao do osmine finala. Redom su padali Korija, Bublik i Garin, a u dosadašnjem delu karijere je igrao samo jednom sa Kecmanovićem i tesno slavio i tri seta.

Jedini duel se odigrao pre samo dva meseca uz Parizu, a Monfis je uspeo da iskustvo da savlada srpskog predstavnika.

Pobednik ovog okršaja igraće sa boljim iz susreta Pabla Karenja Buste i Matea Beretinija.

Video: Ovako je Mega srušila Partizan: Trojka Smita 10 sekundi pre kraja presudila crno-belima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA