≫ 

U odsustvu Đokovića: Da li Nadal može da osvoji Australijan open?

Sve u svemu, svi mu mogu zapretiti, ali je najpouzdanije da bi upravo Medvedev u finalu mogao da ga zaustavi

  • 40
Nadal na još jednom lakom zadatku na Australijan openu

Foto: Tanjug/AP

Mnogi su sumnjali u trenutne sposobnosti Rafaela Nadala i da se bori za trofej Australijan opena, ali on kao da je dobio neku dodatnu snagu otkad je saznao da Novak Đoković neće moći da brani titulu u Melburnu. Kolike su Špancu šanse da osvoji rekordni, 21. Grend slem?

Rafa je dobro izgurao do četvrtfinala. Pokazao je da ima fizičke snage, iako u nekim sekvencama protiv dosta slabijih igrača nije mogao da sakrije i ranjivosti.

Ipak, tri stepenice su mu ostale do drugog trofeja na prvom Grend slemu u sezoni i tu ga čekaju prilično teški protivnici koje bi mogao da dobije ili da se nosi sa njima.

Prvi zadatak mu je Denis Šapovalov. Kanađanin ima 3:3 u međusobnim duelima sa Špancem, ali se mora uzeti u obzir i da mu je Rafa predao u Parizu 2019. godine, tako da je realno Nadal taj koji vodi.

Poslednji okršaj nije odigran tako davno, pre samo nešto više od mesec dana kada je Šapovalov slavio sa 2:1 u setovima u Abu Dabiju.

Čak tri puta se išlo u tri seta, a do sada se nisu sastajali na Grend slem turnirima.

Na papiru i po svemu prikazanom, neće biti nimalo lak zadatak za petog tenisera sveta, iako bi mu projektovano teži bio Aleksandar Zverev koji je iznenadno eliminisan.

Ukoliko uspe da prođe ovu prepreku, čekaće ga pobednik meča Matea Beretinija i Gaela Monfisa u polufinalu.

Monfis nikada nije znao sa njim i Novakom Đokovićem, samo što je Špancu uspeo da otme dve pobede od 16 mečeva.

Poslednji put su izašli na teren 2018. godine u Madridu gde je Nadal slavio sa 6:3, 6:1, a godinu dana kasnije je Francuz predao u Kanadi.

Po svemu sudeći, teži protivnik bi mu bio Beretini sa koji mu je nepoznanica. Italijan je napravio jak proboj u poslednje dve godine, sada je u samom kremu tenisa, a odigrali su jedan jedini meč do sada.

Novak Đoković Mateo Beretini tenis

Foto: Tanjug/AP

To je bilo na US Openu 2019. godine kada je španski predstavnik slavio sa 7:6, 6:4, 6:1 u setovima.

Definitivno je da neće biti prelako Nadalu da dođe do finala, ali isto tako je jasno da će mu biti dosta lakše nego u samom finalu gde mogu da mu dođu dva tenisera koja bi bili favoriti protiv njega.

Jedan bi bio realno favorit, a drugi bi bio samo na papiru, ali je i znao da ga izmuči u dosadašnjem delu karijere.

Danil Medvedev je glavni pretendent na titulu i on sa Nadalom može da se sastane samo u finalu. Pre toga, Rusu bi projektovano u polufinalu došao Stefanos Cicipas, četvrti reket sveta.

Medvedev je dodao gas u 2020. godini i tada je ostvario prvu pobedu nad Nadalom, dok je godinu pre toga tri puta pretrpeo poraz.

Novak Đoković

Foto: Tanjug / AP

Ipak, Danil od 2020. i Danil pre 2020. godine su dva čoveka, tako da će svakako držati ulogu favorita protiv svakoga, pa i protiv Nadala.

Španac sa Cicipasom ima 7:2 u međusobnim duelima, a u poslednja dva duela je izgubio upravo na Australijan openu i jedva došao do pobede u Barseloni.

Kako bi bili korektni, treba pomenuti još neke tenisere koji su još uvek u konkurenciji, a nisu baš za zanemarivanje.

Donji deo žreba još nije uobličio četvrtfinalne parove, a kroz kostur i dalje guraju Janik Siner, Aleks De Minaur, Tejlor Fric (koji je protivnik Cicipasu), Marin Čilić, Feliks Ožer Aliasim i najveći autsajder Maksim Kresi koji će na megdan Medvedevu.

Zagrejao se Nadal za Australijan open, osvojio titulu u Melburnu na startu ove godine, a i izostanak Đokovića mu pravi veliku satisfakciju da ipak na kraju prvi dođe do 21. Grend slem titule pre Novaka.

Španski teniser je imao svojih muka posle Rolan Garosa, kuburio je sa povredom, a i ispao je u Vašingtonu već u drugom kolu.

Nakon toga je u Abu Dabiju pokupio poraze od pomenutog Šapovalova i Endija Marija, ali se svakako mora očekivati dodatna snaga zbog svih statistika koje bi mogao da okrene u svoju korist.

Sve u svemu, svi mu mogu zapretiti, ali je najpouzdanije da bi upravo Medvedev u finalu najrealnije mogao da ga zaustavi.

Ne isključuju se iznenađenja pre toga, naravno.

U svakom slučaju, ako projektovano dođe do tog finala, Novak bi - ili izgubio prvo mesto na ATP listi ili kasnio jednu Grend slem titulu za velikim konkurentom na večnoj listi.

Tek ćemo sve videti u narednim danima.

Video: Crnogorac ispričao vic o Federeru i Nadalu, Novak plakao od smeha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fgf

    23. januar 2022 | 14:18

    Pa to mu i namestaju. A opet nece osvojiti, zivi bili pa videli.

  • Дража

    23. januar 2022 | 14:23

    Он ако освоји треба укинути тенис!

  • 😎

    23. januar 2022 | 16:23

    Pa da sam ja vrhunski sportista meni bi ta medalja predstavljala BLAM I SRAMOTU. Stalno bi me podsećala da nisam mogla da je osvojim regularno nego samo kad su odstranili NAJBOLJEG

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA