≫ 

Nadal će se boriti za 21. Grend slem titulu: Beretini se kasno probudio, Rafa u finalu AO!

Protiv Medvedeva ili Cicipasa za trofej u Melburnu

  • 80
Rafael Nadal pokazuje vrhunsku igru na Australijan openu

Foto: Tanjug/AP

Rafael Nadal će igrati u finalu Australijan opena. Španac je uz prolaznu strepnju savladao Matea Beretinija sa 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 i došao na korak od osvajanja 21. Grend slem titule.

Mora se jednostavno priznati - ovo je Rafa iz starih dana. Beretini, koji je sedmi igrač sveta, samo je u nekim trenucima izgledao kao protivnik koji bi mogao da kratko zakomplikuje život Špancu.

Uz to što je jasno gurao sve na bekhend Italijana, Nadal je Matea stalno terao na greške i na intezivno trčanje, a poznato je gde takva situacija vodi i čiji je to teren.

Mirisalo je na još lakšu pobedu, ali neće "bik sa Majorke" biti nezadovljan ni ovim razvojom događaja. Rafi je ostao još jedan korak, onaj ključni, u finalu Australijan opena koji će morati da napravi protiv pobednika duela Danila Medvedeva ili Stefanosa Cicipasa.

Ovo će biti 29. Grend slem finale za Španca, prvo još od Rolan Garosa 2020. godine. A, do njega je došao krajnje dominantno.

Od samog starta meča, Beretini nije pokazivao energiju, konstantno je u nezadovoljstvu pričao sa svojim boksom, a negativa je rasla kako su gemovi odmicali.

Na drugoj strani, Nadal je bez greške igrao svoje gemove.

U prva dva seta, meč je izgledao kao igra mačke i miša. Beretini jednostavno nije znao gde se nalazi i mirisalo je na debakl koji nije svojstven za polufinale jednog Grend slema.

Ipak, situacija se prelomila krajem treće deonice i Italijan se probudio i napravio ogroman brejk koji mu je omogućio da servira i za set.

Obavio je zadatak i učinilo se u jednom momentu da bi moglo da bude gusto, jer je Beretini počeo da popravlja procente i da igra svoju igru.

Nije mogao Nadal da nadigra italijanskog predstavnika, konstantno je bio u strahu da bi moglo da dođe do petog seta i totalne neizvesnosti.

Lomilo se, lomilo, a onda je Rafa uspeo da slomi protivnika u osmom gemu četvrtog seta kada je, prvo propustio brejk loptu, ali napravio još jednu koja mu je i donela prevrat i zaključni udarac.

Sada, ostala je još jedna prepreka do kraja - Medvedev ili Cicipas. Svakako, Novaka Đokovića nema i put mu je bio dosta lakši, ali splet okolnosti i nepravde ga je doveo do momenta da za eventualnim trijumfom u Melburnu stane za jednu titulu ispred Noleta i Rodžera Federera.

TOK MEČA

 

Nadal - Beretini 6:3, 6:2, 3:6, 6:3

 

IV SET

3:6 - KRAJ! NADAL IDE U FINALE AUSTRALIJAN OPENA.

3:5 - BREJK ZA NADALA... Nije preživeo Mateo dva udara. Ovaj drugi je bio koban i Rafa će servirati za finale Australijan opena.

3:4 - Velika prilika je propuštena. Beretini je imao čistu situaciju da forhend paralelom dođe do dve brejk lopte, ali je pogodio mrežu. Nakon toga, Nadal uspeva da poveže dva poena i skine znoj sa čela.

3:3 - Sada i Nadal skuplja neiznuđene greške. Nije uspeo da održi onaj nivo igre iz prva dva seta. Skupljaju se elementi za strepnju, jer i Italijan sada poboljšava cifre pri servisu. Gem sa nulom.

2:3 - Možda Beretini ne može da ubaci prvi servis, ali zato Rafa može. Sada gledamo lake servis gemove za obojicu i Španac samo ovako može da zaustavi ili makar uspori nalet Italijana koji se konačno dobro oseća na Rod Lejver areni.

2:2 - Kao da se Mateo odnekud pojavio na teren i sada igra onako kako su svi očekivali. Uzeo je gem sa nulom i pored oga što mu je procenat ubačenog prvog servisa u ovom setu na samo 25 odsto.

2:1 - Morao je i jedan brzi gem da dođe od strane Rafe, te je bez izgubljenog poena ponovo došao do prednosti.

1:1 - U ovim trenucima radi sve što Beretini želi da funkcioniše. Servis je dosta ubojitiji, videli smo jedan as i jedan servis viner, tako da Nadal polako može da počne da brine.

1:0 - Šteta za Italijana koji je sjajno ušao i u ovu deonicu. Stigao je do 30:30, zapretio, ali je napravio dve neiznuđene greške kada je imao prilike da se nosi sa protivnikom. Nadal ima prvo vođstvo u setu.

III SET

Beretini nije dao Nadalu da u tri seta ode u finale Australijan opena

Foto: Tanjug/AP

3:6 - SET ZA ITALIJANA! Kakav preokret u igri i konačno imamo meč koji je vredan polufinala Australijan opena! Beretini je osvojio 13 od poslednjih 14 poena, što dovoljno govori koliko je podigao igru na veći nivo.

3:5 - BREJK ZA BERETINIJA! Osetilo se to, osetilo se da je pojačao i da može da zakomplikuje stvari. Kakva tri vinera smo videli od strane Italijana koji je stigao do tri vezane prilike da oduzme servis Nadalu. Prva nije prošla, ali forhend je odradio posao već u narednom poenu i serviraće za set.

3:4 - Dočekali smo da se razigra Italijan. Kakva četiri poena za njega i ima ponovo prednost. Najbolji gem i sa ovakvom igrom ima šanse da produži ovaj meč.

3:3 - Čak 20 neiznuđenih grešaka manje ima Nadal. Cinični smešak Beretinija i ulazimo polako u završnicu seta.

2:3 - Ponovo mukom, ali efikasno. Beretini je mogao i ranije da završi ovaj gem, ali je jedan volej kod 30:15 izbacio u veliki aut. Ipak, evo novog vođstva Italijana.

2:2 - Ulazio u otvorene razmene jeste, ali Italijan nije uspeo da pokoleba Nadala. Izgubio je Španac prvi poen jednim eksplozivnim forhendom od 150 kilometara na sat protivnika, ali nakon toga je uspeo da preokrene situaciju u svoju korist i imamo novo poravnanje.

1:2 - Kakav forhend za 30:15 smo videli od Matea! Ukazuje se nešto od prave igre Beretinija koji se i dalje muči (40:40), i dalje dobija ekstra zadatke od Nadala, ali još uvek je tu, u igri.

1:1 - Videli smo prvi duplu servis grešku Rafe. To je pozno vreme meča, shodno tome da ih je i te kako ređao u prošlim duelima. Izjednačenje i samo jedan izgubljeni poen, upravo tom greškom.

0:1 - Na muku, ali uspešno. Beretini je došao do gema i do prvog vođstva u setovima na meču. Ne izgleda to još uvek najbolje, ali je dobio neke relije koji bi mogli da ga ohrabre da još više zagrize, pogotovo kako bi svoj servis na lakši način sačuvao.

II SET

 

6:2 - SET ZA NADALA. Sve funkcioniše za Španca. Osvojio je 70 odsto na prvom i 68 odsto na drugom servisu. Još jedan set i finale je tu. Ovo bi mogla da bude jedna zaista rutinska pobeda, jer su dva seta tu za nešto manje od sat i po vremena igre.

5:2 - Spasao se Beretini ranijeg odlaska u treću deonicu. "Popio" je dva bekhend vinera, ali nije se predavao i osvojio je još jedan gem, samo što sada Rafa servira za 2:0 u setovima.

5:1 - Zaista nemoćno izgleda Mateo. Možda je i dobro dok se nervira zbog činjeničnog stanja, ali ne može ni da priže brejk lopti. Serviraće za ostanak u ovom setu.

4:1 - Umirio se Beretini. Odigrao je jedan brzi gem i osvojio ga najviše zahvaljući jakim servisima. Ipak, veliki je minus po sredi i moraće da uradi mnogo više ukoliko misli da spase ovaj set.

4:0 - Možda je i postojao momenat da Italijan uradi nešto više, shodno tome da je imao 0:30, ali ponovo je izgubio neke poene gde je imao inicijativu. Nešto radikalno treba da se desi u ovim momentima kako Nadal ne bi lako otišao u finale Australijan opena.

3:0 - PONOVO GUBI SERVIS BERETINI... Loše. Zaista loše na terenu stoji Italijan. I od sigurnog poena pravi dramu, pa je tako spasao tri brejk lopte (dve vezane), ali bekhend ga izdaje. Ovaj set klizi u nepovrat, jer Nadal igra na veoma visokom nivou.

2:0 - Još jedna laka potvrda uz jedan izgubljeni poen. Sve je perfektno u igri Nadala bilo u ovom gemu, osim jednog poena koji je završio u mreži. Beretini još uvek čeka na brejk loptu.

1:0 - BREJK ZA RAFU... Definitivno, Beretini je trenutno u podređenoj situaciji i ne uspeva nikako da parira protivniku. Agresivno igra, ima 13 vinera i 16 neiznuđenih greški, ali taj saldo je u plusu kod Nadala (9-5).

I SET

Beretini se mučio u prvom setu protiv Nadala na Australijan openu

Foto: Tanjug/AP

6:3 - SET ZA NADALA. Za pola minuta je stigao do 40:0, a onda je pomislio da je već sve gotovo, te je dozvolio Mateu da se ponada i osvoji tri poena u nizu (40:40). Činilo se do tog momenta da je Beretini totalno van udarca, ali je ponovo bljesnuo. Ipak, nije bilo dovoljno da se spreči gubljenje deonice. Nadal je napravio prvi korak ka finalu Australijan opena.

5:3 - Pretilo je već u ovom gemu da će biti gotovo, Italijan se konstantno okreće ka svom boksu i gestikulira da je van udarca. Nadal će servirati za prvi set.

 

5:2 - Ponadao se italijanski predstavnik na 30:30 da bi mogao jače da pritisne protivnika, ali je Nadal sa dobrim servisom, a onda i sa forhend paralelom stigao do gem lopte. Sada, Beretini će servirati za ostanak u prvom setu.

4:2 - E, ovo je bilo ohrabrujuće za Italijana kojie je ozbiljno ušao u udarac u ovom gemu. Najbolja sekvenca Beretinija do sada i samo jedan izgubljeni poen.

4:1 - Osim jedne razmene gde je Mateo mogao da izvuče forhend dijagonalu i pogodi, sve ostalo je pripalo Rafi.

3:1 - Sada smo videli jedan otpor od Beretinija koji se očekuje. Izgleda da će njemu kratki poeni biti recept u ovom meču, sa njima je i izbegao dalje komplikacije.

3:0 - Evo stiže i potvrda brejka i Španac izgleda prilično sigurno. Iako se Beretini ohrabrio, krenuo da ispucava neke jače forhende, nije uspeo ovoga puta da poljulja servis protivnika. Videćemo kako će odgovoriti na ovu prednost koja jeste ogromna, ali je upitanju samo jedan brejk prednosti.

2:0 - BREJK ZA NADALA... Veoma slabi procenti za Italijana i kod prvog i kod drugog servisa. Prva brejk lopta i odmah ogroman minus. Već pet iznuđenih grešaka, ali ako je za utehu, tu su tri vinera koja mogu biti temelj oporavka.

1:0 - Odmah se na startu videlo da neće Beretini lako puštati gemove. Imao je Rafa dve gem lopte, ali je došlo do izjednačenja (40:40). Ipak, spasao se Španac i došao do prvog vođstva na susretu.

PRE MEČA

 

Najjasnija je činjenica da bi Nadal pobedom stigao na samo korak od 21. Grend slema u karijeri i tako za jednu titulu stao ispred Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

Beretini je sledeći koji bi mogao da ga zaustavi, jer je Italijan u prilično dobro naletu još od prošle godine i uspeva sa svima da se nosi.

Setove jeste gubio (samo jedna pobeda sa nulom), ali su redom padali Nakašima (3:1), Kozlov (3:1), Alkaraz (3:2), Karenjo Busta (3:0) i na kraju Monfis (3:2) koji je dao prilično dobar otpor.

Sa druge strane, daleko je i Nadal od nule - savladao je Đirona i Hanfmana sa po 3:0, Kačanova 3:1, Manarina 3:0 i na kraju Šapovalova sa 3:2 iako je ličilo da bi Kanađanin mogao da preokrene i da ga eliminiše sa turnira.

Do sada, Rafa i Beretini su se sastali samo jednom, i to na US openu 2019. godine kada je španski predstavnik slavio sa 3:0, ali Mateo još uvek tada nije bio u punom gasu i od tog momenta se dosta toga promenilo u svetu tenisa.

Video: Patrijarh pričestio Đokovića u Hramu svetog Save: Novak uživao u druženju s decom za školsku slavu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    28. januar 2022 | 06:32

    Dr. Fuentes je uradio fenomenalan posao sa dopingom. Neverovatno da ovako igra na AO, a pre mesec dana se nije ni znalo da li ce moci.

  • Златко Јовановић

    28. januar 2022 | 06:25

    Кад мачке нема, мишеви коло играју..

  • jagoda nikolic

    28. januar 2022 | 06:01

    Berettini prodao mec

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA