≫ 

Da li je Australijan Open još jedan alarm za srpski tenis?

Večno pitanje i "šta će biti kada Novak ode?"

  • 5
Filip Krajinović, Dušan Lajović, Laslo Đere, Filip Krajinović,  Miomir Kecmanović, Novak Đoković Foto: MN Press, Tanjug/AP

Već duži period se priča o tome da se snage u srpskom tenisu moraju obnoviti, ali taj proces prilično stagnira ili se minimalno kreće. Novak Đoković je vanserijski igrač, tu je još skoro pa stalna grupa učesnika Grend slemova, ali većih uspeha nema osim ukoliko ga Nole ne napravi, makar ne na četiri najveća svetska turnira.

Čekamo i nadamo se. Na prvom seniorskom Grend slemu u sezoni ostalo je još dvoje Srba, jedan u singlu i jedan u dublu.

Svi ostali su ispali u ranoj fazi takmičenja ili u kvalifikacijama, a nikako da dobijemo to novo ime koje ćemo ispratiti ka novim uspesima.

Prvo su Nikolu Milojevića, Miljana Zekića i Natalija Stevanović izgubili u prvom kolu kvalifikacija, a Olga Danilović se saplela na poslednjoj stepenici do glavnog žreba.

Kada je takmičenje u glavnom kosturu singla počelo, Srbija je imala pet predstavnika u muškoj i niti jednog u ženskoj konkurenciji.

Naravno, tu se najveće nade polažu u Novaka Đokovića i njegovoj istorijski pohod, ali se ne odmiče ni od misli da bi Miomir Kecmanović konačno mogao da jurne ka Top 20, jer nije bio daleko od toga.

Uz njih dvojicu, tu su bili još Filip Krajinović, Laslo Đere i Dušan Lajović.

Krajinović, Kecmanović i i Lajović su ispali odmah na startu, Đere je bez šansi bio već na drugom koraku protiv Grigora Dimitrova, pa je ponovo stigla zabrinutost nad teniskim glavama Srbije.

Večno pitanje i "šta će biti kada Novak ode?".

Đokoviću je potrebno samo da Nadala prestigne u broju Grend slem titula i niko mu neće moći osporiti mesto najboljeg u istoriji tenisa.

Jeste jedini predstavnik Srbije u muškom singlu nakon samo četiri dana turnira i jeste da je velika strepnja da li će zbog povrede moći da ide do kraja, ali on ne posustaje i njegov uspeh i dalje drži bedem "belog" sporta u Srbiji.

Ne bi trebalo časiti, vrlo je bitno da se krene napred sada ukoliko mislimo da nam tenis ostane kao jedan od glavnih stubova sporta.

U miks i ženskom dublu takođe nismo imali predstavnika na prvoj velikoj smotri u godini, a u muškom je Duci ispao, a ostao Nikola Ćaćić koji ima šansu da uz Aisama Ul Hak Kuerešija ode u osminu finala.

To je to od seniora i to nije prvi put da se dešava. Novak i Nikola su jedini tu i videćemo kakvo će stanje biti do ponedeljka kada i zvanično počinje završnica.

Šta nam je trenutno činiti?

Nema instant leka, jer su svi gorepomenuti godinama gradili svoj put, ali ima nade da bi mogli da vidimo nešto dobro na juniorskoj predstavni Australijan Opena gde imamo svoje predstavnike.

Mladi Zoran Ludoski svoj pohod ka vrhu počeće protiv Zakarija Viale, domaćeg tenisera koji je dobio vajld kartu, a u isto vreme će svoj put pokušati da krči Branko Đurić protiv Italijana Federika Kine.

I među mladim damama imamo svoje izaslanike, pa to već može biti ohrabrujuće za građenje nekih novih srpskih momenata na velikoj teniskoj sceni.

Darja Surviđonkova koja predstavlja Srbiju igra protiv Anje Marfi u prvoj rundi, a videćemo koliko može naša predstavnica shodno da bi projektovano išla prvu kosturašicu u osmini finala Japanku Saito.

Suština je da se dobije novi priliv dok su nam ovi koji jesu tu. Moramo biti sigurni u sport koji nam je doneo dosta sreće u ovom veku.

Od Kecmanovića se u nastavku očekuje veći proboj, očekuje se i buđenje Olge i našeg ženskog tenisa.

Još smo živi i u Melburnu, a videćemo koliko će nam ova mala četa uz Novaka doneti sreće na prvom Grend slemu u sezoni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    20. januar 2023 | 15:58

    Kad ode Nole praticemo tenis isto kao golf ili bejzbol

  • Nikola

    20. januar 2023 | 15:33

    Bice tuga i sramota posle Noleta, niko nema mentalitet pobednika.. Djere, kecman, duci i krajinovic sve prosecni teniseri sa velikim psihickim problemima, za razliku od njih Nole je mentalna gromada, pobednik i takmicar.

  • Oki

    20. januar 2023 | 23:16

    Uživamo dok Nole igra kad se penzioniše praticemo tenis kao onaj period dok se nije pojavio Nole.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA