≫ 

Novak o novim detaljima svoje povrede: "Kada je počinjao turnir, mislio sam da neću uopšte moći da igram"

Srpski teniser objasnio je da nije želeo da se povuče, jer je hteo da vidi kako će se osećati na terenu

  • 0
Novak Đoković Foto: Tanjug / AP

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković ostvario je plasman u osminu finala Australijan opena nakon što je savladao Grigora Dimitrova iz Bugarske u meču u tri seta - 3:0 (7:6, 6:3, 6:4).

Imao je naš Nole mnogo problema sa povredom, koja ga je vidljivo mučila i ograničavala pokrete, ali je uspeo da se izbori i sa tim i sa borbenim rivalom i da tako zakaže susret protiv Aleksa de Minora iz Australije u narednoj fazi.

Na konferenciji za medije, ističe da je poslednji gem prvog seta, odnosno tajbrejk, bio možda i najvažniji i prelomni detalj meča, pošto mu je omogućio da ode u prednost i da na taj način "pokoleba" rivala.

- Bio je bitan kao i svaki drugi gem, ali verovatno je bio jedan od najbitnijih momenata, da odem set napred. Bilo je veoma zahtevno i mentalno i fizički. Sa nogom i povredom sam imao uspone i padove, velika borba u tri seta. Da sam izgubio samo jedan od njih, bog zna u kojem pravcu bi sve otišlo. Zaista sam srećan što je sve završeno u tri seta.

Pričao je Novak i o povredi. Lekovi mu pomažu da ostane na nogama, ali kroz čitav tok meča osećao je bolove.

- Uvek počne dobro, poslednjih par mečeva, a onda se desi jedan pokret i onda se pogorša. Onda lekovi krenu da rade, to mi pomogne, onda nestane efekat, onda se vrati... To je stvarno rolerkoster, preživljavam emotivne uspone i padove zbog toga. To je nešto sa čime sam pomiren, srećan samo što mogu da igram. Kada je počinjao turnir, mislio sam da neću moći da igram, ali evo me, i dalje sam tu.

Dodao je Đoković da nije hteo da se povuče sa Australijan opena, jer je želeo da vidi da li može da "izgura" sve do kraja.

- Nisam hteo da se povučem sa turnira, jer sam hteo da vidim kako ću se osećati na terenu. Bilo je momenata kada sam se osećao loše, ali sam preživeo. Gledaću iz meča u meč i nadati se najboljem.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Moraće da pazi na svaki pokret, da prati svoju rutinu i da se nada najboljem Đoković.

- Pričali smo posle prvog i drugog meča, stanje nije idealno, kako će se noga ponašati, neprevdive su to stvari, svašta može da se desi. Ishitren pokret, okret može da izazove probleme. Tako je bilo danas, čak više nego u drugom meču. Nastaviću sa uspostavljenom rutinom oporavka, ne treneriam danima između, da se noga dovede u prihvatljivo stanje da mogu da igram.

Neizbežna tema bila je i organizacija PTPA čiji je Novak član i predsednik. Kaže da sve napreduje u povoljnom smeru, da je sve više prihvaćena u teniskoj zajednici.

- Imali smo sastanke ovde, zapravo dva. Taj jedan, izvršni komitet smo sastavili, bio je više privatna večera nego sastanak. Nakon toga smo organizovali prezentaciju našeg direktora, ja sam pričao, 40-50 igrača je bilo koji su se pojavili na različitim nivoima, singl i dubl. To je otvoreno za sve, želimo da obuhvatimo što više igrača, koji su rangirani niže, njima je potrebna pomoć, njih ima mnogo više nego nas iz 100 prvih na svetu. Koliko sam profesionalni igrač, jako malo se posvećuje "gras rut", počecima karijere. ITF sve pokriva od tog nekog drugog stepena. Mi moramo kolektivno da uradimo bolji posao, dosta tu ima stvari, tek smo krenuli. Imamo neke moćne i uticajne, bogate ljude koji su bacili veliki sumu novca da bi finansirali našu organizaciju. Imamo osnovnu i finansijsku i pravnu. Kako bismo došli u sutiaciju da zagovaramo prava, ova situacija u Ukrajini je donela dosta poteškoća. Ne mogu da nose zastave, bez obeležja... Ima tu raznih problema. Da bismo mi mogli da budemo ovlašćeni, mi moramo da budemo prihvaćeni od teniskog ekosistema. Ali, ima dosta pozitivnih znakova, pogotovo sa Grend slemovima koji su osnova i stub našeg sporta.

Zanimalo je novinare šta Novaku znači kada pokazuje prstom u nebo posle poena.

- To je ipak nešto lične prirode, ali jeste... I molitva i zahvalnost. Nekada je više od toga, razgovor, pogotovo u situacijama kao danas kada osećam da sam imao Božju pomoć da prebrodim zdravstvene i fizičke probleme. Postaram se da sam svestan božje intervencije u čitavoj priči.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Uvek tu postoje i komentari ka publici, a Novak ističe da se to dešava u žaru borbe, kada je sve napeto.

- Svestan sam u žaru borbe, iznerviram se ponekad kada se desi nešto u bitnim momentima kada se desi. Znam da je njihova namera čista i dobra, iz ljubavi i podrške prema meni se desi. Ne mogu da kažem da sam ljut i zameram. Eto, kada krene da se servira, da se sačuvaju komentari kada se završi. Teško je kontrolisati, ljudi žele najbolje, ovakav meč je stvarno privukao pažnje i dozvolio ljudima da se involviraju. Ništa strašno.

Video: Đoković je pre godinu dana proživeo Golgotu u Australiji, a sad ga opet vole: Hronologija torture

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA