Vilander otkrio zašto je toliko favorita ispalo sa AO i ko su najveće pretnje Novaku do kraja

Nekadašnji teniser je istakao i da to za njega ne predstavlja nikakav problem, jer voli nova lica u sportu

  • 8
Novak Đoković, Mats Vilander Foto: Tanjug/AP, Marko Jovanović

Ovogodišnji Australijan open je doneo i mnoga iznenađenja. Tokom turnira su viđene brojne eliminacije favorita, ali što je najbitnije, Novak Đoković je i dalje tu, vreba svoju 22. Grend slem titulu u karijeri i teško je reći ko bi mogao da ga zaustavi. Teško, ali Mats Vilander ima svoje viđenje ove situacije.

Mats Vilander je stručni konsultant na "Eurosportu", pa je samim tim i doneo svoju verziju priče, zbog čega su favoriti ispali ovako rano sa turnira, ali i šta bi mogao da bude problem za Novaka Đokovića u nastavku turnira.

- Ne postoji logično rešenje za to što su oni ispali, izuzev toga koliko je tenis postao brži, manje predvidljiviji. To je sve zato što momci i devojke udaraju lopticu tako jako i svi su odlične atlete ovih dana. Teško ćete danas pobediti ako nekoga učinite umornim. Možda Endija Marija sa 35 godina, ali kraj meča tako kasno u noći je težak za bilo koga - rekao je Vilander, koji se potom osvrnuo na još neke potencijalne probleme današnjeg tenisa.

- Možda loptice, vi ćete pomisliti da je teško reći da su meke i da veoma brzo postanu paperjaste. A kada imate lopticu koja je "življa", onda igrači poput Novaka, Federera ili Marija nemaju dobar osećaj, možda im to oduzima taj deo igre. Meč koji se igra sa veoma malo dodatnog spina, koja se igra samo malo više, ponekad i slajs servis, zato što loptice reaguju na završni dodir ovih genija našeg sporta. Ali, običan igrač koji radi veoma mnogo nema taj osećaj, ali se izvuče kada su lopte teže i lepršavije.

Stefanos Cicipas Foto: Tanjug/AP

Ističe Vilander i da se vreme toliko promenilo, da sada nisu najbitniji oni u top 10 u tenisu, već oni u top 50, odnosno, da u toj meri može svako svakoga da pobedi i da to više nisu iznenađenja, kao što su nekada bila.

- Udaraju lopticu previše jako da mogu pobediti svakoga. Nekada je top 10 igrača bilo svemoguće, sada top 50 može svakog da pobedi. Novak Đoković udara lopricu jako, ali to nije ista brzina koju je ta loptica imala tokom prošle godine, naučno smo to dokazali. Koliko god da je jako udari, ona uspori oko pet kilometara na čas tokom poslednjeg dela kada udari na podlogu, ali to su nivoi u igri koji meni nisu važni. Za mene, ja volim iznenađenja, ja volim nova lica, to je dobro za sport i nadam se da će to ljude privući.

Novak Đoković se dosta muči i na ovogodišnjem Australijan openu gde ga povreda urniše, ali ističe Vilander da od toga dosta zavisi.

- U redu je da Novak izgubi ako je je zdrav, a ako nije, onda je realno reći da je Cicipas najveća pretnja kao što je i nekada bio. Ali kada imate ljude poput Žirija Lehecke, ovaj momak udara lopticu kao niko ranije. Svako od ovih momaka može "uznemiriti" Novaka sa distance. Na kraju, da li će noge izdržati? On ima 35 godina, pretpostavljam da biste rekli da je Novak s druge strane, ali posmatramo stvari drugačije i ne bi bilo fer da pretpostavljamo da će izgubiti. On je svakako najbolji igrač ovde - zaključio je Vilander.

Video: Navijači pozdravljaju Đokovića na Australijan openu skoro godinu dana nakon što je deportovan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    22. januar 2023 | 22:36

    Ah da....35 godina,"starac".Čovek ulazi u napon najveće snage zrelog čoveka i to komotno uz život profi sportiste moze da ide minimum do 40 godine bez obzira i na veliko trosenje tokom godina.Želje Novakovih protivnika su jedno a realnost drugo.Nadal bi bio banas mnogo opasniji i zivlji da se nije kljukao kroz veći deo karijere i zato je izgoreo dok ta Federera ne znam,suvise je nežan i kao takav je opet izgurao do 40 godine.Ovi danasnji klinci su klasicni teniseri i zato može svako svakog da pobedi i to ne u prvih 50 nego prvih 100.Nema tu vise pravog materijala da bi zaličio na veliku trojku a kamoli ih nasledio,sve su to zvezdice koje bljesnu i prođu do nekog sledećeg puta ili nikad više...

  • Keka

    22. januar 2023 | 22:02

    E,sta je pravda svi su prosle godine igrali I bilo im je lakse jer prvi medju njima nije,o sada svi su igrali pa I brzo po ispadali.

  • GG

    22. januar 2023 | 22:26

    Kako da se prijavim da budem novinar kao on, covek pojma nema, konkurencija nikad slabija ne zato sto ispadaju u prvim kolima favoriti, nego zato sto je kvalitet poena jako los, retko se vidi neki lep poen uglavnom se zavrsi neiznudjenom greskom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA