Samo se Sloveni pitaju na Australijan Openu: Teniski gen ili slučajnost?

Velika je verovatnoća da će i osvajači Australijan Opena biti Sloveni

  • 10
Karen Hačanov, Arina Sabalenka, Elena Ribakina, Magda Linet  Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Ne bi trebalo uzimati ništa za sigurno, ali neke jednostavne i vidljive stvari bi trebalo napomenuti i ukazati na njih. Slovenski gen je, godinama i decenijama, veoma zastupljen u tenisu i šampioni i šampionke pretežno dolaze iz te skupine ljudi. Ranije je to bilo više individualna stvar, ali je na Australijan Openu napravljena prava invazija Rusa, Belorusa, Čeha, Poljaka, Srba...

Iako Novaka Đokovića dele dve pobede od povratka na prvu poziciju ATP liste, svakako važi za ubedljivo najvećeg favorita da uzme i ovaj Australijan Open. Nije on jedini u muškoj konkurenciji koji se od Slovena gurao do završnice ovog Grend slema, veliki ih je broj.

Tako je i kod dama, samo što je to kod njih još uočljivije. Tu su devojke iz istočnog bloka pokazale da trenutno drže monopol nad tenisom, a pritom Iga Švjontek, koja je dominantna u toj konferenciji, nije uspela da se domogne nekog većeg uspeha u Melburnu.

Gledajući osminu finala kao nešto osetno i kao uspeh koji se jako beleži o karijerama tenisera, Sloveni su okupirali većinu mesta na ovosezonskom izdanju.

Samo tri para u osmini finala kod muškaraca nije posedovalo makar "jednog od nas".

U gornjem delu žreba je bio Karen Hačanov iz Rusije, zatim su tu bili Hubert Hurkač iz Poljske i Sebastijan Korda (Čeh pod zastavom SAD), te Jirži Lehečka iz Češke.

U donjoj polovini su igrali Andrej Rubljov i Novak Đoković, tako da je Slovena, od 16 prisutnih, bilo čak šest.

Od svega toga, Novak i Karen su završili i u polufinalu.

Kao što je rečeno, među ženskim teniskim svetom je to bilo još izraženije.

Od 16 dama u osmini finala, čak 11 ih je slovenskog porekla.

Iga Švjontek (Poljska), Elena Ribakina (Ruskinja koja igra za Kazahstan), Jelena Ostapenko (Letonka ruskog porekla), Barbora Krejčikova (Češka), Viktorija Azarenka (Belorusija), Karlona Pliškova (Češka), Magda Linet (Poljska), Arina Sabalenka (Belorusija), Belinda Benčić (sa naših prostora, predstavlja Švajcarsku), Dona Vekić (Hrvatska) i Linda Fruhvirtova (Češka).

Ono što je još impresivnije je da su se sve četiri teniserke u polufinalu iz korpusa Slovena (Linet, Sabalenka, Azarenka, Ribakina).

Naslednice Marije Šarapove i Martine Navratilove su tu, a ovaj podatak svakako je nešto za spomenuti.

Velika je verovatnoća da će i osvajači Australijan Opena biti Sloveni, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji... Ženskoj sigurno, a muškoj... Pa, nadamo se.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    26. januar 2023 | 14:56

    I Tsitsipas ima slovensko poreklo - majka mu je Ruskinja.

  • Kao i u svakoj drugoj sferi

    26. januar 2023 | 18:14

    Nema to veze sa genima ljudi van zapada su motivisani, a na zapadu od dobrog života postali lenji. Braćo Sloveni, u zimskim sportovima nas ima ali sada je prilika da ih preuzmemo.

  • Serbe

    26. januar 2023 | 17:07

    Superiorna rasa, od koje pacenici sa zapada sanjaju da naprave robove. Cak su i rec rob nazvali po Slovenima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA