• 5
 ≫ 

Cicipas čeka Novaka u finalu AO: Grčka fešta u Melburnu, padovi Hačanova za uspon Stefanosa!

 ≫ 

Namučio se Grk više nego što je to možda bilo planirano

 • 5
Karen Hačanov - Stefanos Cicipas

Foto: Tanjug / AP

Grčki igrač Stefanos Cicipas prvi je finalista Australijan Opena nakon što je u dvoboju eksplozivnog tenisa savladao Karena Hačanova sa 3:1 (7:6, 6:4, 7:6, 6:3) i tako stao u red za trofej prvog Grend slema u sezoni.

Novak Đoković sada zna, ukoliko savlada Tomija Pola ne pre 09.30 časova po srpskom vremenu, da će imati posla protiv Cicipasa sa kojim je već imao megdan na više bitnih frontova.

Bio je to jako čudan meč, koji je mogao da bude završen i mnogo, mnogo ranije samo da je Stefanos bio malo staloženiji u odsudnom momentu trećeg seta. No, tada ga je izdao servis, pa je morao dodatno da se oznoji ne bi li se plasirao u veliko finale Australijan opena.

Već prvi set doneo nam je nagoveštaj drame koju smo videli u nastavku. Brdo brejkova videli smo na početku ovog meča, ali je problem po Rusa bio taj što je stalno on bio u podređenoj situaciji i morao da se "vadi" iz nje, što je uradio dva puta. Ali u tajbrejku nije bilo ni trunke nade, pošto je Stefanos stigao do čak pet set lopti. Iskoristio je već drugu.

Drugi set rešen je već nešto lakše po Cicipasa, pošto nije moralo da se ide sve do tajbrejka. Ovoga puta je Hačanov pao kada je to bilo najmanje neophodno, u devetom gemu, čime je omogućio Cicipasu da već u narednom servira za set, što je ovaj i uradio bez problema.

Ali, treći set doneo nam je neviđenu dramu. Mogao je ovaj meč da bude zaključen koliko tada, pošto je Cicipas ponovo imao situaciju da servira za pobedu. Hačanov tada pravi brejk, uspeva da nas uvede u tajbrejk, gde ponovo katastrofalno kreće i dopušta Grku dve meč lopte. I opet, Karen se izdigao kao feniks, tada je vezao čak četiri uzastopna poena i potom je stigao do četvrtog seta.

I umesto da on bude taj koji će biti u nekoj prednosti, barem psihološkoj, desilo se potpuno suprotno. Odmah na startu je Cicipas na njegov servis stigao do 0:40, uzeo brejk i ubio mu svu želju za daljim povratkom. Nije ni zapretio Karen do kraja meča, pa Grk zasluženo čeka Novaka ili Pola u finalu Australijan opena.

Tok čitavog meča mogli ste od ranih jutarnjih sati da pratite na Telegraf Sportu

CICIPAS - HAČANOV 7:6(2), 6:4, 6:7, 6:3

IV SET

6:3 - To je to! Stefanos ide u finale! Jako lak gem, ovoga puta nema drame.

5:3 - Gem za Hačanova. Lako je uspeo da osvoji svoj gem, ali sada mu treba brejk. Hoće li opet da napravi čudo?

5:2 - Ako ne bude nekog većeg čuda, kao u trećem setu, Cicipas će u finale Australijan opena. Ali da sačekamo... Osvojen gem bez izgubljenog poena.

4:2 - Jedan lakši gem za Hačanova. Na identičan način, dobrim servisima, uspeva da smanji rezultat protiv Cicipasa u ovom četvrtom setu. Videćemo samo da li je sačuvao snagu da napravi i brejk u sledećem, presudnom gemu.

4:1 - Kako stvari stoje, ovaj meč će biti završen relativno brzo. Karen Hačanov jednostavno trenutno nema leka za Cicipasa, koji opet sa samo jednim prepuštenim poenom osvaja gem na svoj servis.

3:1 - Konačno prekida ovu neprijatnu seriju Karen. Nije da u ovom gemu nije bilo muka, pretio je ozbiljno Cicipas, ali se ruski teniser nekako provukao i nastavio borbu.

3:0 - Kakva potvrda brejka. Pomeo je Hačanova u ovom gemu Cicipas, nije mu dao niti jedan jedini poen.

2:0  - BREJK! Umesto da Hačanov bude taj koji će biti u psihičkoj prednosti na početku ovog seta, on je sebi nadrealno dopustio da olako padne, tri brejk lopte je imao Cicipas i iskoristio poslednju. Sada opet velika prednost za Grka.

1:0 - Bio je malo uzdrman Cicipas u ovom četvrtom setu. Nakon što je stigao do 40:0, vezao je tri greške, od kojih je poslednja bila dupla. Međutim, izvukao se i stekao početnu prednost u ovom četvrtom setu.

Karen Hačanov - Stefanos Cicipas

Foto: Tanjug / AP

III SET

6:7 - NIJE KRAJ! Hačanov produžava meč i ulazimo u četvrti set! Spasio je Hačanov dve meč lopte pri rezultatu 6:4, odakle je zapravo vezao četiri poena i zaključio posao.

6:6 - I apsolutna drama u ovom trećem setu. Cicipas poravnava u gledaćemo tajbrejk!

5:6 - Sada Karen ima i taj-brejk u džepu. Malopre je sve bilo izgubljeno za njega, ali je sada ponovo u igri.

5:5 - BREEEEJK HAČANOV! IGRAĆE SE JOŠ! Iako je Cicipas servirao za meč, mirisalo je na nesigurnost, a onda se stvorila brejk lopta koju je mogao Grk da ukloni, ali je ispucao jedan smeč u aut i tako dozvolio Rusu da se vrati u igru.

5:3 - Četiri predobra servisa i laka egzekucija: Stefanos je na gem od finala Australijan Opena.

4:3 - Preživeo je Hačanov još bržu, gorku sudbinu. U trku, izbacio je Cicipas tri loptice iznad osnovne linije i ostavio Rusa u igri. Ipak, sada on servira i ima sve u svojim rukama.

4:2 - Od gotovog je Cicipas napravio veresiju. Rus je sa 40:15 stigao do djusa koji je pretio da iskomplikuje stvari, ali je stigao i forhend viner, a onda i odličan servis koji je odredio put ovom gemu.

3:2 - Kasni Hačanov konstantno za taj jedan brejk koji mu sada stvara neverovatan pritisak, jer je Stefanos u odličnoj poziciji da privede ovo polufinale kraju.

2:1 - BREEEJK ZA GRKA! Sada je jasno u kojem smeru ide ovaj meč. Čini se da je Cicipas bolji taman toliko da u onim najbitnijim razmenama napravi prednost i jurne ka setu. Sada je u situaciji da samo sačuva svoj servis i ode do finala Australijan Opena.

II SET

6:4 - CICIPAS JE SADA NA SET OD FINALA AUSTRALIJAN OPENA!

5:4 - BREEEJK ZA CICIPASA! Serviraće Grk za 2:0 u setovima! Neverovatno kakav je poen uzeo Stefanos na 15:30. Dva puta je vraćao smeč koji je išao skoro u prvi red tribina, a onda je nastavio sa razmenom i uspeo forhend vinerom da sebi obezbedi dve brejk lopte. Već je prvu iskoristio i sada je jako blizu ogromnoj prednosti.

4:4 - Liše prvog pasing udarca koji je prohujao iz bekhenda pored Cicipasa, činilo se na 40:15 da grčki as neće imati problema. Ipak, suđen mu je još jedan fut folt, oduzet poen, a onda komplikacija za 40:40. Ipak, servis je nakon toga odradio svoje, iako je bilo još jednog djusa.

3:4 - Dva laka servis gema na obe strane. Servisi su odradili svoje i nije se igralo preko tri razmene u poenima. Ruski teniser je u dobroj prilici da izvrši pritisak na Grka.

2:3 - Šta god da koristi Hačanov na terenu, uspeva da nekako ostane u setu. Iako mu je procenat ubačenog prvog servisa mnogo veći od Cicipasovog (68-53), ne uspeva baš i da iskoristi to kako bi lakše uzimao poene. Sve je "vađenje" na drugom i to za sada, koliko-toliko, radi.

Stefanos Cicipas i Karen Hačanov

Foto: Tanjug/AP

2:2 - Do sada, suđena su dva prekoračenja vremena i dva fut folta Cicipasu kojem se nervoza ukazuje samo zbog toga. Sada je izgubio samo jedan poen i ne vidi se mnogo trzavica u njegovoj igri.

1:2 - Sada bismo videli i prvi brejk u ovoj deonici, ali je grčki teniser prvo preblago reagovao, a zatim poslao i prejak bekhend, tako da je Hačanov preživeo ovaj udar.

1:1 - Čini se da Stefanos sve lakše igra i da se sve bolje oseća na vrućini u Melburnu gde je dostignuto 30 stepeni celzijusa. Služi ga prvi servis i sada lako izjednačuje na 1:1.

0:1 - Hačanov je ponovo mogao da ima teških problema, zove ga Cicipas konstantno na mrežu i on to na veoma komplikovan način reševa. Ipak, dovoljno dobra uspešnost da osvoji prvi gem u ovom setu.

I SET

7:6 - SET ZA CICIPASA! Sve se srušilo za Hačanova u taj-brejku, nije uspeo da se i po treći put vrati u ovom setu koji je sada za korak približio Grka finalu Australijan Opena. Ima još dosta da se igra, a ovih sat vremena obećava i dalju borbu na Rod Lejveru.

6:6 - Igraće se taj-brejk! Sve što se namesti Hačanovu na forhend, to je prilično blizu situaciji da on osvoji poen. Sada je demonstrirao to i borba je i dalje krajnje neizvesna u prvom setu.

6:5 - Drugi put sudija u stolici udeljuje prekoračenje dozvoljenog vremena za servis Cicipasu, što ga je žestoko iznerviralo i dovelo na 0:30. Ali, nakon toga su usledila upravo tri jaka servisa izbegnute su dalje komplikacije. Stefanos je obezbedio makar taj-brejk.

Stefanos Cicipas i Karen Hačanov

Foto: Tanjug/AP

5:5 - Imao je priliku Cicipas da sve reši servisom, ali je dopustio protivniku da vrati brejk sa 5:3 na 5:4. Hačanov je to oberučke prihvatio i ponovo gori u prvom setu. Grk je u dva navrata mislio da je završio posao, ali mu Rus i dalje diše za vratom.

4:3 - E, sada i Cicipas uzvraća sa četiri veoma jaka i precizna servisa (jedan na "t" liniju i tri u stranu). Nastavlja se velika borba na Rod Lejveru.

3:3 - Brzopotezni gem Hačanova za novo izjednačenje. Veliki broj grčkih navijača pokušava da vrati Stefanosa na pravi put.

3:2 - UZVRAĆA RIBREJKOM RUS! Učinilo se da se možda i desio prelomni momenat u ovom setu, ali je Karen vrhusnkim riternima primorao Cicipasa da se brani i da greši sa osnovne linije. Dve brejk lopte su bile na talonu, prva je otišla servis vinerom, ali druga nije, tako da je Hačanov ponovo u igri.

3:1 - BREJK CICIPAS! Neverovatno, ali Hačanov ima samo jedan poen nakon ubačenog prvog servisa (1/5), ne uspeva u intezivnim razmenama da za zaključi priču. Grk stvara prvu osetio prednost.

2:1 - Nastavlja Cicipas dobro da udara sa osnovne linije. Izgubio je samo jedan poen na svoja dva servis gema. Za sada, 4/4 na prvom servisu i 4/5 na drugom.

1:1 - Mnogo više su trajale razmene u servis gemu Hačanova koji je uspeo da se izvuče u dva navrata svojim forhendima, da izgubi samo jedan poen i da poravna.

1:0 - Cicipas je odservirao dva asa, prilično lako i bez izgubljenog poena dobio uvodni gem. Hačanov je samo imao priliku na 15:0 da jednim lobom napravi zanimljiviji početak, ali je otišla loptica izviše osnovne linije.

PRE MEČA

Ko pobedi u ovom duelu igraće za titulu protiv boljeg iz okršaja Novaka Đokovića i Tomija Pola (petak, 09.30 časova).

Cicipas je prilično jasno pokazao snagu do ovog polufinala, izgubio je samo dva seta i ostale naređao do momenta koji je sada pred njim.

Padali su redom Kventin Halis (3:0), Rinki Hiđikata (3:0), Talon Grikspor (3:0) i Janik Siner koji mu je zadao najviše problema (3:2). Nakon toga, nastupio je meč sa Jiržijem Lehečkom (3:0), ali se čini da je nešto teži zadatak bio već za njim.

Što se tiče Hačanova, on je išao putem preko Zapate Miraljesa (3:0), Džejsona Kublera (3:1), Frensisa Tiafoa (3:1) i Jošihita Nišioke kojeg je pošteno nadigrao i dva seta uzeo sa nulom (3:0). Na kraju, kada se činilo da je u austajderskom položaju, dobio je dva seta protiv Sebastijana Korde, a Amerikanac se povredio u trećem i predao meč.

Do sada, Cicipas i Hačanov su se sastajali zvanično pet puta i Rus je slavio samo jednom.

Poslednji duel je odigran u Rimu prošle godine kada je Stefanos slavio sa 2:1 u setovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ortodox RS

  27. januar 2023 | 07:56

  Lepo u svakom slucaju ocekujemo Pravoslavno finale u okupatorskoj koloniji.

  18
  2

  Podelite komentar

 • Geras

  27. januar 2023 | 08:23

  Nole osvaja lagano... Cicipas kada Djokovic udje na teren već gubi

  7
  2

  Podelite komentar

 • Ax

  27. januar 2023 | 11:20

  Po napisanom je 4:0.

  2
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok